19/2/09

Επίθεση κατά του μαθήματος των Θρησκευτικών από τον κ. Χρήστο Λούη, Πρόεδρο του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης

Η εφημερίδα Τα Νέα (19/2/2009) δημοσιεύει άρθρο με τον τίτλο «Δαρβίνος; Ποιος Δαρβίνος» που αναφέρεται στη θεωρία της εξέλιξης των ειδών του Δαρβίνου και στο γεγονός ότι σύμφωνα με έρευνα της Ευρώπης οι μισοί περίπου Έλληνες δεν αποδέχονται τη θεωρία αυτή. Η εφημερίδα (όργανο του γνωστού για τα φρονήματά του ομίλου Λαμπράκη) φιλοξενεί τις απόψεις του Προέδρου του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Χρήστου Λούη αλλά και άλλων βιολόγων, καθώς και του Αρχιμανδρίτη π. Τιμόθεου Άνθη.

Εμείς δε θα μπούμε στην ουσία του θέματος αλλά θα σχολιάσουμε κάποιες θέσεις του καθηγητή κ. Λούη. Δηλώνει στην εφημερίδα: «Η εγκύκλιος παιδεία των συμπολιτών μας έπασχε ανέκαθεν, και με δεδομένο την ελάχιστη βιολογία που διδάσκονται, σε συνδυασμό με την υπέρμετρη διδασκαλία των θρησκευτικών, θα μου προκαλούσε εντύπωση το αντίθετο- να ήμασταν δηλαδή έτοιμοι να αποκηρύξουμε τη δημιουργία της φύσης με τη βιβλική της έκδοση ή και με τη “μοντέρνα” λογική της, δηλαδή αυτή του νοήμονος σχεδιασμού» Έλεος κ. Λούη. Τόση προσπάθεια πια για την αποκήρυξη της βιβλικής διήγησης της δημιουργίας; Τόσος κόπος για να απορρίψετε την Αγία Γραφή; Αλλά και το άλλο που λέτε; Για όλα φταίνε τα θρησκευτικά; Και πως κρίνετε ως υποβαθμισμένο το μάθημα της Βιολογίας, όταν αυτό αποτελεί ένα από τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα και έχουν καταγραφεί πλήθος επιτυχημένων (δυστυχώς) προσπαθειών των βιολόγων για την προώθηση του μαθήματός τους στο ελληνικό σχολείο; Η άποψη του κ. Λούη ότι «η διδασκαλία των θρησκευτικών» στα ελληνικά σχολεία είναι «υπέρμετρη» μπορεί να καταγραφεί ως το εκπαιδευτικό ανέκδοτο της χρονιάς!
Αλλά είναι σαφές το αντιεκκλησιαστικό και αντιχριστιανικό μένος του κ. καθηγητού. Φαίνεται από όσα λέει παρακάτω: «Όσον αφορά την απάντηση στο ερώτημα γιατί ο Δαρβίνος συνεχίζει να προκαλεί συγκρούσεις και αμφισβητείται από μεγάλα κομμάτια της κοινωνίας, υποστηρίζει ότι «η απάντηση μπορεί να είναι ή απλοϊκή, δηλαδή τα θρησκευτικά αισθήματα κάποιου ή πιο σύνθετη, για παράδειγμα η έλλειψη ειδικής παιδείας ή- πιο πιθανό- ο συνδυασμός και των δύο. Δυστυχώς, όλα αυτά δύσκολα θα εξαλειφθούν από την ελληνική κοινωνία», υποστηρίζει ο κ. Λούης».
Ποια θα εξαλειφθούν δύσκολα; Και η έλλειψη παιδείας και τα θρησκευτικά αισθήματα; Ε, όσο κι αν πασχίζετε κ. Λούη η χριστιανική Πίστη και τα θρησκευτικά αισθήματα δεν θα ξεριζωθούν από τις καρδιές των Ελλήνων. Δεν κατάφεραν να τα ξεριζώσουν ο Διοκλητιανός και ο Δέκιος. Δεν το κατάφεραν ούτε ο Στάλιν και ο Λένιν στη Ρωσία. Θα το καταφέρετε εσείς επειδή έχετε μία θέση στο Πανεπιστήμιο ή επειδή έχετε πρόσβαση στις εφημερίδες του Λαμπράκη; Ε, όχι. Δεν θα το καταφέρετε. Γιατί, όσο κι αν το αρνείται η δική σας λογική, Χριστός ανέστη! Και οι Έλληνες ξέρουν να λατρεύουν τον Αναστάντα Χριστό και όχι να προσκυνούν τις θεωρίες του Δαρβίνου.
Μας λυπεί πάντως το γεγονός ότι ο κ. Λούης κρίνει τη βιολογία με επιστημονικά κριτήρια και τη Θεολογία με παρωπίδες. Όσα λέει δείχνουν πως αγνοεί τη θέση της Ορθόδοξης Θεολογίας απέναντι στην εξέλιξη και τη δημιουργία και αδυνατεί να ξεπεράσει «χάσματα»του παρελθόντος μεταξύ Βιολογίας και Θεολογίας. Εμείς δεν θα αναλύσουμε το θέμα. Είναι αρκετά όσα αναφέρει ο π. Τιμόθεος Άνθης στο παραπάνω άρθρο.
Το άρθρο των Νέων
Πολλοί άνθρωποι στον πλανήτη συνεχίζουν να αρνούνται την εξελικτική θεωρία - παρ΄ ότι το 2009 έχει κηρυχθεί «έτος Δαρβίνου»- με τους Έλληνες να είναι ανάμεσα στους πρώτους αμφισβητίες. «Η εγκύκλιος παιδεία των συμπολιτών μας έπασχε ανέκαθεν, και με δεδομένο την ελάχιστη βιολογία που διδάσκονται, σε συνδυασμό με την υπέρμετρη διδασκαλία των θρησκευτικών, θα μου προκαλούσε εντύπωση το αντίθετο- να ήμασταν δηλαδή έτοιμοι να αποκηρύξουμε τη δημιουργία της φύσης με τη βιβλική της έκδοση ή και με τη “μοντέρνα” λογική της, δηλαδή αυτή του νοήμονος σχεδιασμού», δηλώνει στα «ΝΕΑ» ο κ. Χρήστος Λούης, πρόεδρος του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Η επιστημονική κοινότητα έχει αποδεχθεί την ορθότητα και τη σημασία του Δαρβίνου στην κατανόηση του κόσμου, η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία ανακοίνωσε πως είναι συμβατή με τη χριστιανική πίστη και η Αγγλικανική του... ζήτησε συγγνώμη. Η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν έχει πάρει επισήμως θέση
ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ
Η Ελλάδα ξεπερνά σε επίπεδα αποδοχής της εξελικτικής θεωρίας μόνο τις ΗΠΑ και την Τουρκία θέση- και σύμφωνα με διεθνή έρευνα, που έγινε το 2006 για το περιοδικό «Νew Scientist», σχεδόν οι μισοί Έλληνες αμφισβητούν ακόμη τον Δαρβίνο. Από τους ερωτηθέντες μόνο το 54% συμφωνεί με την εξελικτική θεωρία, ενώ 150 χρόνια μετά την πρώτη έκδοση της «Καταγωγής των Ειδών» ένα ποσοστό 29% υποστηρίζει ότι δεν είχε δίκιο και το υπόλοιπο 18% δηλώνει ότι δεν γνωρίζει. Χαρακτηριστικό είναι μάλιστα ότι από τις 19 χώρες όπου διεξήχθη η έρευνα, η Ελλάδα ξεπερνά σε επίπεδα αποδοχής της εξελικτικής θεωρίας μόνο τις ΗΠΑ- όπου είναι γνωστή η διαμάχη της εξέλιξης με τον «ευφυή σχεδιασμό», σύμφωνα με τον οποίο κάποια ανώτερη μορφή νοημοσύνης κινεί τα νήματα στο Σύμπαν- και τη γειτονική Τουρκία. Άγνοια και σύγχυση Για τον κ. Λούη το πιο εντυπωσιακό στοιχείο της «σχέσης» των Ελλήνων με τον Κάρολο Δαρβίνο είναι ότι, όπως φαίνεται, το πρόβλημα δεν είναι πως δεν τον αποδέχονται- όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες- αλλά ότι δεν γνωρίζουν τι πρέσβευε. Για την άγνοια και τη σύγχυση που επικρατεί η εξήγηση σύμφωνα με την κ. Λουκία Πρίνου, βιολόγο- εκπαιδευτικό και διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών, είναι απλή: «Όλοι οι μαθητές που τέλειωσαν το σχολείο πριν από το 1999 και δεν φοιτούσαν στη Β΄ Δέσμη δεν διδάχθηκανποτέ τη θεωρία της εξέλιξης του ανθρώπου. Αλλά και μετά το 2000κανένας μαθητής του λυκείου δεν διδάσκεται όχι μόνο την εξέλιξη του ανθρώπου αλλά γενικά την εξελικτική θεωρία». Ο κ. Αντώνης Γεωργούλας, αναπληρωτής καθηγητής Κοινωνιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, επισημαίνει ότι: «Δεν είναι σε θέση όλοι να ελέγξουν τη θεωρία της εξέλιξης. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι δεν έχουν ή ότι δεν πρέπει να έχουν γνώμη. Η γνώμη όμως αυτή δεν είναι γνώση επειδή διαμορφώνεται από εξω-επιστημονικούς παράγοντες, οι οποίοι ξεπερνούν τη θεωρία και το φάσμα των γεγονότων στα οποία αναφέρεται και στα οποία στηρίζεται». Όσον αφορά την απάντηση στο ερώτημα γιατί ο Δαρβίνος συνεχίζει να προκαλεί συγκρούσεις και αμφισβητείται από μεγάλα κομμάτια της κοινωνίας, υποστηρίζει ότι «η απάντηση μπορεί να είναι ή απλοϊκή, δηλαδή τα θρησκευτικά αισθήματα κάποιου ή πιο σύνθετη, για παράδειγμα η έλλειψη ειδικής παιδείας ή- πιο πιθανό- ο συνδυασμός και των δύο. Δυστυχώς, όλα αυτά δύσκολα θα εξαλειφθούν από την ελληνική κοινωνία», υποστηρίζει ο κ. Λούης.
ΣΤΙΣ «ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ» που έχουν διατυπωθεί για τον ρόλο που διαδραμάτισε η Εκκλησία στην αμφισβήτηση της Θεωρίας της Εξέλιξης, ο αρχιμανδρίτης Τιμόθεος Άνθης, γραμματέας της Συνοδικής Επιτροπής Τύπου, Δημοσίων Σχέσεων και Διαφωτίσεως της Εκκλησίας της Ελλάδος, δηλώνει: «Η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν καταδίκασε ποτέ τις απόψεις του Δαρβίνου. Γνωρίζει την εξέλιξη, αυτή που ο άνθρωπος γνωρίζει προκειμένου να οδηγηθεί στην τελείωσή του. Άλλωστε ο μόνος τέλειος άνθρωπος που ήρθε στη Γη ήταν ο Χριστός». Συμπληρώνει δε ότι «η εξέλιξη δεν γίνεται σε μια μέρα. Καθεμία από τις έξι ημέρες που αναφέρονται στη Γένεση ότι χρειάστηκαν για τη δημιουργία του κόσμου ισοδυναμεί με 1.000 χρόνια. Ουσιαστικά αυτό που καθορίζεται είναι η βούληση του Κυρίου να δημιουργήσει τον κόσμο, όχι ο χρόνος που χρειάστηκε». Για τον πατέρα Τιμόθεο, «δεν μπορούμε να απομακρυνθούμε από καμία επιστημονική θεωρία. Μπορούμε να τη σκεφθούμε, να την κρίνουμε αλλά όχι να την απορρίψουμε. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Θεός έδωσε τη λογική στον άνθρωπο και δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τι έβαλε στο μυαλό τού καθενός με σκοπό να το αποκαλύψει στους υπόλοιπους». Ακόμη και στην ιδέα ότι ο άνθρωπος κατάγεται από τον πίθηκο, η οποία προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις στη θρησκευτική κοινότητα παγκοσμίως, αφού ήταν αντίθετη με τη δημιουργία του ανθρώπου κατ΄ εικόνα και καθ΄ ομοίωσιν, ο αρχιμανδρίτης δηλώνει με απλά λόγια: «Μα ήταν φυσικό ο άνθρωπος, ο οποίος παλαιότερα ζούσε εκτεθειμένος στο φυσικό περιβάλλον, να είχε τρίχες για να προστατευθεί από το κρύο. Όταν η Εκκλησία κάνει λόγο για κατ΄ εικόνα και καθ΄ ομοίωσιν, εννοεί ότι ο Θεός έδωσε στον άνθρωπο τέσσερα χαρακτηριστικά που τον διαφοροποίησαν από τα υπόλοιπα πλάσματα, το κοινωνικό, το κυριαρχικό, το λογικό και το αυτεξούσιο».
Αντιστροφή της φυσικής ιστορίας
Ο κ. Γεωργούλας υπογραμμίζει ότι «η επιφυλακτική στάση πολιτών του οικονομικά προηγμένου κόσμου- και προφανώς των Ελλήνων- οφείλεται σε παράγοντες που δεν αφορούν την ίδια την επιστημονική θεωρία, αλλά σχετίζονται με τις κοινωνικές της καταχρήσεις. Οφείλεται επίσης στο ότι δεν είναι γνωστή η ανθρωπολογική θεωρία του Δαρβίνου. Στα τελευταία κεφάλαια του έργου δείχνει ότι η ανθρωπολογία και η ανθρώπινη ιστορία αποτελούν την αντιστροφή της φυσικής ιστορίας, όπου επικρατούν οι δυνατότεροι οργανισμοί. Η ανθρώπινη κοινωνία δημιουργείται όταν ένα από τα πρωτεύοντα θηλαστικά, για λόγους που προφανώς απορρέουν από τον μηχανισμό της επιλογής προσαρμογής, δημιουργεί συστήματα προστασίας των αδύνατων μελών της ομάδας. Η ιστορία λοιπόν της ανθρωπότητας και της κοινωνίας αρχίζει ως η τρόπον τινά αντιστροφή της φυσικής ιστορίας».

