17/10/13

Κύπρος: Νέες οδηγίες για απαλλαγές από το μάθημα Θρησκευτικών

Δεν θα μένουν στην τάξη οι επηρεαζόμενοι μαθητές
Νέες οδηγίες για απαλλαγές από το μάθημα Θρησκευτικών
Γράφει η Χριστίνα Κυριακίδου
Λευκωσία: Διαφοροποιημένες είναι οι φετινές οδηγίες του υπουργείου Παιδείας, προς τα σχολεία, όσον αφορά στις απαλλαγές μαθητών από τα Θρησκευτικά. Συγκεκριμένα το υπουργείο ακυρώνει την περσινή του εγκύκλιο και με νέα αναθεωρημένη επιστολή τονίζει πως τα παιδιά που απαλλάσσονται από το εν λόγω μάθημα δεν είναι υποχρεωμένα να παραμένουν στην αίθουσα διδασκαλίας.

Ειδικότερα, το υπουργείο εξηγεί ότι κάθε αίτηση για απαλλαγή από τα Θρησκευτικά θα εξετάζεται χωριστά με βασικό γνώμονα τα δικά της δεδομένα και λόγους. Και συνεχίζει: «Εάν και εφόσον ο αλλόθρησκος μαθητής πληροί τις προϋποθέσεις για απαλλαγή, θα υπάρχει απαλλαγή του από το μάθημα των Θρησκευτικών που θα συνεπάγεται, εάν το επιθυμεί, και απουσία του από την τάξη την ώρα της διδασκαλίας του μαθήματος». Προσθέτει δε, ότι ο διευθυντής του σχολείου έχει την ευθύνη να καθορίσει το πρόγραμμα και το χώρο απασχόλησης του μαθητή που απαλλάσσεται.
Όσον αφορά στην περσινή εγκύκλιο που προέβλεπε ότι «απαλλαγή δεν συνεπάγεται απουσία από την τάξη την ώρα της διδασκαλίας οποιουδήποτε μαθήματος», αυτή ακυρώνεται.
Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο αναγκάστηκε να προχωρήσει στις νέες ρυθμίσεις μετά από σχετικές υποδείξεις της Επιτρόπου Διοικήσεως, Ελίζας Σαββίδου. Το όλο θέμα προέκυψε κατά την περσινή σχολική χρονιά και σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, το υπουργείο κινδύνευε με την επιβολή χρηματικών κυρώσεων.
Ας σημειωθεί ότι οι μαθητές μπορούν να ζητήσουν απαλλαγή και από άλλα μαθήματα ως ακολούθως: α) Απαλλαγή από ξένη γλώσσα: Απαιτείται ενδεικτικό προόδου που να αποδεικνύει ότι δεν έχει διδαχθεί το μάθημα ο μαθητής την προηγούμενη σχολική χρονιά, β) Απαλλαγή από τα Αρχαία Ελληνικά: Και πάλι σε περίπτωση που ο μαθητής δεν διδάχτηκε το μάθημα τον προηγούμενο χρόνο, και γ) Απαλλαγή από τη Φυσική Αγωγή ή άλλο μάθημα για λόγους υγείας: Απαιτείται πιστοποιητικό γιατρού το οποίο πρέπει οπωσδήποτε να ορίζει το χρονικό πλαίσιο για το οποίο ζητείται η απαλλαγή.
Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)