12/1/10

Ο πολέμιος του ομολογιακού χαρακτήρα των Θρησκευτικών μέλος της Επιτροπής Παιδείας της Εκκλησίας

Όταν ορίστηκε ως Σύνδεσμος με την Σύνοδο της Επιτροπής για την Παιδεία και τη Νεότητα ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος είχαμε εκφράσει τις ανησυχίες μας για τους λόγους που τότε είχαμε εξηγήσει. Σήμερα με την ανακοίνωση των υπολοίπων μελών της Επιτροπής αυτής η ανησυχία μας εντείνεται. Και τούτο γιατί στην Επιτροπή μετέχει και ο «Συναξιακός» θεολόγος, ένας από τους συγγραφείς του βιβλίου Θρησκευτικών της Γ΄ Λυκείου (ο άλλος είναι ο κ. Μπέγζος) κ. Αθανάσιος Παπαθανασίου. Ο εν λόγω θεολόγος είναι ένας από τους 44 Θεολόγους......
που υπέγραψε το γνωστό πλέον κείμενο τον περασμένο Μάιο και στο οποίο ζητούνταν απόρριψη του ομολογιακού μαθήματος των Θρησκευτικών και άλλα πολλά τραγικά τα οποία έλαβαν τότε δέουσες απαντήσεις.
Το κείμενο εκείνο (που συνυπέγραψε ο κ. Παπαθανασίου) αποτελούσε Απάντηση σε Επιστολή της ΔΙΣ προς το Υπουργείο Παιδείας για το μάθημα των Θρησκευτικών και τους διορισμούς των Θεολόγων, και κατακεραύνωνε ουσιαστικά τις θέσεις των Συνοδικών για τα παραπάνω θέματα. Μεταξύ άλλων ανέφεραν τότε οι 44 θεολόγοι:
«…η Επιστολή (ενν. της ΔΙΣ προς το Υπ. Παιδείας) … προσεγγίζει καίρια ζητήματα θρησκευτικής εκπαίδευσης με τρόπο που ευνοεί λαθεμένες και συγχυτικές αντιλήψεις γύρω από τις διεκδικήσεις του μαθήματος των Θρησκευτικών (ΘΜ).
Πρώτα πρώτα αυτό που λέγεται στην κατακλείδα της Επιστολής, για το χαρακτήρα του ΘΜ, καθώς η ΔΙΣ εκφράζει με σαφήνεια την «παγίαν θέσιν Αυτής» για ένα καθαρά ομολογιακό ΘΜ το οποίο να διδάσκεται υποχρεωτικά «δια τους Χριστιανούς Ορθοδόξους μαθητάς».
Κι εμείς, απορούμε: Αυτός είναι άραγε ο στόχος των «Θρησκευτικών»; Να διδάσκεται υποχρεωτικά στους Ορθοδόξους μαθητές; Ακριβώς επειδή ένας τέτοιος στόχος συνεπάγεται την προαιρετικότητά του μαθήματος…..
Πέρα από τις παραπάνω αντιρρήσεις μας στα σημεία της Επιστολής, θεωρούμε δυσμενέστερο το σημαινόμενό της, καθώς με την κοινοποίησή της δημιουργείται η αίσθηση – στην κοινή γνώμη αλλά και στους θεολόγους – ότι η Ποιμαίνουσα Εκκλησία υιοθετεί αυτές τις προτάσεις της ΠΕΘ ως θετικές για την εξέλιξη του μαθήματος ή ακόμη περισσότερο ότι όλες αυτές οι προτάσεις συνιστούν «εξέλιξη» για το ΘΜ….»