38 σχόλια:

Sakzein είπε...

δεν μπορεί καν να συζητησει κάποιος μαζί σου και όλους αυτούς που πρεσβεύεουν τις ίδιες ιδέες με σένα...Μιλάς από θέση ήδη, δηλαδή έχεις διαμορφώσει ήδη την γνώμη σου οπότε είναι άχρηστο να συζητάμε..Θα πώ όμως οτι τα θρησκευτικά δεν είναι καν Επιστήμη και αν αναλύσεις ετυμολογικά την λέξη Επιστήμη θα καταλάβεις...Η θρησκεία είναι κάτι προσωπικό και μπορεί ο καθένας να πιστεύει ότι και όπου θέλει χωρίς να κάνει κακό σε κανέναν...Μακάρι να καταργηθεί το μάθημα των θρησκευτικών...το έυχομαι...ίσως κάποτε ο άνθρωπος ελευθερωθεί από αυτές τις αλυσίδες που λέγονται "θρησκείες"...το μεγαλύτερο κακό που βρήκε την ανθρωπότητα

Acheron είπε...

simfono me ton Sakzein, APOLYTA. to riparografima sou eine kakogrameno kai fenete oti exei grafti apo lovotomimeno atomo.. kai akoma pio lovotomimenoi eine autoi apo to proktiko pou to kanoun post... ti na pei kaneis..

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχώς, οι περισσότεροι που έγραψαν σε αυτό το θέμα, (αμφοτέρων των πλευρών), είναι εξ ίσου άσχετοι και αδιάβαστοι για τα θέματα στα οποία ανέλαβαν να μιλήσουν.

Ο κος Χρήστος Λούης, αν και προφανώς σχετικός με την Εξέλιξη, είναι άσχετος με το θέμα των θρησκευτικών στο οποίο κακώς αναφέρεται, γιατί προφανώς από παραπληροφόρηση, του διαφεύγει ότι στην υπόλοιπη Ευρώπη είναι πολύ πιο εκτενές απ' ό,τι στην Ελλάδα. ( Ορίστε τα στοιχεία: http://www.oodegr.com/oode/koinwnia/thriskeft1.htm ). Λόγω ποιων Αθεϊστικών ιδεολογικών συμφερόντων πρέπει η Ελλάδα να αποτελέσει εξαίρεση και να το καταργήσει;

Ο αρχιμανδρίτης Τιμόθεος Άνθης πάλι, αν και πράγματι απροκατάληπτος, έχει τόσες παρανοήσεις για το θέμα, της Εξέλιξης, που αφ' ενός λέει (αυθαίρετα και εσφαλμένα) ότι οι Δημιουργικές ημέρες είναι 1000 ετών. Ουδέποτε η Εκκλησία έβαλε όρια στις Δημιουργικές ημέρες. ( Περισσότερα εδώ: http://exeldim.bravehost.com/grafi/ptina_a.htm ).

Επίσης ο "Θεολόγος" που ανάρτησε το θέμα, είναι προφανές ότι δεν έχει ιδέα, πως η θεωρία της Εξέλιξης είναι απόλυτα σύμφωνη με την Αγιογραφική Θεία Αποκάλυψη, και ότι στην πραγματικότητα η Δημιουργιστική άποψη είναι αντίθετη στην αβίαστη ερμηνεία της Γενέσεως: ( http://exeldim.bravehost.com/grafi/kyriolekt_genesi_a.htm )

Παρόμοια προκατάληψη από άγνοια της Χριστιανικής πίστης, δείχνει και ο Sakzein και ο Acheron.

Τόσο οι Δημιουργιστές, όσο και οι ΑΘΕΟΙ Εξελικτές, (γιατί υπάρχουν και οι πιστοί απροκατάληπτοι και ενημερωμένοι Εξελικτές), αποτελούν τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος φανατισμού και άγνοιας. ( http://exeldim.bravehost.com/dimiurgismos/simeia_symfwnias_a.htm ).

Άντε διαβάστε λίγο πριν μιλήσετε!

Ανώνυμος είπε...

Οι ανοησίες και οι διαστρεβλώσεις της κατάπτυστης σελίδας http://exeldim.bravehost.com, είναι άπειρες και θα έπρεπε κάποιος να ασχολειθεί να αναιρέσεις τις εν λόγω βλακίες, που στην ουσία τους διαστρεβλώνουν την ορθόδοξη θεολογία και ανθρωπολογία και εισάγουν πλήθος αιρέσεις. Κάποιοι δυστυχώς προκειμένου να προσαρμοστούν στην εκκοσμικευμένη λογική και στην αντίληψη των ανόητων κοσμικόφρονων που λατρεύουν την θεά επιστήμη ωσάν να διδάσκει Αποκεκαλυμένες Θείες Αλήθειες, δεν διστάζουν να κόβουν στα μέτρα τους τον λόγο του Θεού. Αλλά αυτοί ούτε την Θεολογία ούτε την επιστήμη υπηρετούν πραγματικά, αυτό που υπηρετούν είναι την ανθρωπαρεσκειά τους. (Β.Ν.Β.)

Ανώνυμος είπε...

ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ στο ανωτέρο σχόλιο: "Ασχοληθεί" αντί "ασχολειθεί". Και "αναιρέσει" αντί "αναιρέσεις". (Β.Ν.Β.)

Ανώνυμος είπε...

Η Ανάρτηση ολόκληρη δεν αναφέρεται επί της ουσίας στη θέση της Θεολογίας για τη θεωρία της εξέλιξης. Παραπάμψαμε στον π. Τιμόθεο Άνθη χωρίς να σημαίνει ότι υιοθετούμε πλήρως τις λεπτομέρειες των λεγομένων του (π.χ. ότι μία "δημιουργική" μέρα αντιστοιχεί σε 1000 ακριβώς χρόνια).
Με κάποια άλλη ανάρτηση θα μπούμε στην ουσία του θέματος. Ως τότε ας μην βιάζονται κάποιοι σχολιαστές να μας κρίνουν ως ανίδεους για την Ορθόδοξη Θεολογία (παρόλο που είναι απόλυτα σεβαστή η ελευθερία λόγου του καθενός από εμάς που έχουμε την ευθύνη του blog- για το λόγο αυτό άλλωστε τα σχόλια όλων αναρτώνται αυτόματα και όχι μετά από δική μας έγκριση, όπως σε άλλα blogs).

Ανώνυμος είπε...

Εγώ ΠΙΣΤΕΥΩ ότι προέρχομαι από τον Αδάμ, ο οποίος ήταν ΑΝΘΡΩΠΟΣ, ποίημα του τριαδικού Θεού. Σε καμία περίπτωση δε μπορώ να δεχτώ ότι κατάγομαι από ...πίθηκο! Όσοι πιστεύουν στη θεωρία του Δαρβίνου μπορούν να καυχώνται για τους "πρόγονους" τους. (Ενδεχομένως να ψαχτούν και για ουρά).

Κώστας

Ανώνυμος είπε...

Σύμφωνα με τη Αγία Γραφή, που είναι ο αληθινός λόγος του Θεού, η ποινή για εργασία το Σαββατο είναι ΘΑΝΑΤΟΣ. Ταυτόχρονα, όμως, αν βρεθείς χρεωμένος μπορείς να πουλήσεις την κόρη σου σαν σκλάβα. Αυτό επιτρέπεται. Μάλιστα σε αντίθεση με τους αντρες σκλάβους, δεν ελευθερώνεται μετά απο έξι χρόνια.

Υπάρχει συγκεκριμένος λόγος, φαίνεται, που δεν μας διδασκουν στα θρησκευτικά την Αγία Γραφή, έστω και μεταφρασμένη στα νέα ελληνικά, αλλά χαλαρές ερμηνείες αυτής.

Οποιός, λοιπόν, αισθάνεται προσβεβλημένος απο την ένταξη του ανθρώπου στα πρωτεύοντα, τον καλώ να μας δείξει τον πολιτισμό που του δίδαξε η Αγία Γραφή,να αρπάξει 10 κίλα πετρές και να αρχίσει να κυνηγά μοίχους.

Ανώνυμος είπε...

ΕΠΩΝΥΜΟΣ

Η νεοδαρβινική θεωρία της εξέλιξης αποτελεί το ιδεολογικό υπόβαθρο του υλισμού, της πανθρησκείας και της δήθεν κληρονομούμενης ζωώδους ηθικής που προωθεί η νεοταξίτικη παγκοσμιοποίηση.

Ας θυμόμαστε οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί ορισμένες επισημάνσεις, όταν ακούμε περί κοινωνιοβιολογίας, εξελικτικής ψυχολογίας κ.α. κλάδων της νεοδαρβινικής θεωρίας της εξέλιξης.


Tα βιβλία της βιολογίας στο Αρκάνσας και την Αλαμπάμα:

H εξέλιξη είναι μια αμφιλεγόμενη θεωρία που κάποιοι επιστήμονες παρουσιάζουν ως επιστημονική εξήγηση για την προέλευση των ζώντων οργανισμών. Κανείς δεν ήταν παρών όταν δημιουργήθηκε η ζωή στη Γη. Συνεπώς, οποιαδήποτε δήλωση για την προέλευση της ζωής πρέπει να λαμβάνεται ως θεωρία και όχι ως γεγονός.

Η μελέτη του φυσικού Ιωάννη Κωστώφ:

Δεν μπορεί ποτέ να αποδειχθεί ότι έλαβε χώρα η εξέλιξη, διότι αναγκαία προϋπόθεση της αποδείξεως είναι η ύπαρξη εκείνου ο οποίος αποδεικνύει. Εφόσον όμως, σύμφωνα με τις εξελικτικές αντιλήψεις, ο άνθρωπος (ο οποίος θα έπρεπε να αποδείξει το ζητούμενο) είναι ο τελευταίος κρίκος της βιοσφαιρικής αλυσίδας, αυτό σημαίνει ότι δεν ήταν παρών στα προηγούμενα στάδια και συνεπώς ούτε τα παρατήρησε ούτε τα κατέγραψε». (σελ. 194-5) και «Ακόμα και η απόδειξη -η οποία βέβαια ούτε έχει ούτε πρόκειται να επιτευχθεί- της θεωρίας της εξελίξεως δεν σημαίνει κατανάγκην ότι δεν υπάρχει Θεός. Για τον απλούστατο λόγο ότι ο Θεός θα μπορούσε κάλλιστα να φέρει στην ύπαρξη όλο το βιόκοσμο μέσω της εξελικτικής διαδικασίας. (σελ. 293)

Διακήρυξη της Χριστιανικής Ενώσεως Επιστημόνων:

Ναι μεν η θεωρία του Δαρβίνου είναι μια επιστημονική θεωρία, η οποία είχε και έχει τους υποστηρικτάς της, αλλά μόνον εδώ εις την Ελλάδα, ή και αλλαχού, μόνον εις κύκλους που εμφορούνται από σκόπιμον προχειρολογίαν, θεωρείται ο δαρβινισμός ως η τελευταία λέξις της επιστήμης.

Μητροπολίτης Φλωρίνης Καντιώτης:

Επειδή πιπιλίζετε την καραμέλα της λεγομένης εξελίξεως και πιστεύετε αυτής σαν αναντίρρητη επιστημονική αλήθεια… δια της επιστημονικής οδού δεν έχει εξακριβωθεί ακόμη ο τρόπος της προελεύσεως του ανθρώπου.

Βασίλειος Νοϊτσάκης, Καθηγητής Οικοφυσιολογίας Α.Π.Θ:

H Βίβλος δεν είναι επιστημονικό σύγγραμμα και ο Θεός ούτε αναδεικνύεται, ούτε απαλείφεται μέσα από επιστημονικές θεωρίες, έρευνες και αναλύσεις, αλλά βιώνεται… O Θεός δεν αποκαλύπτεται στο laboratoire αλλά στο oratoire, ούτε και διάφορα επιστημονικά ευρήματα μπορούν να αγγίξουν τον Θεό, διότι Αυτός δεν περιορίζεται ούτε εξαρτάται από οτιδήποτε… Τελικά κληρονομείται η ηθική; Ναι, λένε οι νεοδαρβινιστές.... Αν όμως είναι έτσι, όπως θέλουν οι νεοδαρβινιστές, προκύπτει τεράστιο θέμα διακύβευσης και αμφισβήτησης του μεγαλύτερου θεϊκού δώρου στον άνθρωπο, της ελευθερίας του. Αν η ανθρώπινη ηθική συμπεριφορά κληρονομείται, τότε η ηθική συμπεριφορά του ανθρώπου πρέπει να είναι δέσμια του γονιδιώματός του και κατ’ ακολουθία ο άνθρωπος να είναι ανεύθυνος για τις ηθικές αποφάσεις και επιλογές του…

Ανώνυμος είπε...

ΕΠΩΝΥΜΟΣ

Η αληθινή επιστήμη είναι χάρισμα μόνον του ανθρώπου, επισημαίνει ορθά ο Μητροπολίτης πρ Φλωρίνης π Αυγουστίνος Καντιώτης.

Και όμως για τους νεοδαρβινιστές στην απλοϊκή και μονοδιάστατη οπτική μιας, μυθολογικής τελικά, προϊστορίας (η αρχέγονη… σαβάνα) αντιπαραβάλλονται τα ποικίλα περιβάλλοντα μέσα στα οποία έλαβε χώρα η ανθρώπινη εξέλιξη, καθώς και η ποικιλομορφία της ανθρώπινης κοινωνικής οργάνωσης και συμπεριφοράς. Υπογραμμίζονται, τέλος, οι συνέπειες των ηθικολογικών παραινέσεων που παρουσιάζουν, υπό μορφή «επιστημονικής» έρευνας, οι εξελικτικοί ψυχολόγοι.

Tο κρίσιμο σημείο δεν είναι το γεγονός πως μια σειρά από κοινωνικές πρακτικές, όπως η βιαιότητα, ο ανταγωνισμός, η εξουσιαστική επιβολή, κ.ά., τις οποίες οι κοινωνίες αντιμετώπιζαν ως ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ (έστω κι αν δεν μπορούσαν να τα επιλύσουν), ο νεοδαρβινισμός και οι ιδεολογικές παραφυάδες του έρχονται να τις επιβάλλουν και πάλι ως ΑΚΛΟΝΗΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ, στα οποία οφείλουμε να υποκύψουμε. Κοντολογίς, αυτό το βαρύ χτύπημα στη ίδια τη ΡΙΖΑ της ανθρώπινης ελευθερίας είναι το κρίσιμο σημείο της όλης ιστορίας.

Συμπέρασμα:

Ή γνώσις φυσιοί, η αγάπη οικοδομεί (Α' Κορ. 8,2)

Ή επιστήμη, καθώς έλεγαν οι αρχαίοι, χωριζομένη δικαιοσύνης.., πανουργία και ού σοφία φαίνεται.

Ανώνυμος είπε...

Οι θεωρίες περνούν. Ο βάτραχος μένει.

Αποσπάσματα από άρθρο του ΘΑΝΑΣΗ Γ. ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, καθηγητή Βιοχημείας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών στην Ελευθεροτυπία (15.02.09)


Οταν δεν ξέρετε πού θα σας βγάλει ένας δρόμος, όπως με βλέπετε και σας βλέπω, θα σας βγάλει εκεί που θέλετε... Leo Rosten. (σημ. όχι του συγγραφέα, δική μας: ο δρόμος κατά τη γνώμη μας είναι η μοντέρνα νεο-δαρβινική εξελικτική αντίληψη, που βγάζει τους νεοδαρβινιστές εκεί ακριβώς που θέλουν)

Είναι η μοντέρνα (νεο-δαρβινική) εξελικτική αντίληψη μια γνήσια εμπειρική θεωρία ή είναι, απλώς, μια μεταφορική εκ νέου περιγραφή της φύσης, που συγγενεύει πιο πολύ με ποίηση παρά με επιστήμη; …

Μεγάλο μέρος της έλλειψης άνεσης σχετικά με τον δαρβινισμό επικεντρώθηκε στον ζωτικό μηχανισμό της φυσικής επιλογής, ειδικά με το εναλλακτικό του όνομα της «επιβίωσης των ικανότερων». Ποιος είναι αυτός που επιβιώνει (ακριβολογώντας: Ποιος είναι αυτός που αναπαράγεται); Η απάντηση φαίνεται ότι είναι εκείνοι που οι βιολόγοι αναγνωρίζουν, εξ ορισμού, ως οι «ικανότεροι»! Εάν οι λευκοί σκώροι (για να θυμηθούμε τα εγχειρίδια βιολογίας των γυμνασιακών μας χρόνων...) επιζούν των αρπακτικών πουλιών, και οι πράσινοι, μαύροι και μπλε σκώροι καταβροχθίζονται, τότε οι λευκοί σκώροι είναι οι ικανότεροι. Αλλά αυτό, τότε, σημαίνει ότι ο ουσιώδης μηχανισμός του δαρβινισμού ανάγεται στην κενή ταυτολογία ότι εκείνοι που επιβιώνουν είναι αυτοί που επιβιώνουν!

Αλλες κριτικές επισημαίνουν, με τη σειρά τους, ότι συχνά στη μοντέρνα (νεο-δαρβινική) εξελικτική αντίληψη δεν υπάρχει στενή σχέση μεταξύ των συλλογιστικών αφετηριών-προϋποθέσεων και των συμπερασμάτων. Κατά συνέπεια, δεν φαίνεται να έχουμε σε εξελικτικές μελέτες την προγνωστική δύναμη που μπορούμε να αξιώσουμε στη φυσική. Ενας αστρονόμος μπορεί να μας πει με ακρίβεια πότε αναμένεται μια έκλειψη ηλίου. Κανένας βιολόγος, ωστόσο, δεν θα τολμούσε να προβλέψει τη μελλοντική ιστορία της προβοσκίδας του ελέφαντα!

Αναμφίβολα, έτσι, αποτυγχάνει ως γνήσια θεωρία (ανάλογη με αυτές που συναντούμε στις φυσικές επιστήμες), μόνο και μόνο επειδή ασχολείται πάντα με συμβάντα που ακολουθούν το γεγονός. Είναι μια ιστορική θεωρία. Επομένως, εκτός από την ασάφεια, ακόμα και κατ' αρχήν δεν αφήνει περιθώριο για πρόγνωση. Δεν προσπαθεί καν να προβλέψει τη μοίρα της προβοσκίδας του ελέφαντα, επειδή η «μελλοντική ιστορία» είναι μια αντίφαση όρων. Γι' αυτόν το λόγο, ακόμα δεν μπορεί να υπάρξει μια πραγματική επαλήθευσή της. Παραμένει μη ανατρέψιμη. Δεν (μοιάζει να) είναι αληθινή επιστήμη.

Οι θεωρίες περνούν. Ο βάτραχος μένει (JEAN ROSTAND, Carnets d'un biologist)

Ανώνυμος είπε...

Επώνυμος

Ο ΑΧΤΑΡΜΑΣ ΤΗΣ ΝΕΟΔΑΡΒΙΝΙΚΗΣ ΕΞΕΛΙΞΗΣ

ΔΗΘΕΝ ΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ (ΓΕΛΟΙΟΤΗΤΑ) ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ:
ΑΝΘΡΩΠΟΙ,ΑΥΣΤΡΑΛΟΠΙΘΗΚΟΙ, ΓΟΡΙΛΕΣ ΚΑΙ ΧΙΜΠΑΤΖΗΔΕΣ ΕΧΟΥΝ ΔΗΘΕΝ ΑΝΑΜΦΙΣΒΗΤΗΤΟ ΚΟΙΝΟ ΠΡΟΓΟΝΟ

M.Verhaegen,Australopithecines : Ancestors of the African Apes? Human Evolution,Friday, July 28, 2006, pages 121-139
http://www.springerlink.com/content/v162327q20265531/

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΟΙ ΕΞΕΛΙΚΤΙΚΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ:

It is suggested that the evidence concerning the relation of the different australopithecines with humans, chimpanzees and gorillas should be re-evaluated.

Ο Αυστραλοπίθηκος που βρέθηκε το 1924 και τοποθετείται πριν από 2 εκατομμύρια χρόνια, είναι και αυτός μια μορφή πιθήκου.

