1/3/10

Εκστρατεία για την διδασκαλία της ελληνικής στα δημόσια σχολεία της Αυστραλίας

πηγή: ΠΡΟΝΑΟΣ, Τεύχος 373, 1 Μαρτίου 2010
Ελληνικής καταγωγής βουλευτές της Αυστραλίας ανέλαβαν πρωτοβουλίες για την προώθηση της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας στα αυστραλιανά δημόσια σχολεία. Με ομιλίες τους στην ομοσπονδιακή βουλή οι ομογενείς Εργατικοί βουλευτές Στηβ Γεωργανάς και Βαμβακίδου Μαρία και η σκιώδης υφυπουργός Βιομηχανίας, Επιστημών και Έρευνας, βουλευτής του Φιλελεύθερου κόμματος, Σοφία Μιραμπέλα-Πανοπούλου, ανέλυσαν την πολιτισμική, οικονομική και εκπαιδευτική σημασία της ελληνικής γλώσσας και εκτίμησαν ότι το ενιαίο πρόγραμμα διδασκαλίας θα είναι «ελλειμματικό» χωρίς την ελληνική γλώσσα.......
Εξάλλου στη Μελβούρνη πραγματοποιήθηκε στο κοινοτικό κτίριο δημόσια συγκέντρωση για τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στα σχολεία της Βικτωρίας, που οργάνωσαν ο πρώην υπουργός, Γιάννης Πανταζόπουλος, και η υφυπουργός Πολεοδομίας, κ. Τζένη Μικάκου.

Την περίληψη της ελληνικής γλώσσας στο Εθνικό Πρόγραμμα Διδασκαλίας υποστηρίζει με θέρμη και ο καθηγητής, Αναστάσιος Τάμης, προεδρεύων της Επιτροπής Περίληψης της Ελληνικής Γλώσσας στο Εθνικό Πρόγραμμα. Σε σχετική έκθεσή του, ο κ. Τάμης παραθέτει βασικούς λόγους που επιβάλλουν τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας σε εθνικό επίπεδο και σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης όπως:

-Η ελληνική γλώσσα είναι η αρχαιότερη επιζώσα γλώσσα της Ευρώπης με γλωσσολογική παράδοση 4.000 χρόνων

-Η ελληνική γλώσσα παραμένει «γλώσσα-πηγή» για τις άλλες γλώσσες - 28.000 λέξεις της αγγλικής έχουν ελληνική ρίζα

-Η ελληνική γλώσσα έχει χρηστική αξία για την Αυστραλία, λόγω της μόνιμης διαμονής 600.000 ελληνόφωνων πολιτών και χιλιάδων άλλων με προγονική, συναισθηματική, επαγγελματική, πολιτισμική και πνευματική σχέση με την Ελλάδα και την Κύπρο

-Η Ελλάδα διαθέτει ετησίως 9.000.000 δολάρια για τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού στην Αυστραλία και η γενναιοδωρία θα πρέπει να ανταποδοθεί από την Αυστραλία με την περίληψη της ελληνικής γλώσσας στο Εθνικό Πρόγραμμα Διδασκαλίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)