14/10/16

Financial Times: Η διδασκαλία των Θρησκευτικών δοκιμάζει τις σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με ορθόδοξους κληρικούς

Η επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας αναδημοσιεύει άρθρο των Financial Times για τα Θρησκευτικά.
Το θέμα των αντιδράσεων μερίδας της ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στον εκσυγχρονισμό του μαθήματος των Θρησκευτικών σχολιάζει σε σημερινό ρεπορτάζ του η συντάκτρια της εφημερίδας Financial Times, Kerin Hope, με τίτλο:
Η διδασκαλία των Θρησκευτικών δοκιμάζει τις σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με ορθόδοξους κληρικούς

και υπότιτλο:
Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κινείται με προσοχή καθώς η ελληνική Εκκλησία διαθέτει σημαντική πολιτική επιρροή.

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φϊλης, πυροδότησε την οργή μερίδας σκληροπυρηνικών κληρικών με το σχέδιό του να αναμορφώσει το μάθημα των Θρησκευτικών επεκτείνοντάς το στη διδασκαλία και άλλων θρησκειών.

«Οι σπουδές των Θρησκευτικών έχουν υπερβολικά ομολογιακό χαρακτήρα, προσπαθώντας να πείσουν του μαθητές για την ορθότητα της Ορθοδοξίας, πράγμα που δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητα του εκπαιδευτικού συστήματος», τονίζει ο κ. Νίκος Φίλης. «Αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε αλλαγές στο πρόγραμμα διδασκαλίας των Θρησκευτικών, ώστε να ανταποκριθούμε στην αυξάνουσα ποικιλία θρησκειών στην κοινωνία μας, ειδικά και μετά την εισροή στη χώρα μεγάλου αριθμού προσφύγων.»

Πάνω από το 70% των Ελλήνων πολιτών είναι χριστιανοί ορθόδοξοι, αναφέρει η εφημερίδα, αλλά λιγότεροι από τους μισούς είναι τακτικοί επισκέπτες της εκκλησίας.

«Σεβόμαστε το ρόλο της Εκκλησίας και ακούμε τις απόψεις της αλλά η νομική ευθύνη του σχεδιασμού των προγραμμάτων σπουδών και της εποπτείας των σχολείων εναπόκειται στο κράτος», σημειώνει ο υπουργός Παιδείας.

Και συνεχίζει ο συντάκτης των FT:

Από την εποχή της απελευθέρωσης των Ελλήνων από τον οθωμανικό ζυγό, το 1830, πολιτική και θρησκεία πορεύονταν σε στενό εναγκαλισμό.

Όμως, πολλοί Έλληνες πλέον κρίνουν ότι η Εκκλησία αποτελεί σήμερα καταφύγιο παρωχημένου εθνικισμού και εμπόδιο στον εκμοντερνισμό της κοινωνίας. Ήδη, τόσο γονείς όσο και μαθητές παραπονιούνται ότι το μάθημα των Θρησκευτικών περιστρέφεται επιλεκτικά γύρω από το στενό πλαίσιο του ορθόδοξου χριστιανισμού, της καθιερωμένης θρησκείας του ελληνικού κράτους.

«Τα παιδιά μου βαριούνται στο μάθημα των Θρησκευτικών επειδή, όπως λένε, περιέχει πολλή κατήχηση και καθόλου συζήτηση για άλλα θρησκευτικά πιστεύω. Παρότι είναι μόνο δύο φορές τη βδομάδα είναι απρόθυμα να το παρακολουθήσουν», λέει στην εφημερίδα η Άντζελα Ασημακοπούλου, μητέρα δύο μαθητών γυμνασίου. «Δεν με πειράζει να διδάσκουν κληρικοί στα σχολεία αρκεί να διευρύνουν την διδακτική τους ύλη»

Σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, πολιτικοί τόσο της κεντροδεξιάς όσο και της κεντροαριστεράς εμφανίζονται χαρακτηριστικά διστακτικοί, προκειμένου να αντιπαρατεθούν με έναν θεσμό που ακόμη ασκεί σημαντική επιρροή σε μεγάλο αριθμό ψηφοφόρων.

Ο Αλέξης Τσίπρας, παρότι δηλωμένος άθεος ο ίδιος, έχει καλλιεργήσει φιλικές σχέσεις με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, την μετριοπαθή κεφαλή της ελληνικής Εκκλησίας. Η κυβέρνηση επέλεξε την ήπια προσέγγιση, με προοδευτική χαλάρωση των δεσμών μεταξύ κράτους και Εκκλησίας, από τον βίαιο διαχωρισμό, αν και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το 70% των πολιτών θα τον προτιμούσε. Ένας λόγος γι΄ αυτό είναι η απειλή του δεξιού εταίρου της κυβέρνησης, του κόμματος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ προχωρούσε σε αναθεώρηση της θρησκευτικής εκπαίδευσης, το ίδιο θα αποχωρούσε από τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Εν μέσω όλων αυτών, συνεχίζει η εφημερίδα, ο Έλληνας υπουργός Παιδείας έγινε στόχος εξτρεμιστικών κύκλων της ορθόδοξης ιεραρχίας. Ο Επίσκοπος Καλαβρύτων Αμβρόσιος, δηλωμένος υποστηρικτής του νεοναζιστικού κόμματος της Χρυσής Αυγής ζήτησε τον αφορισμό του υπουργού, και μάλιστα υπό τον ήχο των καμπάνων, ενώ ο Επίσκοπος Πειραιώς Σεραφείμ τού απέδωσε «θρησκευτικό ρατσισμό».

Προς το παρόν, λέει η εφημερίδα, ο κ. Φίλης, απέκρουσε τις απειλές, σημειώνοντας πως δεν είναι η πρώτη φορά που η Εκκλησία αντιδρά σε μέτρα που η πλειονότητα της κοινωνίας θεωρεί ώριμα και επιβεβλημένα. Το ίδιο είχε συμβεί και με την αποτέφρωση των νεκρών καθώς και με την ανέγερση μουσουλμανικού τεμένους.

https://www.ft.com/content/79d56ad8-8fe1-11e6-8df8-d3778b55a923?accessToken=zwAAAVfC9JeAkc951WrYj-ER5tON-NN3i1WpIw.MEQCIG_IewGnlEOWajZftj9BwKTKnbTnpdWr5d8jCVdpoFJeAiBl17nGQmvGiZhAVOtD_GWh3-_8BymVziFPIQgWsiVEig&sharetype=gift

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Όποιος ισχυρίζεται πως το μάθημα των Θρησκευτικών δεν γίνεται με συζήτηση ψεύδεται, σκόπιμα.

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)