ΒΕΒΑΙΑ Η ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΝΑ ΒΑΦΤΙΖΟΥΜΕ ΚΟΙΝΟΥΣ ΠΙΘΗΚΟΥΣ ΚΑΤΑ ΤΟ ΔΟΚΟΥΝ ΩΣ ΔΗΘΕΝ ΕΞΑΦΑΝΙΣΘΕΝΤΕΣ ΠΡΟΓΟΝΟΥΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΙΝΑΙ ΜΠΑΓΙΑΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ

Το 1912 , ο Τσαρλς Ντόουσον βρήκε σε έναν λάκκο του Πίλνταουν, έξω από το Σάσεξ, τα οστά του ανθρώπου του Πίλνταουν. Επί 40 χρόνια όλοι πίστευαν ότι το τεράστιο, όμοιο με ανθρώπου στην όψη κρανίο του και το πιθηκίσιο σαγόνι ήταν ο περίφημος «χαμένος κρίκος» στην αλυσίδα της εξέλιξης του ανθρώπου. Τα οστά μπήκαν σε περίοπτη θέση στο σημερινό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου, όπου χιλιάδες κόσμου τα θαύμαζαν για δεκαετίες.

Τελικά, στις 21 Νοεμβρίου 1953, οι επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι το εύρημα ήταν μια άτεχνη πλαστογραφία, που συνδύασε το κρανίο ενός σύγχρονου ανθρώπου και τη σιαγόνα ενός ουραγκοτάγκου. Μαζί ανακήρυξαν πλαστό όλο το πακέτο των ευρημάτων που περιείχε διάφορα απολιθώματα, μέχρι και ένα... προϊστορικό ρόπαλο.

Ο κόσμος της Παλαιοντολογίας δεν ήξερε πού να κρυφτεί και όλοι έψαχναν τον ένοχο. Πενήντα χρόνια αργότερα, ακόμα τον αναζητούν.

ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΤΑ ΑΓΥΡΤΙΚΑ ΤΕΧΝΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΒΑΦΤΙΣΗΣ ΚΟΙΝΩΝ ΠΙΘΗΚΩΝ ΩΣ ΔΗΘΕΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ-ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΘΑ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ...ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΤΑΞΗΣ

Επίλογος:

Θα έρθει εποχή που οι άφρονες θα θεωρούνται σώφρονες και οι μυαλωμένοι θα θεωρούνται άμυαλοι

Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός.

Ανώνυμος είπε...

ΕΠΩΝΥΜΟΣ

ΟΣΑ ΓΡΑΦΟΜΕΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΘΕΟΛΟΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ.ΟΧΙ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΛΑΓΟΔΡΟΜΟΥΣΑ (ΔΙΑ ΤΗΣ ΕΞΕΛΙΚΤΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗ), Η ΟΠΟΙΑ ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΕΙ ΞΑΝΑ ΤΟΝ ΤΡΟΧΟ!

Kondylakis J.C, Theory of evolution of an intelligent ecosystem, Acta Biotheoretica, 1997,45(2),p.181-182.

Η θεωρία εξελίξεως ενός ΝΟΗΜΟΝΟΣ οικοσυστήματος ΑΝΑΙΡΕΙ τη νεοδαρβινική θεωρία εξελίξεως των οικοσυστημάτων.


Ο Δαρβίνος υπέθετε ότι ο Άνθρωπος ήταν ισοδύναμος με τα ζώα, ότι δεν επιδρά σημαντικά στο μέλλον του οικοσυστήματος του και ότι ούτε μπορούσε να επιδρά στην εξέλιξη άλλων οικοσυστημάτων.Η σύγχρονη θεωρία εξελίξεως ενός ΝΟΗΜΟΝΟΣ οικοσυστήματος θεωρεί ότι ο Άνθρωπος διαφέρει σημαντικά από τα ζώα και τα φυτά , διότι έχει υψηλή νοημοσύνη και σύγχρονη υψηλή τεχνολογία και προχωρημένη επιστήμη ώστε να μπορεί να επηρεάζει σημαντικά την εξέλιξη του οικοσυστήματος του και την εξέλιξη άλλων οικοσυστημάτων στα οποία επιδρά σημαντικά δια τούτο ομιλούμε περί της θεωρίας εξελίξεως ενός ΝΟΗΜΟΝΟΣ οικοσυστήματος που επηρεάζεται από την ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ του Ανθρώπου ή/και άλλης μορφής ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ.

Οι Άνθρωποι με ειδικές ανάγκες δεν πρέπει να αγνοούνται , διότι συνεισφέρουν εις την αύξηση της ποικιλότητας στο οικοσύστημα και επίσης εις την αύξηση της νοημοσύνης για σχετική επιστημονική έρευνα και ακόμα για αύξηση της οικονομίας (ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΟΔΑΡΒΙΝΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΕΙΝΑΙ ΔΕΞΑΜΕΝΕΣ ΕΛΑΤΤΩΜΑΤΙΚΩΝ ΓΟΝΙΔΙΩΝ ΠΟΥ ΤΥΧΑΙΑ ΔΙΕΦΥΓΑΝ ΤΟΝ ΚΑΙΑΔΑ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ! ΤΩΡΑ ΒΕΒΑΙΑ ΦΡΟΝΤΙΣΕ Η ΟΡΘΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΜΑΣ ΩΣΤΕ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ DNA ΝΑ ΔΙΑΚΟΠΤΕΤΑΙ Η ΚΥΗΣΗ (sic) ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΞΕΦΥΓΟΥΝ ΤΟΝ ΓΕΝΕΤΙΚΟ ΚΑΙΑΔΑ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ..ΝΤΡΟΠΗ ΜΑΣ!)

ΠΑΡ ΌΛΑ ΑΥΤΑ, ΤΕΧΝΑΣΜΑΤΑ ΑΓΥΡΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΑ ΘΑ ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΤΟΥΝ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΝΕΟ(ΤΑΞΙΚΗΣ)ΔΑΡΒΙΝΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ, ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΑ ΟΠΟΙΑ Η ΑΠΑΤΗ ΤΟΥ PILTDOWN MAN ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΤΙΠΟΤΑ..

Eπίλογος: ο Άνθρωπος είναι η δόξα και η ντροπή του σύμπαντος. Β.Pascal.

Ανώνυμος είπε...

ΕΠΩΝΥΜΟΣ

Η πραγματική αξία της θεωρίας της εξέλιξης για την Ορθόδοξη Θεολογία και τη Βιολογία μοιάζει με αυτή ενός σταματημένου ρολογιού...

Ακόμα και ένα σταματημένο ρολόι δείχνει σωστά την ώρα δύο φορές το εικοσιτετράωρο.

Το πρόβλημα υφίσταται όταν επιχειρείς να προγραμματίσεις τη ζωή σου με ένα σταματημένο ρολόι ...

Ανώνυμος είπε...

Ὁ Τέϊλχάρντ ντέ Σαρντέν, δεινός παλαιοντολόγος καί ρωμαιοκαθολικός θρησκευτικός φιλόσοφος, πέτυχε νά φέρει τήν ἐξέλιξη στό λογικό χιλιαστικό συμπέρασμά της.

«Ὁ σύγχρονος κόσμος, ἔγραφε, εἶναι ἕνας κόσμος σέ ἐξέλιξη. Οἱ στατικές ἔννοιες τῆς πνευματικῆς ζωῆς πρέπει νά ἐπανεξετασθοῦν καί οἱ κλασσικές διδασκαλίες τοῦ Χριστοῦ πρέπει νά ἐπανερμηνευθοῦν. ...Αὐτός ὁ «ἐξελισσόμενος Χριστός» δήλωσε, θά φέρει μιά ἑνότητα ὅλων τῶν θρησκειῶν: Μιά γενική σύγκλιση τῶν θρησκειῶν μέ βάση ἕναν παγκόσμιο-καθολικό Χριστό πού τούς ἱκανοποιεῖ πλήρως ὅλους: αὐτή φαίνεται σέ μένα ἡ μόνη πιθανή μεταστροφή τοῦ κόσμου καί ὁ μὀνος τύπος βάση τοῦ ὁποἰου μπορεῖ νά ὑπάρξει μιά θρησκεία τοῦ μέλλοντος».

Ανώνυμος είπε...

Όσον αφορά τον Ε. Χαΐκελ, το υλικό που παρουσίασε στα βιβλία του φαινόταν τότε πειστικό για την υποστήριξη της θεωρίας του, ότι ο άνθρωπος κατάγεται από τα ζώα, και με τον τρόπο αυτό προσπάθησε να περιβάλει τις προσωπικές του θεωρίες με το κύρος της επιστήμης, τονίζοντας ότι η επιστήμη απέδειξε τις θεωρίες του. Στην πραγματικότητα τον θόρυβο αυτό έκανε με παραποιήσεις, με νοθείες και με πλαστογραφίες. Δυο επιστήμονες, ο Ρότιμεγερ (Rutimeyer), καθηγητής της ζωολογίας και συγκριτικής ανατομίας στο Πανεπιστήμιο της Βασιλείας (Ελβετίας), και ο καθηγητής της ανατομίας Χις (His) στο πανεπιστήμιο της Λειψίας, δημοσίευσαν επιστημονικές πραγματείες, με τις οποίες απέδειξαν, ότι οι εικόνες ωαρίων και εμβρύων διαφόρων ζώων, που παρουσίαζε σαν όμοιες με τις εικόνες του ωαρίου και εμβρύου του ανθρώπου και τις δημοσίευσε ο Χαΐκελ στα βιβλία του, ήταν φανταστικές και αυθαίρετα σχεδιασμένες και γενικευμένες και ότι «οι 3 εικόνες (εμβρύου ανθρώπου, πιθήκου και σκύλου) είχαν γίνει με το ίδιο κλισέ και ότι η πράξη αυτή του Χαΐκελ είναι αμάρτημα κατά της επιστημονικής αλήθειας»(1). Ο καθηγητής Χις αποκάλυψε από ποια βιβλία πήρε τις εικόνες ο Χαΐκελ, σε ποια σημεία τις διόρθωσε (δηλαδή τις παραποίησε σκόπιμα), τι έγραφαν κάτω από τις εικόνες οι συγγραφείς που τις είχαν στα βιβλία τους και τι έβαλε αυτός κάτω από αυτές.
Τον Χαΐκελ ξεσκέπασαν και άλλοι επιστήμονες, όπως ο Σέμπερ (Semper), καθηγητής της ζωολογίας και συγκριτικής ανατομίας στο Πανεπιστήμιο Βίρσμπουργκ, ο καθηγητής Φλαϊσμαν (Fleissmann), ο ζωολόγος δρ. Μπρας (Brass), που – εκτός από τις νοθείες που ανέφερε ο Χις – αποκάλυψε και άλλες νοθείες και πλαστογραφίες, ώστε αναγκάσθηκε ο Χαΐκελ να απαντήσει με ολοσέλιδο κύριο άρθρο στην εφημερίδα Volks – Zeitung της 29-12-1908, όπου ομολογεί ότι έκανε πλαστογραφίες και παραποιήσεις των εικόνων, αλλά είναι μόνο 6-8%, και ότι το ίδιο κάνουν εκατοντάδες άλλων επιστημόνων! Και αντί επιστημονικής απαντήσεως επιτίθεται με βρισιές εναντίον εκείνων που αποκάλυψαν τις απάτες του.

E. Dennert, Die Wahrheit uder E. Haeckel, Halle 1920, p. 17.

Αποστόλου Φράγκου, μέλους των A.G.U., A.I.A.A., A.M.S., Από τον πίθηκο; Αθήνα( 1988, σελ. 7-9 και 125-127.

Ανώνυμος είπε...

