24/3/18

«Είναι το Σύνταγμα ηλίθιε»

Η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ για τα Θρησκευτικά κρίθηκε ως συντηρητική, σκοταδιστική, μεσαιωνική, φονταμενταλιστική και οι επικριτές της συνεχίζουν τους χαρακτηρισμούς κάθε μέρα που περνάει. Ο ίδιος ο Υπουργός Παιδείας δεν δυσκολεύεται να εκτοξεύει διαρκώς χαρακτηρισμούς για την απόφαση του ΣτΕ που τον αφορά σε επίπεδο υπηρεσιακό και την οποία θα κληθεί άμεσα, μετά την επίσημη επίδοσή της σε εκείνον, να την εφαρμόσει.

Αλλά και πολλά από τα αυτοαποκαλούμενα προοδευτικά μέσα ενημέρωσης φιλοξενούν ατέλειωτους χαρακτηρισμούς εις βάρος του ΣτΕ και των δικαστών του. Το tvxs.gr, γνωστό για τον «προοδευτισμό» του, φιλοξενεί ένα σύντομο σχόλιο με τον τίτλο που μεταφέραμε και εμείς στο ιστολόγιό μας. Ζητώντας τελικά την άμεση δρομολόγηση ενεργειών για τον χωρισμό Κράτους - Εκκλησίας αναφέρει προηγουμένως: «Το ΣτΕ συχνά λειτουργεί ως προστάτης ενός υπερσυντηρητικού, μεσαιωνικού πυρήνα κράτους, όπως τώρα. Όμως είναι το Σύνταγμα και η ειδική μεταχείριση που επιφυλάσσει στην επίσημη θρησκεία και δίνει το νομικό και ηθικό έρεισμα να μπλοκάρει αυτονόητες αλλαγές, επικαλούμενο αντισυνταγματικότητα». Δεν συμφωνούμε στους χαρακτηρισμούς προς το ΣτΕ. Θα συμφωνήσουμε όμως ότι οι διατάξεις του Συντάγματος δεν θα μπορούσαν να ερμηνευθούν διαφορετικά παρά μόνο με τον τρόπο που έπραξε το ΣτΕ αποφασίζοντας για το μάθημα των Θρησκευτικών.
Πράγματι, εάν κάποιοι επιθυμούν αλλαγές στο μάθημα των Θρησκευτικών και πλήρη εγκατάλειψη του ορθόδοξου χαρακτήρα του, πριν προβούν σε αυτές ας επιχειρήσουν, αν μπορούν, την αλλαγή του Συντάγματος. Μέχρι τότε τα νομοθετήματά τους που αλλοιώνουν τον ορθόδοξο χαρακτήρα των Θρησκευτικών θα κρίνονται αντισυνταγματικά.
Περιττό να σημειώσουμε ότι η συμμόρφωση στις αποφάσεις του ΣτΕ δεν κρίνεται από το εάν αυτές είναι αρεστές ή όχι στη διοίκηση αλλά είναι υποχρεωτική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)