Αυτές και άλλες περισσότερες θέσεις συνυπέγραφε ο κ. Παπαθανασίου στρεφόμενος ενάντια στην ΠΕΘ, τις αποφάσεις της ΔΙΣ και την αντίληψη των συνοδικών Ιεραρχών για το θρησκευτικό μάθημα και ζητώντας μάθημα θρησκευτικών της γνωστής κουλτουριάρικης πολυπολιτισμικής προοπτικής.
Αυτόν το θεολόγο αποφάσισαν σήμερα οι Συνοδικοί να κάνουν μέλος της Επιτροπής για την Παιδεία; Αγνοούν την υπογραφή που έθεσε ο κ. Παπαθανασίου στο παραπάνω κείμενο; Ή πλέον και η Εκκλησία ζητά την αλλαγή του χαρακτήρα του μαθήματος των Θρησκευτικών και την απορθοοδοξοίησή του; (!).
Η εικόνα και οι αποφάσεις των συνοδικών Ιεραρχών θλίβουν τους αγωνιούντες παραδοσιακούς θεολόγους. Εκφράζουμε έντονη την ανησυχία μας για το μέλλον του θρησκευτικού μαθήματος και της παιδείας μας γενικότερα. Και η αγωνία μας δεν πηγάζει μόνο από τους σχεδιασμούς των πολιτικών μας αλλά και από τις αποφάσεις των Ιεραρχών μας
.

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο Αθανάσιος Παπαθανασίου είναι θεολόγος αποσπασμένος στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος

http://www.esos.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=5160:2009-12-02-07-15-08&catid=346:2009-12-02-06-54-27&Itemid=1079

Παναγιώτης Τελεβάντος είπε...

Ο κ. Παπαθανασίου εισηγείται την αντικατάσταση του άρτου και του οίνου με άλλα υλικά που να προσιδιάζουν με την πολιτιστική παράδοση των λαών!!!

Αφού τακτοποίησαν όλα τα άλλα οι Νεορθόδοξοι τώρα τους ενόχλησαν τα υλικά τέλεσης της Θείας Κοινωνίας.

Και όχι μόνον αυτό: Είναι Νεοβαρλααμίτης. Ανήκει στην ομάδα όσων θέλουν να επιβάλουν ετσιθελικά στην Εκκλησία το Νεοβαρλααμισμό. Παπα-Κώστας Μπέης, Πουρτσουκλής, Δανιήλ Αεράκης, Μαρτσούχος, Θερμός, Δημητριάδος, Μεσσηνίας κτλ.

Δυστυχώς! Ο Μακαριότατος τα έχει κάνει πλακάκια με τους κυβερνώντες.

Με την πρόσφατη συναλλαγή του με τους κυβερνώντες "κατόρθωσ"ε να αυξηθεί η φορολογία της Εκκλησίας με αντάλλλαγμα το διαμελισμό της Μητρόπολης Αττικής.

Οχι για να αποκατασταθεί ο κανονικός της Μητροπολίτης κ. Νικόδημος αλλά για να προωθηθούν τα φυντάνια που ευδοκιμούν στο Αρχιεπισκοπικό περιβάλλον.

Παναγιώτης Τελεβάντος είπε...

Είναι δυνατόν να δημοσιεύσετε τα ονόματα των 44 θεολόγων οι οποίοι υπέγραψαν κείμενο που πολεμούν τον ομολογιακό χαρακτήρα του μαθήματος των θρησκευτικών;

Καλό θα ήτνα να ξέρουμε ποιοι είναι και πού το πάνε.

"Οταν ξέρουμε το τι θα καταλάβουμε και το διατί", όπως λέγει ο Σεβασμιότατος Νικοπόλεως.

Παναγιώτης Τελεβάντος είπε...

Κι μια συμπληρωματική ερώτηση:

Ο κ. Παπαθανασίου είναι αποσπασμένος στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος; Μπορούμε να πληροφορηθούμε για ποιο λόγο αποσπάστηκε; Γιατί επελέγη; Από ποιον; Και για ποιον λόγο;

thriskeftika είπε...