Το 1833, ο Φράνσις Γκάλτον, Άγγλος ψυχολόγος και μισός ξάδελφος του Κάρολου Δαρβίνου, επινόησε τον όρο "ευγονική". Ο Γκάλτον υποστήριξε τη θεωρία του Δαρβίνου ότι ο άνθρωπος έχει εξελιχθεί από τάξεις κατώτερων ζώων. Προώθησε την αναπαραγωγή ενός καλύτερου ανθρωπίνου γένους και αποθάρρυνε την αναπαραγωγή από εκείνους που θεωρούνταν λιγότερο επιθυμητοί. Σύντομα, Βρετανοί ψυχολόγοι όπως ο Χέρμπερτ Σπένσερ προωθούσαν ευρέως την ψευδοεπιστήμη της ευγονικής. Το 1870, ο Σπένσερ ισχυρίστηκε ότι η επιλεκτική αναπαραγωγή των πιό ικανών θα έφερνε μία ανώτερη φυλή, κι ότι οι ανίκανοι θα έπρεπε να επιτραπεί να εκλείψουν. Πρότεινε ότι θα έπρεπε να επιτραπεί στη φυσική επιλογή να πάρει το δρόμο της, δηλώνοντας για παράδειγμα ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να μην κάνει τίποτα για να σώσει τον φτωχό, τον αδύναμο ή τον ανίκανο. Ο Σπένσερ ισχυρίστηκε ότι βοηθώντας τα παιδιά των φτωχών ήταν ένα σοβαρό έγκλημα κατά της κοινωνίας επειδή θα ήταν "επιζήμιο για τους απογόνους των άξιων". Το ονόμασε αυτό "εξελικτική ψυχολογία". Αντιτάχθηκε στη θέσπιση νόμων που επέβαλλαν συγκεκριμένες προϋποθέσεις σχετικά με την ασφάλεια στη στέγαση, τα συστήματα καθαρού νερού, τα συστήματα αποτελεσματικής αποχέτευσης καθώς και τους κανονισμούς λειτουργίας ορυχείων και εργοστασίων, γιατί αντιπροσώπευαν μία "προσποιητή συντήρηση εκείνων που ήταν λιγότερο ικανοί να φροντίσουν τον εαυτό τους". Οι Ηνωμένες Πολιτείς δεν έμειναν απρόσβλητες από την ιδεολογία της ευγονικής. Το 1896, στο Κονέκτικατ θεσπίστηκε νόμος που εμπόδιζε τους "παράφρονες" να παντρεύονται. Άλλες πολιτείες ακολούθησαν, απειλώντας τους διανοητικά αρρώστους με 1000 δολάρια πρόστιμο και 5 χρόνια φυλακή εάν παντρεύονταν. Ο Τσάρλς Ντάβενπορτ, ο οποίος μελέτησε βρετανική ψυχολογική ευγονική υποστήριξε ότι αν η κοινωνία είχε την επιλογή μεταξύ του να επιτρέπει στους "διανοητικά ανάπηρους" να αναπαράγουν ή να τους εκτελεί, το δεύτερο θα ήταν προτιμότερο. Από το 1920, η ευγονική στείρωση εφαρμοζόταν σε 24 πολιτείες. Το 1921, το Δεύτερο Διεθνές Συνέδριο της Ευγονικής στη Νέα Υόρκη διακήρυξε ότι η επιστήμη θα έπρεπε "να διαφωτίσει την κυβέρνηση για την πρόληψη εξάπλωσης και πολλαπλασιασμού των αχρήστων μελών της κοινωνίας". Η ευγονική ιδεολογία είναι ακόμα κυρίαρχη στα λόγια και τα γραπτά των ψυχολόγων. το βιβλίο του αμερικανού ψυχολόγου Ρίτσαρντ Χερνστάιν, το 1994, the bell curve, χαρακτήρισε τους Αφροαμερικάνους και τους Ισπανόφωνους ως "γενετικά ανάπηρους", ισχυρίστηκε ότι ήταν διανοητικά κατώτεροι λόγω της κληρονομιάς τους και διαβεβαίωσε ότι ούτε η μόρφωση, ούτε η εκπαίδευση θα μπορούσε να το αλλάξει αυτό....

Ανώνυμος είπε...

Tο Συμβούλιο της Ευρώπης πρόκειται να ψηφίσει ένα ψήφισμα που επιβάλλει το Δαρβινισμό ως επίσημη ιδεολογία της Ευρώπης. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις καλούνται να πολεμήσουν την έκφραση των απόψεων των οπαδών της θεωρίας της δημιουργίας και τις θεωρίες ευφυούς σχεδίου. Σύμφωνα με το Συμβούλιο της Ευρώπης αυτές οι θεωρίες είναι “αντιδημοκρατικές” και “μια απειλή για τα ανθρώπινα δικαιώματα.” Σύμφωνα με μια έκθεση της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του ΣτΕ, οι οπαδοί της θεωρίας της δημιουργίας είναι επικίνδυνοι “θρησκευτικοί φανατικοί οπαδοί ” που διαδίδουν “τις μορφές θρησκευτικού εξτρεμισμού” και “θα μπορούσαν να γίνουν απειλή στα ανθρώπινα δικαιώματα.” Η έκθεση προσθέτει ότι η αποδοχή της επιστήμης της εξέλιξης “είναι κρίσιμη για το μέλλον των κοινωνιών μας και των δημοκρατιών μας.” Η θεωρία της δημιουργίας, γεννήθηκε από την άρνηση της εξέλιξης των ειδών μέσω της φυσικής επιλογής, ήταν για πολύ καιρό ένα σχεδόν αποκλειστικά αμερικανικό φαινόμενο,” λέει η έκθεση.

KAI ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΕΟΤΑΞΙΚΑ Η ΕΚΘΕΣΗ:

“Σήμερα οι θεωρίες της δημιουργίας προσπαθούν να βρουν τον δρόμο τους στην Ευρώπη και η διάδοσή τους έχει επιπτώσεις σε κάμποσα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης Αυτό ενθαρρύνει την ανάπτυξη όλου του τρόπου του φονταμενταλισμού και του εξτρεμισμού, συνώνυμου με επιθέσεις απώτατης οξύτητας στα ανθρώπινα δικαιώματα. Η συνολική απόρριψη της επιστήμης είναι σίγουρα μια από τις σοβαρότερες απειλές για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα πολιτικά δικαιώματα. Ο πόλεμος στη θεωρία της εξέλιξης και στους υπερασπιστές της πολύ συχνά ξεκινά με μορφές θρησκευτικού εξτρεμισμού που συνδέονται πολύ με τα ακραία δεξιά πολιτικά κινήματα. Εάν δεν είμαστε προσεκτικοί, οι αξίες που είναι η ίδια η ουσία του Συμβουλίου της Ευρώπης θα βρεθούν κάτω από την άμεση απειλή από τους φανατικούς οπαδούς της Δημιουργίας.”

Κατά τον μακαριστό πατέρα Σεραφείμ Ρόουζ: «Το κέντρο του σύμπαντος της
επιστημονικής φαντασίας (στη θέση του απόντος Θεού) είναι ο άνθρωπος, συνήθως όχι ο
άνθρωπος όπως είναι τώρα, αλλά ο άνθρωπος όπως θα «γίνει» στο μέλλον, σε συμφωνία
με τη μοντέρνα μυθολογία της “Eξέλιξης”.

Το πρόβλημα με τη Νέα Τάξη και την ιδεολογική της βάση (θεωρία της Εξέλιξης) είναι κυρίως πνευματικό, και δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί σοβαρά με κοσμικά μέσα. Οι πιστοί
οφείλουν να είναι καλυμμένοι κάτω από την πνευματική ασπίδα της θεοπαράδοτης Ορθοδοξίας
(και όχι των οικουμενιστικών - νεοταξικών εκδόσεών της), έως ότου ο Κύριος δώσει λύση.

Ανώνυμος είπε...

Προκειμένου να υποστηριχτεί η εξέλιξη, θα έπρεπε να βλέπουμε στο αρχείο απλές μορφές της ζωής να εμφανίζονται βαθμιαία, απλές μορφές σταδιακά να γίνονται πολύπλοκες, πολλούς μεταβατικούς κρίκους μεταξύ των διαφόρων ειδών, και επίσης τις καταβολές νέων σωματικών χαρακτηριστικών, όπως άκρων, οστών, οργάνων. Όμως: το αρχείο δείχνει τα ακριβώς αντίθετα: πολύπλοκες μορφές ζωής που εμφανίζονται αιφνίδια και πολλαπλασιάζονται κατά το είδος τους, τρανταχτή ανυπαρξία μεταβατικών κρίκων μεταξύ βιολογικών οικογενειών, και επίσης, πουθενά δε βλέπουμε ημιτελή σωματικά χαρακτηριστικά. Ο Δαρβίνος στην εποχή του, είχε (αναγκαστεί να) χαρακτηρίσει το αρχείο των απολιθωμάτων (που υπήρχε τότε) ως "ατελές και ημιτελές". Έτσι, ο ίδιος και οι συν αυτώ, πίστευαν ότι με το πέρας των ετών αυτό θα άλλαζε (δηλαδή θα εμφανίζονταν οι ενδιάμεσοι κρίκοι και όλα τα υπόλοιπα "αξιώματα' της εξέλιξης).

Η πραγματικότητα όμως είναι ότι, έναν περίπου αιώνα μετά, με εκατομμύρια απολιθώματα παραπάνω να είναι διαθέσιμα σε σχέση με τότε, το πρόβλημα παραμένει το ίδιο! Δεν υπάρχει για παράδειγμα κανένα απολίθωμα που να δείχνει ότι το ράμφος των πτηνών εξελίσσεται από το σαγόνι ενός ερπετού. Δεν υπάρχει κανένα απολίθωμα που να δείχνει ψάρια να αποκτούν λεκάνη αμφιβίων, ή πτερύγια ψαριών που γίνονται άκρα αμφιβίων, πόδια και δάκτυλα. Δεν υπάρχει κανένα απολίθωμα που να υποδεικνύει κάποιον μεταβατικό πρόγονο (υπάρχουν ελάχιστα συγκριτικά με εκείνα που "θα έπρεπε" να υπάρχουν, και ακόμη και εκείνα αμφισβητούνται).

Αντίθετα, αυτό που φαίνεται από το αρχείο των απολιθωμάτων, είναι ότι οι μεγάλες ομάδες φυτών και ζώων εμφανίζονται ξαφνικά στο αρχείο των απολιθωμάτων, χωρίς να συνδέόνται με κάποιο τρόπο με τις προηγούμενες μορφές ζωής. Και μάλιστα, όχι μόνο αυτό, αλλά φαίνεται ότι τα είδη εμφανίζονται δίχως σημαντική εξέλιξη, ακόμη και εκατομμύρια χρόνια μετά την πρώτη παρατήρηση τους. Όπως έγραψε κάποτε το περιοδικό "Νew Scientist": "Η εξέλιξη προβλέπει ένα πλήρες αρχείο απολιθωμάτων που θα αποτελούνταν από διαδοχικές γενιές οργανισμών οι οποίες θα έδειχναν συνεχή βαθμιαία αλλαγή για μακρές χρονικές περιόδους. Δυστυχώς όμως, το αρχείο των απολιθωμάτων δεν ανταποκρίνεται σε αυτήν την προσδοκία, γιατί τα απολιθώματα σπάνια συνδέονται το ένα με το άλλο με γνωστές ενδιάμεσες μορφές....... τα απολιθώματα των γνωστών ειδών εμφανίζονται πραγματικά δίχως να εξελίσσονται, ακόμα και για εκατομμύρια χρόνια".

Ανώνυμος είπε...

Κάποτε οι εξελικτές πίστευαν ότι ο Αρχαιοπτέρυξ, που σημαίνει «αρχαία φτερούγα», ήταν ένας συνδετικός κρίκος μεταξύ ερπετού και πουλιού. Αλλά τώρα, πολλοί δεν το πιστεύουν αυτό. Τα απολιθωμένα υπολείμματά του αποκαλύπτουν τέλεια σχηματισμένα φτερά πάνω σε αεροδυναμικά σχεδιασμένες φτερούγες ικανές να πετούν. Τα οστά από τις φτερούγες και από τα πόδια του ήταν λεπτά και κούφια. Τα υποτιθέμενα χαρακτηριστικά ερπετού που είχε βρίσκονται σε πουλιά σήμερα. Και δεν προηγείται χρονικώς από τα πουλιά γιατί έχουν βρεθεί απολιθώματα άλλων πουλιών σε πετρώματα σύγχρονα του Αρχαιοπτέρυγα.

