22/9/13

Η Μητρόπολη Κονίτσης τιμά τον άγιο Ιωάννη τον εκ Κονίτσης

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ
ΔΡYΪΝΟΥΠΟΛΕΩΣ , ΠΩΓΩΝΙΑΝΗΣ & ΚΟΝΙΤΣΗΣ
Εν Δελβινακίω τη 3η Σεπτεμβρίου 2013
Αριθ. Πρωτ. 79
ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 167η
ΘΕΜΑ: «Της Κονίτσης τον γόνον … Ιωάννην τιμήσωμεν»
Αγαπητοί μου Χριστιανοί,
-Α-
             Όλοι οι κάτοικοι της ακριτικής Κονίτσης έχουμε την μεγάλη ευλογία να κατάγεται από εδώ ο Νεομάρτυρας Άγιος Ιωάννης ο εκ Κονίτσης. Γιατί έζησε εδώ μέχρι τα είκοσι χρόνια του, περπάτησε στους δρόμους, που περπατάμε σήμερα και μεις, αλλά όχι σαν χριστιανός. Μουσουλμάνος ήταν. «Εκ ρίζης δυσώδους», όπως λέει χαρακτηριστικά ένα τροπάριο. Δηλαδή, προερχόταν από βρώμικη ρίζα, αφού οι γονείς του ακολουθούσαν την ψεύτικη θρησκεία του μωαμεθανισμού.
Το όνομά του, Χασάν. Τότε, στα τέλη του 18ου αιώνα, με αρχές του 19ου αιώνα, η Ελλάδα βρισκόταν κάτω από την τουρκική σκλαβιά. Οι χριστιανοί ήταν «ραγιάδες», σκλάβοι, δηλαδή, και δούλοι των Τούρκων, οι οποίοι συχνά τους πίεζαν να αλλαξοπιστήσουν. Και κάποιοι, γινόντουσαν αρνησίθρησκοι, είτε για ν’ αποκτήσουν υλικά οφέλη, είτε από τον φόβο του θανάτου, στον οποίο θα τους κατεδίκαζαν οι τύραννοι αν ηρνούντο να γίνουν μωαμεθανοί. Η κατάσταση ήταν επικίνδυνη και ζοφερή.
            Βέβαια, για να γίνη ένας μουσουλμάνος χριστιανός, χρειαζότανε τόλμη. Γιατί θα επακολουθούσε ο θάνατος με συνοπτικές διαδικασίες …
-Β-
             Κι’ όμως, ο Χασάν  ετόλμησε. Δεν γνωρίζουμε αν η πορεία του προς την πίστη του Χριστού ξεκίνησε από την Κόνιτσα η από το Αγρίνιο (που τότε λεγόταν Βραχώρι), όπου, άγνωστο πως και γιατί, βρέθηκε σε ηλικία 22 περίπου ετών. Πάντως, φαίνεται ότι επηρεάστηκε έντονα από τους εκεί χριστιανούς. Η νεανική καρδιά του άρχισε να θερμαίνεται από την αγάπη για τον Χριστό, επιβεβαιώνοντας τον λόγο της Γραφής : «το πνεύμα όπου θέλει πνει» (Ιωάν. γ  8). Ο άνεμος φυσάει όπου θέλει, όπως και το Πνεύμα το Άγιον επισκέπτεται τις επιδεκτικές  καρδιές, αθόρυβα αλλά δραστικά. Έτσι ο Χασάν δεν άργησε να πάρη τις αποφάσεις του. Επήγε στην Ιθάκη, που τότε βρισκόταν κάτω από την κυριαρχία των Ενετών, κατηχήθηκε και βαπτίσθηκε «εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγ. Πνεύματος». Και με το χριστιανικό όνομά του Ιωάννης, επέστρεψε στο Αγρίνιο, όπου και δημιούργησε οικογένεια με την ευλογία της Εκκλησίας.
-Γ-
            Αλλά ο μισόκαλος διάβολος, «ο όφις ο μέγας ο αρχαίος ..., ο πλανών την οικουμένην όλην» (Αποκ. ιβ  9), εφρύαξε γιατί μια ψυχή ωδηγήθηκε στο φως του Χριστού. Έτσι ο πατέρας του Ιωάννη, που τον έψαχνε από καιρό, τον βρήκε. Και, τελικά, τον ωδήγησε στο δικαστήριο και στον θάνατο δι’  αποκεφαλισμού, που πραγματοποιήθηκε στο Αγρίνιο, στις 23 Σεπτεμβρίου 1814. Ο τόπος του μαρτυρίου του δείχνεται και σήμερα, δίπλα στον μεγαλοπρεπή Ναό του Αγίου Δημητρίου.  Έχει δε η Κόνιτσα την ιδιαίτερη ευλογία να κατέχη ένα μικρό τεμάχιο από τα χαριτόβρυτα λείψανα του Αγίου, ο οποίος έχει καταταγή στην ένδοξη χορεία των Νεομαρτύρων. Το ιερό λείψανο φυλάσσεται σαν πολύτιμος θησαυρός στον Ιερό Ναό του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, παραπλεύρως του οποίου υπάρχει και το ωραίο παρεκκλήσιο του Αγίου.
-Δ-
            Θα τιμήσουμε και φέτος, συν Θεώ, την μνήμη του Νεομάρτυρος Αγίου Ιωάννου του εκ Κονίτσης, κατά το ακόλουθο Πρόγραμμα :
α) Την Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου 2013, παραμονή της μνήμης του Αγίου, θα τελεσθή, στις 7 μ.μ., Αρχιερατικός Εσπερινός με αρτοκλασία και κήρυγμα.
β) Την Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου 2013, κυριώνυμη ημέρα της εορτής, θα τελεσθή Αρχιερατική Θεία Λειτουργία. Ώρα ενάρξεως του Όρθρου: 7.30 πρωϊνή. Καταβασίες : 8η πρωϊνή.
            Τόσον ο Εσπερινός, όσο και η Θεία Λειτουργία θα λάβουν χώρα στον Ιερό Ναό Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, εν μονοεκκλησία.
            Ευχή μου και προσευχή μου, ο Κύριος, δια πρεσβειών του Αγίου Ιωάννου, να σας χαριτώνη και ευλογή.
Διάπυρος προς Χριστόν ευχέτης
Ο   ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
†  Ο Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης  Α Ν Δ Ρ Ε Α Σ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)