6/9/15

Πρόγραμμα εξ αποστάσεως Επιμόρφωσης για τη γλώσσα των λειτουργικών κειμένων

Λειτουργικά κείμενα της Ορθοδόξου Εκκλησίας
Πρόγραμμα εξ αποστάσεως Επιμόρφωσης
Στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και στη Δομή Δια βίου Μάθησης λειτουργούν τα τελευταία χρόνια Επιμορφωτικά Προγράμματα για ανθρώπους κάθε ηλικίας και οι εκπαιδευόμενοι αποκτούν, μετά από επιτυχή παρακολούθηση, επίσημη Πιστοποίηση Επιμόρφωσης.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και το εξ αποστάσεως πρόγραμμα «Η γλώσσα των ελληνικών κειμένων της ορθοδόξου Εκκλησίας».

Σκοπός του προγράμματος είναι η εξοικείωση των εκπαιδευομένων με τον λειτουργικό λόγο, μέσω της απόκτησης βασικών γνώσεων που θα τους βοηθήσουν να αντιληφθούν τη διαχρονία της ελληνικής γλώσσας και να προσεγγίσουν γλωσσικά τα κείμενα αυτά.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε κληρικούς και λαϊκούς και υλοποιήθηκε για πρώτη φορά κατά το εαρινό εξάμηνο του 2014. Η ανταπόκριση ήταν μεγάλη και συμμετείχαν σ’ αυτό ενδιαφερόμενοι από όλα τα μέρη της Ελλάδας, αλλά και από το εξωτερικό (Γερμανία, Κορέα, Κύπρο, Κωνσταντινούπολη).
Μετά την ευρεία αποδοχή και την επιτυχή ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου λειτουργίας, το πρόγραμμα θα επαναληφθεί για δεύτερη φορά κατά το χειμερινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2015 (Οκτώβριος 2015 – Ιανουάριος 2016 ) .

Η βασική καινοτομία του προγράμματος έγκειται στον τρόπο υλοποίησής του. Στηρίζεται αποκλειστικά στην εξ αποστάσεως διδασκαλία. Με τον τρόπο αυτό παρέχεται δυνατότητα συμμετοχής ακόμη και σε εκείνους που είναι απομακρυσμένοι από τα αστικά κέντρα ή έχουν απαιτητικό ωράριο απασχόλησης.

Η δομή του προγράμματος είναι διμερής και περιλαμβάνει ένα μέρος θεωρητικού χαρακτήρα και ένα γλωσσικής-εφαρμοσμένης γνώσης.

Το πρώτο μέρος (μία εισήγηση κάθε εβδομάδα) θα διδαχθεί με τη μέθοδο της εξ αποστάσεως ασύγχρονης εκπαίδευσης με βιντεοσκοπημένες παραδόσεις μαθημάτων. Οι θεματικές αφορούν την ιστορία της ελληνικής γλώσσας και τη διαχρονία της, τα γλωσσικά χαρακτηριστικά των βιβλικών και λειτουργικών κειμένων, τη μετάφραση, την ιστορία της χειρόγραφης παράδοσης, την ειδολογική ταυτότητα των λειτουργικών κειμένων, θέματα λειτουργικά και ποιμαντικά.

Το δεύτερο μέρος της γλωσσικής διδασκαλίας περιλαμβάνει δεκαέξι (16) ηλεκτρονικά μαθήματα-βήματα γλωσσικής διδασκαλίας (δύο κάθε εβδομάδα) που αφορούν τη γλωσσική προσέγγιση και ανάλυση του λειτουργικού λόγου και θα πραγματοποιηθεί μέσω συστήματος διαχείρισης μαθημάτων Moodle . Κάθε μάθημα περιλαμβάνει με απλό και συστηματικό τρόπο τη διδασκαλία βασικών στοιχείων γραμματικής και συντακτικού και την επίλυση ασκήσεων για την εμπέδωση της θεωρίας που προηγείται. Ο έλεγχος της ορθότητας των απαντήσεων γίνεται αυτόματα από το σύστημα και με τον τρόπο αυτό ο εκπαιδευόμενος αυτοαξιολογεί άμεσα την επίδοσή του.

Η διδασκαλία γίνεται από μέλη ΔΕΠ του Τμήματος Θεολογίας και του Τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ. Επιστημονικά υπεύθυνη είναι η Άννα Κόλτσιου-Νικήτα, κλασική φιλόλογος και θεολόγος, καθηγήτρια των Αρχαίων Ελληνικών της Ιουδαϊκής και της Χριστιανικής Γραμματείας του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ.

Το κόστος συμμετοχής είναι συμβολικό και ανέρχεται στο ποσό των 120 ευρώ.

Για τους συμμετέχοντες προβλέπεται η χορήγηση βεβαίωσης και πιστοποιητικού επιμόρφωσης από το ΑΠΘ.

Η αίτηση συμμετοχής υποβάλλεται από 2/9/2015 έως 15/10/2015 και ΜΟΝΟ ηλεκτρονικά στη διεύθυνση:

http://diaviou.auth.gr/koltsiou_e-learning (όπου βρίσκεται και η προκήρυξη του Προγράμματος).

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα 2310 997112, 2310 996985 και στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις: euagelos@theo.auth.gr και akolts@theo.auth.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)