Ο αρχαιοπτέρυξ δεν ήταν καθόλου «ενδιάμεσο» στάδιο. Είχε πλήρως ανεπτυγμένες πτέρυγες καλυμμένες, με τέλεια πούπουλα (όχι λέπια που είχαν μισοεξελιχτεί σε πούπουλα), και είχε ειδικά πόδια φτιαγμένα έτσι ώστε να μπορεί να κουρνιάζει. Οι σχετικές αναλογίες κεφαλιού και εγκεφαλικής κάψας είναι αυτές που ταιριάζουν σε πουλί και εντελώς διαφορετικές από των ερπετών.

Γενικά ο αραχαιοπτέρυξ είναι ένα μόνο από τα ελάχιστα παραδείγματα (γιατί όντως είναι ελάχιστα) όντων που θεωρήθηκαν ως "ενδιάμεσες μορφές. Άλλο τέτοιο ήταν πχ ο Ηώιππος (για το άλογο), για τον οποίο πάλι διαψεύστηκε το όλο θέμα από κάποιους, από ορισμένους όμως ακόμη υπάρχουν αντεγκλίσεις.

Σήμερα είναι πολύ περισσότεροι οι άνθρωποι εκείνοι που πιστεύουν τυφλά στην Εξέλιξη απλά και μόνο "επειδή το πιστεύουν -κάποιοι- επιστήμονες". H εξέλιξη απαιτεί και αυτή "πίστη" διότι: α) η Εξέλιξη ούτε είναι μαθηματικά (1+1=2), ούτε είναι αποδεδειγμένη. Είναι τόσο αποδεδειγμένη, όσο αποδεδειγμένο ήταν το μοντέλο του Danielli για τη λιπιδική διπλοστιβάδα το 1940: Η θεωρία αυτή ήταν η επικρατούσα. Στηριζόταν και από κάμποσα πειραματικά δεδομένα! Δεν ήταν σύμφωνοι βέβαια όλοι οι επιστήμονες, όμως οι περισσότεροι ήταν υπέρμαχοι της θεωρίας. Πράγματι, το μοντέλο του Danielli ήταν η επικρατούσα επιστημονική άποψη! Αργότερα όμως, ως γνωστόν, απορρίφθηκε...

Ανώνυμος είπε...

Ο μακαριστός Γέροντας Παϊσιος πήγε να συνεορτάση την νύκτα της Αναστάσεως (μάλλον το έτος 1983 ή 1984) με γνωστούς του πατέρες σε κελλί που πανηγύριζε. Πριν αρχίση η ανάγνωσις των Πράξεων των Απο­στόλων, ανεφέρθη εκτενώς και με έντονο τρόπο στο εν λόγω θέμα, που ήτο τότε πρόσφατον.

Υπογράμμισε ιδιαιτέρως το εξής ευστοχώτατον δια την περίστασιν απόσπασμα από την προ διημέρου αναγνωσθείσα, κατά την Θείαν Λειτουργίαν της μεγάλης Πέμπτης, περικοπήν εκ του βιβλίου του Ιώβ, το οποίον, παρά την επικαιρότητά του, είχε διαφύγει της προσοχής όλων των παρευρισκομένων: «η συ λαβών γην πηλόν έπλασας ζώον και λαλητόν αυτόν έθου επί γης;» (Ιώβ, λη', 14). Τόνισε κυρίως τα εξής δύο σημεία, «γην πηλόν» και «ζώον... αυτόν» (αρσενικού γένους), δια των οποίων σαφέστατα εμφαίνεται η απ' ευθείας εκ «γης πηλού» δημιουργία του ανθρώπου

Από το βιβλίο "Μαρτυρίες Προσκυνητών. Γέροντας Παϊσιος ο Αγιορείτης. 1924-1994", Εκδόσεις "ΑΓΙΟΤΟΚΟΣ ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑ", Επιμέλεια: Νικόλαος Δ. Ζουρνατζόγλου, Επισμηναγός Ε.Α., Κεφ. Γ': Μαρτυρίες Αγιορείτου Μοναχού Η., σελ. 113-118

Ανώνυμος είπε...

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΣΑΣ!ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΜΕ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΑΠΟΨΕΩΝ ΠΟΥ ΤΕΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΕΥΡΑ ΣΑΣ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ. Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ/ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟΣ ΣΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΤΩΝ ΕΘΝΩΝ ΑΠΟΣΚΟΠΕΙ ΣΤΗΝ ΕΔΡΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΝΕΟΕΠΟΧΙΤΙΚΗΣ, ΑΘΕΙΣΤΙΚΗΣ/ΕΙΔΩΛΟΛΑΤΡΙΚΗΣ ΠΑΝΘΡΗΣΚΕΙΑΣ ΤΩΝ ΣΥΜΠΡΟΣΕΥΧΩΝ. Η ΕΞΩΘΕΝ ΕΠΙΒΑΛΛΟΜΕΝΗ ΠΛΥΣΗ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ ΠΕΡΙ ΙΣΧΥΟΣ ΤΗΣ ΕΞΕΛΙΚΤΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ, Η ΟΠΟΙΑ ΔΗΘΕΝ ΣΥΜΒΙΒΑΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΘΕΟΛΟΓΙΑ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ, ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΣΚΟΠΟ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΡΟΚΑΛΥΠΤΗ ΠΑΡΑΓΚΩΝΙΣΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΗ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΣΕ ΙΣΤΟΡΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΙΩΝ.ΟΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΒΙΟΛΟΓΟΙ ΑΣ ΛΑΒΟΥΝ ΥΠΕΥΘΥΝΑ ΥΠΟΨΗ ΤΟΥΣ ΤΗΝ ΞΕΚΑΘΑΡΗ ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΟΥ ΓΕΡΟΝΤΑ ΠΑΙΣΙΟΥ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΕΞΕΛΙΚΤΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ. ΔΕ ΘΑ ΕΞΕΛΙΧΘΕΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΣΕ ΑΛΛΟ ΕΙΔΟΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΛΑΣΤΗΚΕ, ΟΥΤΕ Η ΦΥΣΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΑΞΙΩΝΕΙ ΗΘΙΚΕΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ, ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ. ΠΡΟΣΟΧΗ ΚΑΙ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΓΙΑΤΙ ΗΔΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΟΣΟΙ ΒΙΟΛΟΓΟΙ ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΝ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΚΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΑΠΟΛΥΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΔΙΩΚΟΝΤΑΙ ΝΟΜΙΚΑ.

Επώνυμος

Ανώνυμος είπε...

«Η Γένεση δεν είναι βιβλίο Φυσικής ή Βιολογίας. Η περιγραφή της δημιουργίας του ανθρώπου στα βιβλικά κείμενα είναι πολύ συνοπτική. Δύο μόλις στίχοι στο πρώτο κεφάλαιο και ίσως ένας στο δεύτερο. Αυτό είναι! Και η ουσία δεν κρύβεται στο "χουν από της γης", που ισχύει και για τα ζώα. Το σημαντικό που δεν υπάρχει στα ζώα είναι το ότι "ενεφύσησεν πνοήν ζωής" στον άνθρωπο και τον "έπλασε κατ' εικόνα και καθ' ομοίωσιν Θεού". Από 'κεί και πέρα ποιο είναι το πρόβλημα; Η όποια ομοιότητα του ανθρώπινου σώματος με αυτό των πρωτίστων θηλαστικών; Αυτή είναι προφανής! Ο άνθρωπος έχει ομοιότητα με τα ζώα αλλά συγγένεια με τον Θεό. Μοιάζει με τα ζώα κατά το φθαρτό στοιχείο και την εγκόσμια εικόνα του και συγγενεύει με τον Θεό κατά το πρόσωπο, δηλαδή κατά την αιώνια και άφθαρτη εικόνα του. Και το σημαντικό είναι το δεύτερο!».

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&artid=177982&ct=33&dt=24/12/2006

Η συνέντευξη του Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικολάου, ο οποίος υπήρξε επί έτη ερευνητής στο ΜΙΤ, στο Χάρβαρντ και στη NASA

Ανώνυμος είπε...

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΦΑΝΑΤΙΚΟΥΣ ΥΛΙΣΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΛΟΥΚΑ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΚΡΙΜΑΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΜΦΕΡΟΥΠΟΛΕΩΣ-ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ (ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΔΙΔΑΞΑΝΤΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΙΣ ΝΕΦΡΟΥ)

…γνωρίζουμε ότι πολλοί και μεγάλοι επιστήμονες ήταν ταυτόχρονα και πολύ πιστοί άνθρωποι…Τι συμβαίνει λοιπόν; Γιατί και σήμερα υπάρχουν, και τους γνωρίζω προσωπικά, μερικοί επιστήμονες καθηγητές πανεπιστημίου που είναι πολύ πιστοί άνθρωποι; Γιατί την θρησκεία δεν την αρνούνται όλοι οι επιστήμονες αλλά μόνο ένα μέρος τους; Δεν μπορούμε να περιορίσουμε την ανθρώπινη διάνοια που ερευνά την φύση. Ξέρουμε ότι σήμερα η επιστήμη γνωρίζει μόνον ένα μέρος απ' αυτά που θα έπρεπε εμείς να ξέρουμε για την φύση. Γνωρίζουμε επίσης ότι οι δυνατότητες της επιστήμης είναι μεγάλες. Σ' αυτό έχουν δίκαιο και δεν το αμφισβητούμε. Τι λοιπόν αμφισβητούμε εμείς; Γιατί δεν αρνούμαστε την θρησκεία…και δεν την θεωρούμε αντίθετη προς την επιστημονική γνώση; Μόνο γιατί με όλη την καρδιά μας πιστεύουμε πως υπάρχει ο πνευματικός κόσμος. Είμαστε σίγουροι πως εκτός από τον υλικό κόσμο υπάρχει άπειρος και ασύγκριτα υψηλότερος πνευματικός κόσμος. Αυτό που εμείς αμφισβητούμε είναι το δικαίωμα της επιστήμης να ερευνά με τις μεθόδους της τον πνευματικό κόσμο. Διότι ο πνευματικός κόσμος δεν ερευνάται με τις μεθόδους που ερευνούμε τον υλικό κόσμο. Οι μέθοδοι αυτές είναι εντελώς ακατάλληλες για να ερευνούμε μ' αυτές τον πνευματικό κόσμο…Αν διαβάσετε τα βιβλία εκείνων από τους επιστήμονες που επιχειρούν να ανασκευάσουν τη θρησκεία θα δείτε πόσο επιφανειακά αυτοί βλέπουν τα πράγματα. Δεν καταλαβαίνουν την ουσία της θρησκείας και όμως την κρίνουν. Η κριτική τους δεν αγγίζει την ουσία της πίστεως, την οποία αδυνατούν να καταλάβουν αλλά τους τύπους, τις εκδηλώσεις δηλαδή του θρησκευτικού συναισθήματος. Την ουσία της θρησκείας και της πίστεως δεν την καταλαβαίνουν. Γιατί όμως; Γιατί ο Κύριος Ιησούς Χριστός λέει, ΄΄Ουδείς δύναται ελθείν προς με, εάν μη ο Πατήρ ο πέμψας με ελκύση αυτόν΄΄ (Ιω. 6, 44)…

Αγίου Λουκά Αρχιεπισκόπου Κριμαίας
"Λόγοι και Ομιλίες"
Εκδόσεις "Ορθόδοξος Κυψέλη " Θεσσαλονίκη

Ανώνυμος είπε...

