23/7/12

Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας Θεσσαλονίκης: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών 2012-2013


1. Στο Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης θα λειτουργήσει κατά το ακαδημαϊκό έτος 2012-2013 νέο πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.), το οποίο διεξάγεται σε δύο επίπεδα που οδηγούν το πρώτο επίπεδο στη λήψη μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης (Μ.Δ.Ε.) στη Θεολογία, σε μία από τις παρακάτω ειδικεύσεις:
 α) Αγίας Γραφής
β) Πατερικής Γραμματείας και Αγιολογίας
γ) Θρησκειολογίας
δ) Εκκλησιαστικής Ιστορίας
ε) Δογματικής και Συμβολικής Θεολογίας
στ) Ελληνισμού και Ορθοδοξίας
ζ) Λειτουργικής
η) Βυζαντινής και Χριστιανικής Αρχαιολογίας και Τέχνης
θ) Βυζαντινής Μουσικολογίας - Υμνολογίας
ι)  Κανονικού Δικαίου
ια) Ποιμαντικής και Ποιμαντικής Ψυχολογίας
ιβ) Παιδαγωγικής – Χριστιανικής Παιδαγωγικής
ιγ) Χριστιανικής Ηθικής και Κοινωνιολογίας και Χριστιανισμού
Μετά από σπουδές 3 εξαμήνων και συγγραφή διπλωματικής εργασίας κατά το τέταρτο εξάμηνο με μέγιστη διάρκεια 4 διδακτικά εξάμηνα.
Το δεύτερο επίπεδο στη λήψη διδακτορικού διπλώματος με τη συγγραφή διδακτορικής διατριβής από 3 έως 6 έτη.

2. Για το ακαδημαϊκό έτος 2012-2013 θα εγγραφούν στο Π.Μ.Σ. για τη λήψη μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης64 υποψήφιοι και θα καταταχθούν ανάλογα με τη δήλωση προτιμήσεως και την προβλεπόμενη από την Υπουργική Απόφαση διαδικασία επιλογής:
α) Αγίας Γραφής: 8 (3 για την Παλαιά Διαθήκη, 5 για την Καινή Διαθήκη)
β) Πατερικής Γραμματείας και Αγιολογίας: 6 (5 για την Πατερική Γραμματεία και 1 για την Αγιολογία)
γ) Θρησκειολογίας: 2
δ) Εκκλησιαστικής Ιστορίας: 6
ε) Δογματικής και Συμβολικής Θεολογίας: 8
στ) Ελληνισμού και Ορθοδοξίας: 2
ζ) Λειτουργική: 13
η) Βυζαντινή και Χριστιανική Αρχαιολογία και Τέχνη: 1
θ) Βυζαντινή Μουσικολογία - Υμνολογία: 2
ι)  Κανονικού Δικαίου: 6
ια) Ποιμαντική και Ποιμαντική Ψυχολογία: 3 (2 για την Ποιμαντική και 1 για την Ποιμαντική Ψυχολογία)
ιβ) Παιδαγωγική – Χριστιανική Παιδαγωγική: 3
ιγ) Χριστιανική Ηθική και Κοινωνιολογία του Χριστιανισμού: 4 (2 για την Χριστιανική Ηθική και 2 για την Κοινωνιολογία του Χριστιανισμού)
3. Στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών για τη λήψη μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας γίνονται δεκτοί πτυχιούχοι των Τμημάτων των Θεολογικών Σχολών των Πανεπιστημίων της ημεδαπής και των ισοτίμων και αντιστοίχων Τμημάτων και Σχολών της αλλοδαπής. Δύνανται να εγγραφούν στο Π.Μ.Σ. συνολικά οκτώ (8) πτυχιούχοι άλλων Τμημάτων και Σχολών αναγνωρισμένων ιδρυμάτων της ημεδαπής ή ομοταγών αναγνωρισμένων ιδρυμάτων της αλλοδαπής, αφού εξεταστούν γραπτά σε τρία (3) μαθήματα ειδίκευσης του προπτυχιακού κύκλου σπουδών, που καθορίζονται από τη Γ.Σ.Ε.Σ.
Προϋπόθεση για την εγγραφή στο Π.Μ.Σ. είναι α) για τους Έλληνες υποψηφίους η γνώση μίας ξένης γλώσσας, που αποδεικνύεται με επίσημα πιστοποιητικά ή συνάγεται από τους τίτλους σπουδών ανεγνωρισμένων Σχολείων της ημεδαπής ή αλλοδαπής επιπέδου Β2 κατά τα ισχύοντα στις προκηρύξεις του Α.Σ.Ε.Π., β) για αλλοδαπούς υποψηφίους, η γνώση της ελληνικής γλώσσας.

