26/9/17

Αιτωλοακαρνανία: Κύμα αντιδράσεων για τα Θρησκευτικά της Δ’ Δημοτικού

Κύμα αντιδράσεων έχει προκαλέσει η νέα μορφή όλων των βιβλίων των θρησκευτικών και κυρίως της Δ’ Δημοτικού με γονείς να προετοιμάζονται να υποβάλουν ομαδικές μηνύσεις προς το υπουργείο Παιδείας και κληρικούς να συνιστούν ψυχραιμία. Στην περιοχή του Αγρινίου ήδη γονείς έχουν πραγματοποιήσει συγκεντρώσεις, ώστε να συντονιστούν και να εξετάσουν τον τρόπο αντίδρασή τους.
Ο εφημέριος του Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου Αγρινίου π. Κωνσταντίνος Καντάνης ανέφερε πως το μάθημα των θρησκευτικών ήταν ομολογιακό.
Σύμφωνα με το σύνταγμα άρθρο 16 παρ.2, την Ευρωπαϊκή σύμβαση για τα δικαιώματα του ανθρώπου και τον νόμο 1566/1985 τα παιδιά μορφώνονταν με βάση το δόγμα της ορθόδοξης θεολογίας. «Η προσπάθεια αυτή δημιουργεί τεράστια σύγχυση στα παιδιά. Έχουν αλλάξει όλα τα βιβλία των θρησκευτικών σε όλες τις τάξεις. Τα παιδιά από την Γ’ Δημοτικού διαβάζουν για τον Αλλάχ, για την προσευχή στον Αλλάχ, για το Κοράνι και τις γιορτές των Μουσουλμάνων. Δεν ήταν υποχρεωμένοι οι μαθητές σε όλη την Ελλάδα να κάνουν θρησκευτικά. Σε περιοχές π.χ. όπως η Σύρος που είναι παπικοί και στη Θράκη τα παιδιά έκαναν μάθημα βάσει του δόγματος που πιστεύουν. Υπήρχε ελευθερία θρησκευτικής συνειδήσεως, κάτι που κατήργησαν φέτος με τα νέα βιβλία. Όπως έχουν μετατρέψει το μάθημα σήμερα, θα μπορούσαν να το κάνουν ως πολιτισμικό μάθημα θρησκειών, ώστε να καλυφθούν και θέσεις άνεργων εκπαιδευτικών και θεολόγων. Αλλοιώνουν πλήρως το μάθημα των θρησκευτικών, καθώς σε κάποιες τάξεις του Δημοτικού ζητούν να κάνουν έρευνα και να συντάξουν εργασίες οι μαθητές για το πώς ο Ιμάμης και ο Ραβίνος βοηθούν τους ανθρώπους στην προσευχή ή κείμενα του Κορανίου βοηθούν να γίνεται καλύτερη η οικογένεια. Αποτελεί προσβολή για την παράδοση των ελληνόπουλων και παράλληλα είναι αντισυνταγματική πράξη» σημείωσε στη «Σ» ο π. Καντάνης, ο οποίος συμπλήρωσε πως: «πολλοί γονείς αντέδρασαν, πρώτα όμως ήρθαν σε επικοινωνία με κληρικούς. Οι γονείς δεν πρέπει να τρέξουν να κάνουν υπεύθυνες δηλώσεις απαλλαγής των παιδιών από το μάθημα των θρησκευτικών. Αυτοί που δημιούργησαν το όλο κλίμα ήθελαν να φέρουν στο σημείο αυτό την κατάσταση, ώστε να καταργήσουν το μάθημα των θρησκευτικών. Θεωρώ ότι υπάρχουν δύο δρόμοι χωρίς φωνές και καταλήψεις που πρότειναν πολλοί γονείς. Ο πρώτος είναι η επιστροφή των βιβλίων με δήλωση προς το υπουργείο για την τεκμηριωμένη από το σύνταγμα αντισυνταγματικότητα του βιβλίου καταθέτοντας και αίτημα κατάργησής του. Ο δεύτερος δρόμος είναι ομάδες γονέων να προβούν σε μηνυτήρια αναφορά και να ζητήσουν από τις αρχές την κατάργηση των συγκεκριμένων βιβλίων και την επαναφορά των προηγούμενων».
Στον Άγιο Δημήτριο από τον Οκτώβριο θα ξεκινήσουν ενημερώσεις κάθε Τετάρτη απόγευμα προς τους γονείς για να γνωρίζουν καλύτερα τα θέματα της πίστεως.

Για το θέμα έχουν εκδοθεί επίσημες ανακοινώσεις από την Πανελλήνια Πρωτοβουλία Γονέων και την Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων.

