5/9/16

Η πρωινή προσευχή παραμένει στο στόχαστρο Φίλη

Αναστάτωση προκάλεσε έγγραφο του υπουργείου Παιδείας προς τα σχολεία στο οποίο δεν αναφέρεται η διαδικασία της πρωινής προσευχής πριν από το μάθημα, όπως συνέβαινε σε εγκυκλίους προηγούμενων ετών.
Σε μία εβδομάδα «πλούσια» από παρεμβάσεις του Νίκου Φίλη, μετά άλλωστε κι από την ανακοίνωση για τις αλλαγές στο μάθημα των Θρησκευτικών, η παραπάνω είδηση προκάλεσε αναταραχή.

Πηγές του υπουργείου Παιδείας διευκρίνισαν, έπειτα από ερωτήσεις δημοσιογράφων, ότι το έγγραφο παραπέμπει στο Προεδρικό Διάταγμα που ορίζει τη διενέργεια της πρωινής προσευχής και πως τίποτα δεν θα αλλάξει ούτε φέτος σχετικά με αυτό στα σχολεία.

Προπομπός

Βέβαια, είναι νωπές ακόμα στη μνήμη των περισσότερων οι παλινωδίες του Νίκου Φίλη για την πρωινή προσευχή. Ο ίδιος ανακίνησε το θέμα εκφράζοντας την άποψη ότι «δεν είναι αμαρτία ένα σχολείο να μην κάνει προσευχή». Στις πρώτες αντιδράσεις είχε πετάξει το «μπαλάκι» στους εκπαιδευτικούς, σημειώνοντας ότι θα είναι επιλογή του κάθε συλλόγου διδασκόντων αν θα γίνεται ή όχι προσευχή στα σχολεία, στη συνέχεια όμως το πήρε πίσω σημειώνοντας ότι «εμείς θα αναλάβουμε την ευθύνη».

Το γεγονός, λοιπόν, ότι κυκλοφόρησε ένα έγγραφο που δεν αναφέρει τη διαδικασία, αλλά παραπέμπει στο Προεδρικό Διάταγμα, εύλογα προκάλεσε ερωτήματα για το αν προωθείται «υπογείως» η κατάργησή της, με το υπουργείο να καθησυχάζει ότι τίποτα δεν θα αλλάξει.

Διδακτέα ύλη

Σε αντίθεση βέβαια με τη διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών, που μετά τις δηλώσεις του Νίκου Φίλη για μάθημα γνώσης των θρησκειών δημοσιεύονται επιπλέον πληροφορίες για τα διδακτικά υλικά που θα έχουν στη διάθεσή τους οι θεολόγοι για τη διδασκαλία του μαθήματος. Έργα τέχνης, πολυτροπικά κείμενα, ντοκιμαντέρ και ταινίες από σκηνοθέτες όπως ο Γιάννης Σμαραγδής μέχρι και ο… Ταρκόφσκι θα ενταχθούν στην ύλη του μαθήματος. Η αναπληρώτρια υπουργός Σία Αναγνωστοπούλου σημείωσε σε δηλώσεις της ότι το περιεχόμενο ενός σχολικού βιβλίου είναι θέμα της Πολιτείας κι ότι αυτό πρέπει να το κατανοήσουν όλοι. Βέβαια, εκτός από την Εκκλησία, τεράστια αντίδραση υπάρχει και από την Πανελλήνια Ενωση Θεολόγων που μετράει 3.000 μέλη, η οποία έχει αντιταχθεί σθεναρά στις προωθούμενες αλλαγές.

ΕΛΠΙΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ - Ελεύθερος Τύπος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)