30/1/11

Ιταλική καμπάνια αθέων για προαιρετικά θρησκευτικά

πηγή: Ελευθεροτυπία, 30/1/2011
Ιταλική καμπάνια για προαιρετικά θρησκευτικά
Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΞΑΝΘΑΚΗ
Οι άθεοι της Ιταλίας δεν το βάζουν κάτω! Επανέρχονται με μια καινούρια καμπάνια που αφορά τα θρησκευτικά και τη διδασκαλία τους στα σχολεία.
Οι καταχωρίσεις της οργάνωσης UAAR (βλέπε Ενωση Αθέων, Αγνωστικιστών και Ορθολογιστών), εμφανίζονται στα μεγαλύτερα ιταλικά περιοδικά και δείχνουν έναν μαυροπίνακα με το εξής σύνθημα: «Δεν υπάρχει μάθημα θρησκευτικών για όποιον δεν το θέλει»! Και πιο κάτω στη σελίδα, φιλοξενείται η παρότρυνση: «Υπάρχει εναλλακτική λύση για την ώρα των θρησκευτικών. Διεκδίκησε το δικαίωμά σου»....
Ποιο δικαίωμα ακριβώς; Παρά τη δύναμη του καθολικισμού, το μάθημα των θρησκευτικών είναι προαιρετικό στην Ιταλία. Τα σχολεία μάλιστα είναι υποχρεωμένα να βρίσκουν εναλλακτικό μάθημα στους αμφισβητίες μαθητές. Τις παλαιότερες εποχές που ήταν ελάχιστα τα αντιθρησκευτικά κρούσματα, φρόντιζαν οι διευθυντές να βάζουν το μάθημα πρώτη ή τελευταία ώρα και οι μαθητές είτε γλίτωναν μια ώρα ύπνο, είτε έφευγαν μια ώρα νωρίτερα. Τώρα όμως που πλήθυναν οι αμφισβήτιοι σε αρκετές περιπτώσεις, δεν φροντίζουν οι καθηγητές να τους ενημερώσουν για τις εναλλακτικές.

3 σχόλια:

thriskeftika είπε...

Παρόμοιες προσπάθειες γίνονται και από ενώσεις αθέων στην Ελλάδα. Πολλές ιστοσελίδες επίσης παρερμηνεύοντας τις υπουργικές εγκυκλίους καλούν τους γονείς των μαθητών να ζητούν απαλλαγή από τα Θρησκευτικά για τα παιδιά τους.

Στο κενό όμως πέφτουν τέτοιες πρωτοβουλίες αθέων.

Το νομοθετικό πλαίσιο της Ελλάδας άλλωστε δεν προβλέπει τη χορήγηση απαλλαγής παρά μόνο στους ετερόδοξους και αλλόθρησκους μαθητές όπως πρόσφατα υποστήριξε και η Υφυπουργός Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου.
Δείτε σχετικά: http://thriskeftika.blogspot.com/2010/11/blog-post_9793.html

Unknown είπε...

Οι άθεοι μαθητές ανήκουν στους ετερόδοξους;

thriskeftika είπε...

Fountounie,
ευτυχώς ή δυτυχώς για σένα η αθεϊα δεν αναγνωρίζεται από την ελληνική νομοθεσία ως θρησκευτική κατάσταση ενός πολίτη. Κανένας νόμος δεν ρυθμίζει τα των αθέων. Πολύ περισσότερο καμία εγκύκλιος για απαλλαγές από Θρησκευτικά δεν περιέχει προβλέψεις για μαθητές ή γονείς μαθητών που δηλώνουν άθεοι.

Οι "ετερόδοξοι" στους οποίους αναφέρεται η εγκύκλιος είναι οι μή Ορθόδοξοι Χριστιανοί, δηλαδή οι Καθολικοί (Παπικοί), οι Προτεστάντες, οι Αγγλικανοί κλπ. "Αλλόθρησκοι" είναι οι Μουσουλμάνοι, Βουδδιστές κ.α.
Οι άθεοι δεν ανήκουν ούτε στους ετερόδοξους ούτε στους αλλόθρησκους.

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)