ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - Συνεχής ενημέρωση
______________________
Πέντε ονόματα φέρεται κατέθεσε την Τετάρτη στη Νέα Υόρκη ο Μάθιου Νίμιτς στους διαπραγματευτές Ελλάδος και πΓΔΜ.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει συλλέξει το «Βήμα», οι οποίες επίσης δημοσιεύονται (εν όλω ή εν μέρει) στη σκοπιανή ιστοσελίδα «www.MKD.mk», τα ονόματα είναι στα σλαβικά και είναι τα ακόλουθα:
Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας),
Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας),
Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας),
Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη) και
Republika Makedonija (Skopje) {Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)].
Η σύντομη γραφή των ονομάτων προτείνεται αντιστοίχως να είναι
Nova Makedonija,
Severna Makedonija,
Gorna Makedonija,
Vardarska Makedonija και
Makedonija (Skopje).
Ζήτημα ταυτότητας δεν φαίνεται να υπάρχει στη δέσμη ιδεών Νίμιτς. Υπάρχει φυσικά αναφορά στη γλώσσα όπου προτείνεται εναλλακτικά είτε η γραφή «makedonski» είτε μία πιο περιγραφική της ονομασία, πχ «επίσημη γλώσσα της Δημοκρατίας της Νέας Μακεδονίας».
Ανάλογη τακτική ακολουθείται και στο ζήτημα της υπηκοότητας, όπου προτείνεται είτε η σλαβική γραφή «makedonska» είτε η περιγραφή πχ «nationality of the Republika on Nova Makedonija».
Ο προσωπικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ αναφέρει ότι η χρήση του ονόματος πρέπει να είναι ergaomnes, δηλαδή θα ισχύει διεθνώς τόσο σε διεθνείς οργανισμούς όσο και για τις διμερείς σχέσεις της χώρας.
Δεν ήταν σαφές ως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές αν ο κ. Νίμιτς προτείνει την αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας.
Θα πρέπει όμως να θεωρείται μάλλον δεδομένο ότι η γειτονική χώρα θα χρειαστεί, με βάση και τις πρόσφατες δηλώσεις αξιωματούχων της, να προχωρήσει σε δημοψήφισμα για την έγκριση της νέας ονομασίας.
______________________
Ντιμιτρόφ: Ίσως δεν ξεπεράσουμε τις διαφορές μας για την ονομασία
Στα βήματα προς τα εμπρός που έχουν σημειωθεί στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ από τις δύο κυβερνήσεις και στο ενδεχόμενο να μην βρεθεί τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή η «χρυσή τομή» μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, Νικολά Ντιμιτρόφ.
«Είναι σημαντικό να κάνουμε ό,τι μπορούμε- τόσο τα Σκόπια, όσο και η Αθήνα- για να αδράξουμε τη στιγμή», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ντιμιτρόφ στη συνέντευξή του στο «Balkan Investigative Network», σημειώνοντας: «Έχουμε ενθαρρύνει τον κ. Νίμιτς και περιμένω ότι θα ρίξει τις ιδέες και τις προτάσεις του στο τραπέζι- ένα αρχικό πλαίσιο για να επιτραπεί η σημαντική πρόοδος και οι διαπραγματεύσεις».
«Παρά την αισιοδοξία, πρέπει να αποδεχθούμε την πιθανότητα ότι μπορεί να μην καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τις διαφορές μας αυτή τη στιγμή, αλλά είμαστε διατεθειμένοι να συνεχίσουμε, μέχρι αυτό να γίνει», συνέχισε ο υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει ένα συγκεκριμένο ρίσκο, «γιατί συνήθως οι υπουργοί και πρωθυπουργοί εμπλέκονται, όταν το αποτέλεσμα φαίνεται βέβαιο. Σε αυτή την περίπτωση δεν ισχύει, αλλά πιστεύω ότι αξίζει το ρίσκο».
Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ αναφέρθηκε και στη χρονική συγκυρία για τη γειτονική χώρα, η οποία ελπίζει ότι θα προλάβει να επιβιβαστεί στο «τρένο της Ευρώπης», ενώ σημείωσε πως ο όρος "Μακεδονία" θα συμπεριλαμβάνεται στο όνομα που θα αποφασιστεί.
«Μία λύση είναι πιθανή μόνο αν δεν υπονομεύεται η ταυτότητα της χώρας. Η φύση αυτής της διαμάχης είναι τέτοια που δημιουργεί φόβο... οπότε είναι πολύ σημαντικό για την ΠΓΔΜ να είναι ξεκάθαρο ότι η λύση δεν θα πλήξει την εθνική ταυτότητα. Στην ουσία, η λύση πρέπει να καλύπτει διάφορα στοιχεία, ώστε να είναι αποδεκτή και από τις δύο χώρες: να μην βλάπτει την ταυτότητά μας και να ανταποκρίνεται στην απαίτηση της Ελλάδας να υπάρχει πιο ξεκάθαρη διάκριση ανάμεσα στη χώρα "Μακεδονία" και την περιοχή της Μακεδονίας» πρόσθεσε.
Επίσης, ο κ. Ντιμιτρόφ υπογράμμισε πως δεν θα πρέπει να υπάρχει μονοπώλιο του όρου "Μακεδονία" από την ελληνική πλευρά. «Επίσης, θα ήταν πολύ ευρωπαϊκό αν δεν υπήρχε μονοπώλιο του όρου ''Μακεδονία''. Αν δεν υπήρχε κανένα αποκλειστικό δικαίωμα για τη χρήση του όρου, από την οποιαδήποτε πλευρά» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Σε περίπτωση που επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των εκπροσώπων των δύο χωρών, ο κ. Ντιμιτρόφ ξεκαθάρισε ότι η όποια πρόταση θα πρέπει να επικυρωθεί με δημοψήφισμα στη γειτονική χώρα.
«Είναι περίεργο, αν σκεφτείτε το πώς οι μεγαλύτεροι "υπερασπιστές" του ονόματος στη χώρα μας κάνουν τόσο βολικά τα πιο σκληροπυρηνικά στοιχεία στην Ελλάδα, σχεδόν σαν να συνεργάζονται», σημείωσε ο υπουργός αναφερόμενος στον πρώην πρωθυπουργό της χώρας Νίκολα Γκρούεφσκι.
«Πολλά θα εξαρτηθούν από το πώς είναι η λύση. Βεβαίως, δεν μπορούμε να δώσουμε στον κόσμο μία λύση που δεν την στηρίζουμε. Το δημοψήφισμα θα είναι πολύ σημαντικό για τη βιωσιμότητα της λύσης. Βέβαια, ο λαός έχει τον τελευταίο λόγο. Και εμείς θα πρέπει να το εξηγήσουμε καλά», σχολίασε.
in.gr
________________________
Πολύ αισιόδοξος δηλώνει ο Νίμιτς μετά τη συνάντηση στη Ν.Υόρκη
«Πολύ αισιόδοξος» δήλωσε ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, μετά τη συνάντηση με τους διαπραγματευτές της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, πρέσβεις Αδαμάντιο Βασιλάκη και Βάσκο Ναουμόφσκι, για το όνομα της ΠΓΔΜ. Η διαδικασία κινείται προς θετική κατεύθυνση, είπε.
Ειδικότερα, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης στη Νέα Υόρκη με τους πρέσβεις της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ ο κ. Νίμιτς ανέφερε ότι παρουσίασε τις προτάσεις του και στις δύο πλευρές για να τις μεταφέρουν στις κυβερνήσεις τους και να τις μελετήσουν με την ελπίδα να βρεθεί μια λύση.
«Είμαι πολύ αισιόδοξος για το γεγονός ότι η διαδικασία πηγαίνει προς μια θετική κατεύθυνση» ανέφερε ο Μ.Νίμιτς.
ΑΝΕΛ: Ας χρησιμοποιήσουν τα Σκόπια όποιο όνομα θέλουν, εκτός από «Μακεδονία»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου