6/2/11

Νέο Λύκειο από τον Σεπτέμβρη

πηγή: MEGATV
Toν Απρίλιο θα είναι έτοιμη η εισήγηση του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου για τις αλλαγές στο Λύκειο που θα εφαρμοστούν από τον προσεχή Σπετέμβριο για τους μαθητές που θα πάνε στην Α' Λυκείου.
Οι αλλαγές θα είναι ριζικές και βασική φιλοσοφία του νέου συστήματος θα είναι η ενίσχυση της κριτικής ικανότητας των μαθητών που στο εξής θα έχουν:
Δέσμες υποχρεωτικών μαθημάτων και επιλογής
Λιγότερη ύλη
Αξιολόγηση και μέσω συνθετικών ατομικών ή ομαδικών εργασιών.
Οι αλλαγές στο Λύκειο συνδέονται με το νέο σύστημα εισαγωγικών εξετάσεων που θα εφαρμοσθεί για πρώτη φορά το 2014... Με το νέο σύστημα τα εξεταζόμενα μαθήματα θα είναι λιγότερα και η εισαγωγή θα γίνεται σε σχολή και όχι σε τμήματα, όπως σήμερα. Μετά το πρώτο έτος, θα γίνονται εξετάσεις για την εισαγωγή στην επιστημονική κατεύθυνση που έχουν επιλέξει.
Οι πανεπιστημιακοί συμφωνούν με την εισαγωγή των υποψηφίων σε σχολές και όχι σε τμήματα, προβληματίζονται όμως για το πώς εξασφαλισθεί το αδιάβλητο των εξετάσεων.
Από την πλευρά τους, οι καθηγητές γυμνασίων και λυκείων υποστηρίζουν ότι το νέο σύστημα προωθεί μαραθώνιο εξετάσεων και συνεπώς αύξηση των φροντιστηρίων.
Απαραίτητη προϋπόθεση για να ισχύσει το νέο σύστημα εισαγωγικών εξετάσεων είναι να εφαρμοσθεί ο "Καλλικράτης" στα πανεπιστήμια, σύμφωνα με τον οποίο θα συρρικνωθούν τα τμήματα με συγχωνεύσεις, μετονομασίες, ακόμη και καταργήσεις ανάλογα με την ανταπόκριση που έχουν στους μαθητές.

1 σχόλιο:

thriskeftika είπε...

Εάν το ρεπορτάζ του MEGA είναι ορθό τότε πρόκειται για νέα αναβολή στην ανακοίνωση του Λυκείου (που προγραμματιζόταν να γίνει το Μάρτιο). Μήπως τελικά σχεδιάζεται οι αλλαγές να ανακοινωθούν το καλοκαίρι ώστε να μην υπάρχουν αντιδράσεις;

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)