Σύμφωνα πάντως με τον Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας Χρήστο Κολοβό: «μέχρι στιγμής δεν έχει κατατεθεί καμία επίσημη αναφορά σε τοπικό επίπεδο. Ότι έχει καταγραφεί βρίσκεται σε θεωρητικό και φιλολογικό επίπεδο. Είναι θέμα όμως που αφορά τους σχολικούς συμβούλους καθώς άπτεται της παιδαγωγικής ευθύνης. Απ’ ότι πάντως γνωρίζω, στην περιοχή του Αιτωλικού, γονείς εξέφρασαν τη δυσφορία τους σε σχολικό σύμβουλο».

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί, ότι ήδη στην Αιγιάλεια υπεβλήθη η πρώτη αίτηση απαλλαγής μαθητού, ενώ ισχυρό κίνημα για την απόσυρση του βιβλίου έχει δημιουργηθεί και στην Δυτική Αχαΐα.

Νίκος Αγγελόπουλος, Κώστας Χονδρός για την εφημερίδα «Συνείδηση»

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αν και προέρχομαι από ιερατική οικογένεια, παππούς και πατέρας, ουδέποτε εβίωσα τέτοιο κλίμα μισαλλοδοξίας. Ποιός είναι ο κάθε ιερέας που θα αποφασίζει τι θα διδάσκονται τα ελληνόπουλα στο σχολειό;

Επί του συγκεκριμένου, όμως, θέματος θα ήθελα να πω ό,τι από τις 145 περίπου σελίδες του εν λόγω βιβλίου, μόνο οι 7-10 έχουν αυτές τις αναφορές, (στο Ισλάμ και τον Ιουδαϊσμό). Που, λοιπόν, είναι το πρόβλημα; Εξάλλου στο χέρι του δάσκαλου έγκειται να διδάξει και πως θα διδάξει πληροφορίες για άλλες θρησκείες. Και θα πρέπει να τις διδάξει (ανάλογα με το μαθησιακό επίπεδο των μαθητών του), μακριά βέβαια από νοοτροπίες κακέκτυπης απολογητικής.

Η μη εμπιστοσύνη στους δασκάλους γεννά το τερατούργημα του ολοκληρωτισμού.

Ένας ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ γονιός.

Ανώνυμος είπε...

Γράφει ο Ανωνυμος 26 Σεπτεμβρίου 2017 - 6:51 μ.μ
"Η μη εμπιστοσύνη στους δασκάλους γεννά το τερατούργημα του ολοκληρωτισμού".

Σε ποιους δασκάλους; Μήπως και στους Συμβούλους του ΙΕΠ οφείλουμε τυφλή εμπιστοσύνη; Θα χάσουμε την κρίση και τη λογική μας; Θα σωπάσουμε για να περάσουν όλα καλά και ήσυχα; Δεν έχουν λόγο οι γονείς; Δεν έχουν λόγο οι ποιμένες, ιερείς και επίσκοποι;

Επιτέλους, ξυπνήστε!

Αντιοικουμενιστής είπε...

Αι φυλλάδες των νέων θρησκευτικών είναι δια τον κάλαθον της ανακυκλώσεως. Οι "σοφοί" του ΙΕΠ, της διοικούσης "εκκλησίας" και των λοιπών τεκτονικών και πεφωτισμένων ιδρυμάτων προσέφεραν δια μεν τους παπικούς, τους εβραίους και τους ισλαμιστάς ομολογιακά βιβλία θρησκευτικών και δια δε μόνον δια τους Ορθοδόξους μικρούς μαθητάς αυτά τα διδακτικά απορρίμματα. Αδελφοί, φεύγετε των οικουμενιστών, των φιλοοικουμενιστών, των κρυφοοικουμενιστών και των κολυμπαριστών ως τις φεύγη εκ του όφεως, γρηγορείτε και προσεύχεσθε...

Ανώνυμος είπε...

Επιβραβεύτηκαν όμως, καλέ μου Αντιοικουμενιστή, αυτοί οι "σοφοί", όπως τους χαρακτηρίζεις, του ΙΕΠ και ''του Καιρού'' με καθηγητικές έδρες στη Θεολογική σχολή πρόσφατα ακόμη επειδή, καθώς ξέρουμε η Ελλάς είναι χώρα που η αξιοκρατία υπήρχε ανέκαθεν. Γι΄αυτό και προκόβουμε...

Ανώνυμος είπε...

Στους δασκάλους των παιδιών μας εννοώ. Όσο για τους ποιμένες, που λέτε, αν ποτέ θεολογήσουν τη γλώσσα της Εκκλησίας, τότε ίσως μπορούμε να ομιλούμε για επανευαγγελισμό του λαού μας.

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)