4.   Η επιλογή θα γίνει με τα ακόλουθα κριτήρια, των οποίων η αξιολόγηση θα γίνει κατά τα προβλεπόμενα στο άρθρο 4, παρ. 1 εδάφ. Α και β, του Ν. 3685/2008 μέχρι τέλος Οκτωβρίου 2012.
α)  Ο γενικός βαθμός πτυχίου που δεν επιτρέπεται να είναι μικρότερος του      «Λίαν Καλώς» (30%).
β)  Μέσος όρος των βαθμών στα προπτυχιακά μαθήματα, υποχρεωτικά και επιλεγόμενα, τα οποία σχετίζονται με την ειδίκευση επιλογής (30%). Για τους πτυχιούχους των μη Θεολογικών Τμημάτων εξάγεται ο μέσος όρος των βαθμών από τα εξεταζόμενα ανά ειδίκευση σχετικά μαθήματα.
γ)  Προφορική εξέταση από την αρμόδια Επιτροπή, στον οποίο υπάγεται η ειδίκευση επιλογής του υποψηφίου (25%).
δ)  Τυχόν ερευνητική και συγγραφική δραστηριότητα, επαγγελματική εμπειρία συναφής προς το πεδίο ειδίκευσης, καθώς επίσης και συμμετοχή σε εκπαιδευτικά προγράμματα κινητικότητας σπουδαστών (5%).
ε)   Πιστοποιημένη γνώση δεύτερης ξένης γλώσσας (10%).

5. Οι ενδιαφερόμενοι για να εγγραφούν στον πρώτο κύκλο του Π.Μ.Σ. καλούνται να υποβάλουν από 15 Σεπτεμβρίου έως 15 Οκτωβρίου 2012, στη Γραμματεία του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του Α.Π.Θ. αίτηση, που θα συνοδεύεται από τα παρακάτω δικαιολογητικά:
α)  Αντίγραφο πτυχίου. Σε περίπτωση πτυχιούχου από ομοταγές ίδρυμα του εξωτερικού, υποβάλλεται και η νόμιμη αναγνώριση του πτυχίου.
β)  Πιστοποιητικό αναλυτικής βαθμολογίας των προπτυχιακών μαθημάτων.
γ)  Πιστοποιητικό γνώσης τουλάχιστον μίας ξένης γλώσσας, σύμφωνα με το άρθρο 12, παρ. 2α του Ν. 2083/92. Σε περίπτωση γνώσης και δεύτερης ξένης γλώσσας υποβάλλεται επίσης το αντίστοιχο πιστοποιητικό. Η πιστοποίηση αντιστοιχεί με τα πιστοποιητικά γλωσσομάθειας που γίνονται αποδεκτά από το Α.Σ.Ε.Π. Για τη γνώση σλαβικών γλωσσών υποβάλλεται πιστοποιητικό από το ΙΜΧΑ ή τίτλος σπουδών αναγνωρισμένου ιδρύματος. Οι αλλοδαποί καταθέτουν πιστοποιητικό επάρκειας της ελληνικής γλώσσας από το Σχολείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας Α.Ε.Ι. καθώς και πτυχίο μίας δυτικοευρωπαϊκής γλώσσας, όπως παραπάνω. Σε περίπτωση που είναι πτυχιούχοι ελληνόγλωσσου Πανεπιστημιακού Τμήματος, το πτυχίο αυτό επέχει θέση και πιστοποιητικού επάρκειας της Ελληνικής Γλώσσας.
δ)  Αποδεικτικά για τυχόν ερευνητική και συγγραφική δραστηριότητα για συμμετοχή σε εκπαιδευτικά προγράμματα κινητικότητας σπουδαστών, καθώς και για επαγγελματική εμπειρία, συναφή προς το πεδίο ειδίκευσης.
ε)     Βιογραφικό σημείωμα
στ)  Φωτοτυπία της αστυνομικής ταυτότητας.

Θεσσαλονίκη 2-7-2012
 Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ
 ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)