Απαντήσεις στον κ. Τελεβάντο:

1. Τα ονόματα των 44 θεολόγων βρίσκονται στο τέλος του κειμένου. Τα μεταφέρουμε και εδώ:
Αγγελάκη Δήμητρα, Αμπατζίδης Θεόφιλος, Ανδριόπουλος Παναγιώτης, Βολάκης Παναγιώτης, Γιαννόπουλος Ανδρέας, Γκαλίτσιος Πρόδρομος, Γκαργκάνα Σουλτάνα, Γριζοπούλου Όλγα, Γώγου Βάσω, Δαμαλής Γιάννης, Ζωχιού Μαρία, Καζλάρη Πηγή, Καλαϊτζίδης Παντελής, Καραγιάννης Παναγιώτης, Κατσούδας Κώστας, Κετικίδης Γιώργος, Κρανιώτης Μιχάλης, Κυριακίδου Άννα, Λίλιας Πέτρος, Λίτσιος Γιάννης, Μαλεβίτης Ηλίας, Μάλφας Γεώργιος, Μαραθιά Διονυσία, Μασσαράς Θεοχάρης, Μαυροκωστίδης Γρηγόρης, Μιχαηλίδης Κώστας, Μπέλος Ζήσης, Μουντζουρίδης Γεώργιος, Μπάρλος Αποστόλης, Νευροκοπλής Θανάσης, Σεβαστίδου Γεωργία, Στυλιδιώτης Ηλίας, Πάλμος Νεκτάριος, Παπαθανασίου Γιαννούλα, Παπαθανασίου Θανάσης, Παπασωτηρόπουλος Χριστόφορος, Πεϊνιρτζή Κατερίνα, Ρούσσος Ηλίας, Ρούσση Βάσω, Τσανανάς Γιώργος, Φάκος Βασίλης, Φουντούλης Μιχάλης, Φωτόπουλος Χρήστος και Χλωρός Γιώργος.

2. Η απόσπαση του κ. Παπαθανασίου στην Ιερά Σύνοδο, που αναφέρει ο 1ος σχολιαστής, είναι μια απόσπαση από αυτές που γίνονται σε διάφορους φορείς. Τις αποσπάσεις αυτές κάνει το Υπ. Παιδείας το οποίο και κρίνει αν ο αιτούμενος απόσπαση έχει τους συγκκριμένους λόγους ή τα προσόντα για να λάβει την απόσπαση. Η απόσπαση του κ. Παπαθανασίου είναι ασφαλώς κατά πάντα νόμιμη.

Παναγιώτης Τελεβάντος είπε...

Ευχαριστώ για την πληροφόρηση.

Από τα ονόματα που παραθέσατε των 44 που υπέγραψαν την επιστολή πέραν του κ. Ανδριόπουλου και του κ. Παπαθανασίου υπάρχουν μεταξύ τους κάποιοι που είναι ευρύτερα γνωστοί;

Ούτε που φαντάστηκα ότι ο διορισμός του κ. Παπαθανασίου θα ήταν παράνομος.

Η ερώτηση είναι η ακόλουθη: Για να αποσπαστεί κάποιος στη Σύνοδο υποθέτω ότι η Σύνοδος κάνει αίτηση για συγκεκριμένο πρόσωπο στο υπουργείο για να του αναθέσει κάποια εργασία.

Γιατί λοιπόν απεσπάσθη ο κ. Παπαθανασίου; Για ποιο τομέα των εργασιών της Συνόδου; Ποιος τον πρότεινε; Το σημερινό εκκλησιαστικό καθεστώς ή το προηγούμενο;

thriskeftika είπε...

κ. Τελεβάντο,
περισσότερες πληροφορίες για μερικούς από τους θεολόγους που συνυπογράφουν το κείμενο των 44 μπορείτε να δείτε στα σχόλια της παλαιότερης ανάρτησής μας - απάντησης στο κείμενο εκείνο
http://thriskeftika.blogspot.com/2009/05/44.html

Περί της αποσπασεως Παπαθανασίου και γενικώς περί των αποσπάσεων σε φορείς, για το ποιος κι αν και τι προτείνει στο Υπουργείο για μια απόσπαση σε κάποιο φορέα δεν γνωρίζουμε περισσότερα.

Παναγιώτης Τελεβάντος είπε...

Οντως! Πολύ αποκαλυπτικά τα σχόλια. Εχουμε να κάνουμε για σεσημασμένους οικουμενιστές, Νεοβαρλααμίτες, κουλτουριάρηδες, κτλ. και άλλους και άλλες μάλλον α΄γνωστους στους πολλούς.

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)