Eξαιρετική εργασία επί του θέματος:

http://www.oodegr.com/oode/a8eismos/mathimata/perieh.htm

Ανώνυμος είπε...

…Κανείς δεν μπορεί ν’ αρνηθεί ότι η φυσική επιλογή είναι ένα γεγονός. Αυτή όμως δεν ενεργεί και δεν δρα τόσο σαν παράγοντας εξελίξεως, όσο σαν παράγοντας διατηρήσεως του μέσου τύπου του είδους. Κυρίως βοηθά στο να διατηρηθεί ο καλύτερα προσαρμοσμένος τύπος στις υπάρχουσες συνθήκες. Και ταυτόχρονα τείνει να εξαλείψει τις μορφές, που αποκλίνουν πολύ από τον μέσο όρο…. Η φυσική επιλογή, σαν θεωρία αυτή καθεαυτή, δεν είναι καθόλου επαρκής και ικανοποιητική στην προσπάθειά της να εξηγήσει πώς το ένα είδος προήλθε από το άλλο. Μπορεί η προσαρμογή ενός ατόμου στο περιβάλλον να δημιουργεί νέες φυλές, νέες ποικιλίες, όμως ο προσαρμοσμένος τύπος δεν μπορεί ποτέ να ξεπεράσει τα όρια του είδους και να δημιουργήσει είδος, όπως υποστηρίζει η θεωρία της εξελίξεως.

AΠΟ ΤΟ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ Ν.ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ ''Ο ΔΑΡΒΙΝΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΕΞΕΛΙΞΕΩΣ''

Ανώνυμος είπε...

Ιωάννης Ν. Λίλης
Δημιουργία, Προπατορικό Αμάρτημα και Εκκλησία
στο μάθημα των Θρησκευτικών


..Δεν υπάρχει κάτι που να μην το έφτιαξε το δημιουργικό θέλημα του Θεού. Ο άνθρωπος βέβαια πλάστηκε διαφορετικά: με τα χέρια του Θεού και πήρε ζωή με την πνοή Του. Μια χαρακτηριστική ανθρωπομορφική εικόνα που δείχνει όμως τη διαφορά και την υπεροχή του ανθρώπου σε σχέση με την υπόλοιπη δημιουργία, καθώς ο άνθρωπος πλάθεται με την ιδιαίτερη συμμετοχή του Θεού και όχι μόνο με το δημιουργικό Του λόγο, όπως παρατηρούμε στην ποίηση της υπόλοιπης δημιουργίας, αλλά και εξακολουθεί να τονίζει ότι και ο άνθρωπος είναι δημιούργημα του Θεού… Το βιβλίο της Γενέσεως δείχνει καθαρά πως ο κόσμος είναι δημιουργημένος από το Θεό, έχει όρια και είναι σχετικός. Αντιθέτως μόνο ο Θεός είναι αδημιούργητος, ἀόριστος, όπως λέγει ο Ιωάννης Δαμασκηνός, δηλαδή δεν έχει όρια, καθώς είναι αδημιούργητος και απόλυτος. Για να διατυπώσει βέβαια αυτήν την αλήθεια η Παλαιά Διαθήκη, χρησιμοποιεί τις επιστημονικές γνώσεις της εποχής εκείνης, απλώς ως βοήθημα, για να δείξει όμως ευκρινώς πως ο δημιουργημένος από το Θεό άνθρωπος έχει όρια και είναι σχετικός. Αν γραφόταν σήμερα το κείμενο της Γενέσεως θα χρησιμοποιούσε οπωσδήποτε επιστημονικές γνώσεις από τον σημερινό κόσμο. Όμως πρέπει να προσέξουμε ότι οι επιστημονικές γνώσεις και σε εκείνη την εποχή και στη σημερινή, είναι απλώς το βοήθημα για να εκφράσει ο βιβλικός συγγραφέας την κεντρική αλήθεια που θέλει να αναδείξει. Και η αλήθεια αυτή εστιάζεται στο γεγονός πως ο άνθρωπος είναι δημιούργημα του Θεού, ο Θεός Δημιουργός κρατάει τα πάντα στα χέρια του, ο δημιουργημένος άνθρωπος έχει όρια και χρειάζεται στη ζωή του την άσκηση και το μέτρο για να προοδεύσει, να τελειωθεί και να θεωθεί..

…Η Παλαιά Διαθήκη ενδιαφέρεται να απαντήσει στο ποιος δημιούργησε τον κόσμο, ενώ η σύγχρονη επιστήμη της Βιολογίας ή της Χημείας καθώς και άλλες παρεμφερείς, ενδιαφέρονται για το πώς έγινε ο κόσμος, και συνεπώς δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα σύγχυσης και διαφωνίας μεταξύ τους…Τα βιβλικά κείμενα απαντούν και για ποιον λόγο ο Θεός δημιούργησε τον κόσμο…Αυτή ήταν η γνώμη και του αειμνήστου Καθηγητή Νίκου Ματσούκα, ο οποίος παραπέμπει σε δύο πολύ καίρια χωρία του Μ. Βασιλείου που δείχνουν ότι δεν ελαττώνεται καθόλου η πίστη μας, αν ανακαλύψουμε τον τρόπο με τον οποίο έγινε ο κόσμος, αντιθέτως ενισχύεται (Μ. Βασιλείου, Εἰς τὴν Ἐξαήμερον PG 29, 25A) καθώς και ότι η Αγία Γραφή αποσιώπησε πολλά στοιχεία για να γυμνάσουμε εμείς τὸν ἡμέτερον νοῦν (Μ. Βασιλείου, Εἰς τὴν Ἐξαήμερον PG 29, 33B) Βλ. Νίκου Ματσούκα… Η σημερινή επιστήμη, η οποία δέχεται πως το σύμπαν έχει μία αρχή και συνεχώς εξελίσσεται, έχει δικαιώσει την Αγία Γραφή.. και η επιστήμη δέχεται την εξέλιξη του κόσμου, όπως και η θεολογία που διδάσκει κτιστότητα, τρεπτότητα και συνεχή αλλοίωση στο σύμπαν.

Ανώνυμος είπε...

Ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, καθηγητής Πάνος Λιγομενίδης, μιλώντας για τη σχέση της επιστήμης με την κοινωνία, και ειδικότερα με τα θεολογικά ζητήματα είπε: «Φαίνεται πως η επιστημονική έρευνα κρατάει τον καθρέφτη που μέσα του βλέπει ο άνθρωπος το έργο του Θεού»

Από την Απογευματινή-Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου, 2009

http://www.apogevmatini.gr/?p=58111

Επώνυμος

Ανώνυμος είπε...

Έγραψε ὁ Ἀκαδημαϊκός καθ. Πᾶνος Λιγομενίδης στήν ἑλληνική ἔκδοση τοῦ Scientific American: "Τό ἐρώτημα τῆς ὕπαρξης τοῦ Θεοῦ καί τῆς σχέσης του μέ τό σύμπαν εἶναι μεταφυσικό· δέν δύναται νά ἀπαντηθεῖ μέ παρατήρηση, θεωρητικοποίηση καί πειραματισμό. Μέ τίς ἀναζητήσεις της ἡ ἐπιστήμη δέν καταργεῖ τόν Θεό. Σέ μερικές περιπτώσεις καταργεῖ τήν δεισιδαιμονία. Εἶναι χαρακτηριστικό ὅτι μεγάλοι ἐπιστήμονες καί διανοητές εἶναι βαθιά θρησκεύοντες" (Ἡ ἔννοια τῆς ἀληθείας στή θρησκεία κάι τήν ἐπιστήμη, Scientific American, Ἰανουάριος 1999, σ. 71).

Ο καθηγητής Πάνος Α. Λιγομενίδης είναι ο νέος εκλεγμένος πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών για το 2009. Εργάστηκε στις ΗΠΑ ως ερευνητής της Εταιρείας IBM, και ως Καθηγητής των Πανεπιστημίων Stanford, UCLA, Maryland, και του Πολυτεχνείου της Μαδρίτης, Ισπανίας.Διευθύνει το Γραφείο Ερευνών της Επιστήμης της Πληροφορικής & Ηλεκτρονικής της Ακαδημίας Αθηνών, ενώ είναι Πρόεδρος του Κέντρου της Ελληνικής Γλώσσας του Υπουργείου Παιδείας και της Εταιρείας της Ελληνικής Γλωσσικής Κληρονομιάς.

Αυτά για όσους άθεους θεωρούν ότι δεν υπάρχουν σήμερα θρησκεύοντες θετικοί επιστήμονες κύρους.

Επώνυμος

Ανώνυμος είπε...

http://thriskeftika.blogspot.com/2010/01/blog-post_03.html

Sakzein είπε...

Το εγραψα και το ξαναγράφω...η θρησκεία είναι κάτι προσωπικό, είναι θέμα πίστης και οχι λογικής, διδέχεται αποδείξεων και όσο και να συζητάμε δεν πρόκειται να βγει τίποτα. Το θέμα είναι πως επειδή είναι κάτι προσωπικό δεν πρέπει να επιβάλλεται και στους υπόλοιπους..Δεν είμαι άθεος (α-θεος=χωρίς θεό) γιατί αυτό προϋποθέτει την ύπαρξη θεου..Δεν υπάρχει θεός γιατί δεν έχω απόδειξη και δεν μπορεί κανεις να μου το αποδείξει αυτό..Με τα δεδομένα που αναλύει ο ταπεινός εγκέφαλός μου καταλήγω στο συμπέρασμα πως οι θρησκείες (οχι μονο ο χριστιανισμός) είναι απλά εφεύρεση έξυπνων ανθρώπων για τον έλεγχο κοινωνίας οικονομικά, ηθικά και συμπληρωστε εσείς οτι άλλο θέλετε...Οταν το καταλάβει αυτό ο άνθρωπος τότε θα αλλάξουν πολλά....

Ανώνυμος είπε...

Yπάρχει Θεός και απλά δεν εσύ έχεις Θεό.

Ανώνυμος είπε...

Διόρθωση:

Yπάρχει Θεός και απλά εσύ δεν έχεις Θεό. Το παραμύθι της δήθεν ανυπαρξίας του Θεού είναι για τον έλεγχο της κοινωνίας.

Ανώνυμος είπε...

Αντιγράφουμε από την εφημερίδα «ΜΕΤΡΟΡΑΜΑ» της 30/03/01 άλλη μια απάτη αντίστοιχη με αυτή του Πιλντάουν και του Χέκελ : «Διάσημο απολίθωμα αποδείχθηκε πλαστό. ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΑ. Αμερικανοί ερευνητές αποκαλύπτουν με άρθρο τους στο «Nature» πως κατασκευάστηκε το απολίθωμα του Archaeraptor, που είχε θεωρηθεί ο χαμένος κρίκος της εξέλιξης των πτηνών από τους δεινόσαυρους. Όπως αναφέρει το BBC, οι ερευνητές του Τέξας εξέτασαν το εύρημα με αξονική τομογραφία και διαπίστωσαν ότι ο σκελετός του Archaeraptor ήταν ουσιαστικά ένα «μωσαϊκό» που συναρμολογήθηκε με δύο έως πέντε διαφορετικά και άσχετα μεταξύ τους απολιθώματα!»

Ανώνυμος είπε...

Εννιά ερωτήσεις στο δάσκαλο της βιολογίας σας για την εξέλιξη των ειδών (η μικροεξέλιξη λόγω μεταλλάξεων και φυσικής επιλογής με ποικιλίες-παραλλαγές-φυλές στο ίδιο είδος ισχύει και είναι ανεξάρτητη από την εξέλιξη των ειδών-μακροεξέλιξη).

1. ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ. Γιατί τα εγχειρίδια υποστηρίζουν ότι το πείραμα Miller-Urey του 1953 επιδεικνύει πώς οι δομικές μονάδες της ζωής μπορεί να είχαν διαμορφώσει στην πρόωρη γη (early Earth) – όταν οι συνθήκες στην πρόωρη γη δεν ομοίαζαν πιθανώς με εκείνες που χρησιμοποιήθηκαν στο πείραμα, και η προέλευση της ζωής παραμένει ένα μυστήριο;
-----------------------------
2. ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥ ΔΑΡΒΙΝΟΥ. Γιατί τα εγχειρίδια δεν συζητούν τη «κάμβρια έκρηξη,» στην οποία όλες οι σημαντικές ζωικές ομάδες εμφανίζονται μαζί στο απολιθωμένο αρχείο που διαμορφώνεται πλήρως αντί της διακλάδωσης από έναν κοινό πρόγονο -- ερχόμενος σε αντίθεση με κατά συνέπεια το εξελικτικό δέντρο της ζωής;
--------------------------------
3. ΟΜΟΛΟΓΙΑ. Γιατί τα εγχειρίδια καθορίζουν την ομολογία ως ομοιότητα λόγω της κοινής καταγωγής, και κατόπιν ως αξίωση ότι είναι ενδεικτικό στοιχείο για την κοινή καταγωγή -- ένα κυκλικό επιχείρημα που μεταμφιέζεται ως επιστημονική ένδειξη;
--------------------------------
4. ΕΜΒΡΥΑ ΣΠΟΝΔΥΛΩΤΩΝ. Γιατί τα εγχειρίδια χρησιμοποιούν τα σχέδια των ομοιοτήτων στα έμβρυα σπονδυλωτών ως στοιχεία για την κοινή καταγωγή τους -- ακόμα κι αν οι βιολόγοι γνωρίζουν εδώ και έναν αιώνα ότι τα έμβρυα σπονδυλωτών δεν είναι πανομοιότυπα στα πρώτα στάδια τους, και τα σχέδια επινοούνται;
-----------------------------
5. ΑΡΧΑΙΟΠΤΕΡΥΞ. Γιατί τα εγχειρίδια απεικονίζουν αυτό το απολίθωμα-πτηνό ως ελλείπουσα σύνδεση μεταξύ των δεινοσαύρων και των σύγχρονων πουλιών -- ακόμα κι αν τα σύγχρονα πουλιά πιθανότατα δεν προέρχονται από αυτό, και οι υποτιθέμενοι πρόγονοί του δεν εμφανίζονται μέχρι εκατομμύρια των ετών μετά από αυτό;
-----------------------------------
6. ΣΚΩΡΟΙ. Γιατί εγχειρίδια έχουν χρησιμοποιήσει τις εικόνες με τις παραλλαγές του ίδιου είδους των σκώρων που καλύφθηκαν στους κορμούς δέντρων ως στοιχεία για τη φυσική επιλογή – όταν οι βιολόγοι ξέρουν από τη δεκαετία του '80 ότι οι σκώροι δεν στηρίζονται κανονικά στους κορμούς δέντρων, και ότι όλες οι εικόνες έχουν οργανωθεί;
-----------------------------------
7. ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΜΥΓΕΣ ΤΩΝ ΦΡΟΥΤΩΝ. Γιατί τα εγχειρίδια χρησιμοποιούν τις μύγες φρούτων με ένα πρόσθετο ζευγάρι των φτερών ως στοιχεία ότι οι μεταλλαγές DNA μπορούν να παρέχουν τις πρώτες ύλες για την εξέλιξη -- ακόμα κι αν τα πρόσθετα φτερά δεν έχουν καθόλου μυς και αυτές οι μύγες με τις μη λειτουργικές μεταλλάξεις δεν μπορούν να επιζήσουν έξω από το εργαστήριο;
----------------------------------
8. ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ. Γιατί υπάρχουν τα σχέδια των καλλιτεχνών των πιθηκοειδών ανθρώπων που χρησιμοποιούνται για να δικαιολογήσουν τις υλιστικές αξιώσεις ότι είμαστε ακριβώς ζώα και η ύπαρξή μας είναι ένα μόνο ατύχημα – αφού εμπειρογνώμονες των απολιθωμάτων δεν μπορούν να συμφωνήσουν ακόμη σχετικά με το ποιοι ήταν και με ποιους ομοίαζαν οι υποτιθέμενοι πρόγονοί μας;
----------------------------------
9. Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΓΕΓΟΝΟΣ; Γιατί λέμε ότι η θεωρία της εξέλιξης Δαρβίνου είναι ένα επιστημονικό γεγονός -- ακόμα κι αν πολλές από τις αξιώσεις της είναι βασισμένες στις διαστρεβλώσεις των γεγονότων;

Ανώνυμος είπε...

Εννιά ερωτήσεις στο δάσκαλο της βιολογίας σας για την εξέλιξη των ειδών (η μικροεξέλιξη λόγω μεταλλάξεων και φυσικής επιλογής με ποικιλίες-παραλλαγές-φυλές στο ίδιο είδος ισχύει και είναι ανεξάρτητη από την εξέλιξη των ειδών-μακροεξέλιξη).

1. ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ. Γιατί τα εγχειρίδια υποστηρίζουν ότι το πείραμα Miller-Urey του 1953 επιδεικνύει πώς οι δομικές μονάδες της ζωής μπορεί να είχαν διαμορφώσει στην πρόωρη γη (early Earth) – όταν οι συνθήκες στην πρόωρη γη δεν ομοίαζαν πιθανώς με εκείνες που χρησιμοποιήθηκαν στο πείραμα, και η προέλευση της ζωής παραμένει ένα μυστήριο;
-----------------------------
2. ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥ ΔΑΡΒΙΝΟΥ. Γιατί τα εγχειρίδια δεν συζητούν τη «κάμβρια έκρηξη,» στην οποία όλες οι σημαντικές ζωικές ομάδες εμφανίζονται μαζί στο απολιθωμένο αρχείο που διαμορφώνεται πλήρως αντί της διακλάδωσης από έναν κοινό πρόγονο -- ερχόμενος σε αντίθεση με κατά συνέπεια το εξελικτικό δέντρο της ζωής;
--------------------------------
3. ΟΜΟΛΟΓΙΑ. Γιατί τα εγχειρίδια καθορίζουν την ομολογία ως ομοιότητα λόγω της κοινής καταγωγής, και κατόπιν ως αξίωση ότι είναι ενδεικτικό στοιχείο για την κοινή καταγωγή -- ένα κυκλικό επιχείρημα που μεταμφιέζεται ως επιστημονική ένδειξη;
--------------------------------
4. ΕΜΒΡΥΑ ΣΠΟΝΔΥΛΩΤΩΝ. Γιατί τα εγχειρίδια χρησιμοποιούν τα σχέδια των ομοιοτήτων στα έμβρυα σπονδυλωτών ως στοιχεία για την κοινή καταγωγή τους -- ακόμα κι αν οι βιολόγοι γνωρίζουν εδώ και έναν αιώνα ότι τα έμβρυα σπονδυλωτών δεν είναι πανομοιότυπα στα πρώτα στάδια τους, και τα σχέδια επινοούνται;
-----------------------------
5. ΑΡΧΑΙΟΠΤΕΡΥΞ. Γιατί τα εγχειρίδια απεικονίζουν αυτό το απολίθωμα-πτηνό ως ελλείπουσα σύνδεση μεταξύ των δεινοσαύρων και των σύγχρονων πουλιών -- ακόμα κι αν τα σύγχρονα πουλιά πιθανότατα δεν προέρχονται από αυτό, και οι υποτιθέμενοι πρόγονοί του δεν εμφανίζονται μέχρι εκατομμύρια των ετών μετά από αυτό;
-----------------------------------
6. ΣΚΩΡΟΙ. Γιατί εγχειρίδια έχουν χρησιμοποιήσει τις εικόνες με τις παραλλαγές του ίδιου είδους των σκώρων που καλύφθηκαν στους κορμούς δέντρων ως στοιχεία για τη φυσική επιλογή – όταν οι βιολόγοι ξέρουν από τη δεκαετία του '80 ότι οι σκώροι δεν στηρίζονται κανονικά στους κορμούς δέντρων, και ότι όλες οι εικόνες έχουν οργανωθεί;
-----------------------------------
7. ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΜΥΓΕΣ ΤΩΝ ΦΡΟΥΤΩΝ. Γιατί τα εγχειρίδια χρησιμοποιούν τις μύγες φρούτων με ένα πρόσθετο ζευγάρι των φτερών ως στοιχεία ότι οι μεταλλαγές DNA μπορούν να παρέχουν τις πρώτες ύλες για την εξέλιξη -- ακόμα κι αν τα πρόσθετα φτερά δεν έχουν καθόλου μυς και αυτές οι μύγες με τις μη λειτουργικές μεταλλάξεις δεν μπορούν να επιζήσουν έξω από το εργαστήριο;
----------------------------------
8. ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ. Γιατί υπάρχουν τα σχέδια των καλλιτεχνών των πιθηκοειδών ανθρώπων που χρησιμοποιούνται για να δικαιολογήσουν τις υλιστικές αξιώσεις ότι είμαστε ακριβώς ζώα και η ύπαρξή μας είναι ένα μόνο ατύχημα – αφού εμπειρογνώμονες των απολιθωμάτων δεν μπορούν να συμφωνήσουν ακόμη σχετικά με το ποιοι ήταν και με ποιους ομοίαζαν οι υποτιθέμενοι πρόγονοί μας;
----------------------------------
9. Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΓΕΓΟΝΟΣ; Γιατί λέμε ότι η θεωρία της εξέλιξης Δαρβίνου είναι ένα επιστημονικό γεγονός -- ακόμα κι αν πολλές από τις αξιώσεις της είναι βασισμένες στις διαστρεβλώσεις των γεγονότων;

Ανώνυμος είπε...

http://library.panteion.gr:8080/dspace/bitstream/123456789/1183/1/Grigoropoulos31.1.pdf

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ

Ανώνυμος είπε...

Ο Δρ Richard Sternberg είναι ένας βιολόγος με δύο PhDs στην εξέλιξη [Ph.D. στη βιολογία (μοριακή εξέλιξη) από το διεθνές πανεπιστήμιο της Φλώριδας και ένα Ph.D. στην επιστήμη συστημάτων (ή θεωρητική βιολογία) από το πανεπιστήμιο Binghamton] που παρενοχλήθηκε και εκφοβίστηκε επειδή είναι σκεπτικιστής έναντι του νεοδαρβινισμού.

http://www.rsternberg.net/biography.php


Αντιμετώπισα την εκδικητικότητα, τη δυσφήμηση, την παρενόχληση και ένα εχθρικό περιβάλλον εργασίας στο Εθνικό Μουσείο της φυσικής ιστορίας που σχεδιάστηκε για να με ΕΚΔΙΩΞΕΙ από ερευνητικό συνεργάτη από εκεί. Αυτές οι ενέργειες λήφθηκαν από τους ομοσπονδιακούς κυβερνητικούς υπαλλήλους που ενεργούν σε συντονισμό με μια εξωτερική ομάδα προάσπισης, το εθνικό κέντρο για τη διδακτική των φυσικών επιστημών. Προσπάθειες καταβλήθηκαν επίσης να με απολύσουν από την εργασία μου ως επιστημονικό προσωπικό στο εθνικό κέντρο για την πληροφόρηση σε θέματα βιοτεχνολογίας.

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)