17/4/18

Υπόμνημα με παρατηρήσεις για τους Φακέλους Μαθήματος των Θρησκευτικών θα παραδώσει στον Υπουργό Παιδείας Αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Κρήτης

«Ἡ Ἱερά Ἐπαρχιακή Σύνοδος τῆς Ἐκκλησίας Κρήτης, συνῆλθε στίς 16 καί 17 Ἀπριλίου 2018 στό Ἡράκλειο, καί ἀσχολήθηκε μέ τρέχοντα θέματα καθώς καί μέ ἐκκλησιαστικά θέματα τῆς ἁρμοδιότητάς της», αναφέρει το Δελτίο Τύπου που εκδόθηκε μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου.
Μεταξύ άλλων «Ἡ Ἱερά Σύνοδος μελέτησε εἰς βάθος τούς Φακέλους τοῦ Μαθήματος τῶν Θρησκευτικῶν καί ὁμοφώνως ἀποφάσισε Ἀντιπροσωπεία Αὐτῆς νά μεταβεῖ στόν ἁρμόδιο Ὑπουργό καί νά παραδώσει Ὑπόμνημα μέ ἀναλυτικές παρατηρήσεις καί προτάσεις ἐπί τῶν Φακέλων τοῦ Μαθήματος τῶν Θρησκευτικῶν».

Σχόλιο του ιστολογίου μας: Δεν γνωρίζουμε το περιεχόμενο του Υπομνήματος της Εκκλησίας της Κρήτης. Είναι πάντως λανθασμένη ενέργεια η συνέχιση ενός διαλόγου με το Υπουργείο Παιδείας που γίνεται για τους Φακέλους Μαθήματος, καθώς αυτοί στηρίζονται στα Προγράμματα Σπουδών που ακυρώθηκαν με την απόφαση 660/2018 της Ολομέλειας του ΣτΕ. Ο ρόλος της Εκκλησίας πλέον δεν πρέπει να εξαντλείται σε παρατηρήσεις επί των Φακέλων Μαθήματος, οι οποίοι ούτως ή άλλως ήταν «προσωρινοί», αλλά στην με κάθε τρόπο εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ, που πρακτικά σημαίνει πλήρη απόσυρση των «νέων» Θρησκευτικών, των ακυρωθέντων Προγραμμάτων Σπουδών και των Φακέλων Μαθήματος που τα ακολούθησαν, επαναφορά στα Αναλυτικά Προγράμματα και τα βιβλία Θρησκευτικών και εκκίνηση διαλόγου για διορθωτικές παρεμβάσεις στα διδακτικά εγχειρίδια στη βάση ενός ορθόδοξου χριστιανικού μαθήματος Θρησκευτικών, όπως αυτό περιγράφεται αναλυτικά στην απόφαση 660/2018 ΣτΕ.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ απόλυτα με το σχόλιό σας, με μια συμπληρωση για τα μέλη της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης. Μπορεί η κριτική τους να είναι για παράδειγμα πολύ σκληρή για τους φακέλους, αλλά το γεγονός ότι ομιλούν για παρατηρήσεις και διορθώσεις επί των φακέλων σημαίνει ότι τους αποδέχονται ενώ οι φάκελοι αποτελούν παράγωγα του ακυρωμένου από το Συμβούλιο της Επικρατείας Προγράμματος. Αυτό δείχνει ότι ή δεν γνωρίζουν τι ακριβώς κάνουν και ούτε ρωτούν πριν το κάνουν έναν νομικό ή ότι το κάνουν εν γνώσει τους περιφρονώντας την απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας και ακολουθώντας τη λογική του κ. Γαβρόγλου που λέει:Εμείς στο Υπουργείο, αγνοούμε το Συμβούλιο της Επικρατείας και συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε και να επιβάλουμε το πολυθρησκειακό μάθημα των θρησκευτικών. Κρίμα πάντως για τα μέλη της Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης..... Υπάρχει ένας άριστος Νομικός επί των Εκκλησιαστικών θεμάτων, ο κ. Λιονάκης που μάλλον δεν τον ρωτούν και εκτίθενται, διότι αυτό το πρόγραμμα ακυρώθηκε και μαζί του και οι φάκελοί του, που ακριβώς αυτό το ακυρωμένο πρόγραμμα εφαρμόζουν. Και η απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας, αν την διάβασαν οι συνοδικοί της Κρήτης, λέει ότι το Πρόγραμμα αυτό που αυτοί επικροτούν με αυτόν τον έμμεσο τρόπο κλονίζει την ορθόδοξη χριστιανική συνείδηση των μαθητών και άλλα πολλά. Τι να σκεφτεί κανείς; Να σκεφτεί ότι εναντιώνονται ισως με αυτόν τον έμμεσο τρόπο στην ορθόδοξη φωνή του Συμβουλίου Επικρατείας για το μάθημα των Θρησκευτικών και την ορθόδοξη αγωγή στα ορθόδοξα παιδιά της Εκκλησίας;

Ανώνυμος είπε...

Ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος έχει αληθινή αγωνία για το μάθημα και έχει πολλές φορές και πρόσφατα εκφραστεί ενάντια στο νέο Πρόγραμμα Σπουδών. Υποθέτω πως στη συγκεκριμένη περίπτωση συνέβη το εξής: Πριν την έκδοση της απόφασης του ΣτΕ κάποιοι ανέλαβαν να συντάξουν υπόμνημα με παρατηρήσεις για τους Φακέλους. Αυτό το Υπόμνημα και η όλη κοπιώδης δουλειά που απαιτούσε δεν θέλησαν τώρα να το αφήσουν αχρησιμοποίητο. Έτσι αποφάσισαν να το επιδώσουν στον Υπουργό.

Δύο πράγματα όμως χρειάζονται προσοχή:

1. Όπως σωστά λέει το σχόλιο του ιστολογίου, διάλογος επί Φακέλων Μαθήματος δεν υφίστασται πλέον αφού αυτοί έχουν ακυρωθεί.

2. Υπάρχει ο φόβος ο Υπουργός, γνωστός για τις παρερμηνείες του στις συνοδικές αποφάσεις, να χρησιμοποιήσει το Υπόμνημα όχι υιοθετώντας το περιεχόμενό του αλλά διακηρύσσοντας ότι ο διάλογος με την Εκκλησία συνεχίζεται και μάλιστα επί του νέου Προγράμματος Σπουδών.

Ανώνυμος είπε...

Και κάτι άλλο όμως έχει συμβεί. Ότι όπως μάθαμε η Σύνοδος κράτησε δύο μέρες, αλλά εκείνο το Συμβούλιο της Επικρατείας για ποιο λόγο δεν το ανέφεραν πουθενά; Για τους φακέλους όμως όχι μόνον ασχοληθηκαν επί ώρες αλλά και αποφάσισαν να προσκομίσουν πρώτον παρατηρήσεις επ αυτών και δεύτερον προτάσεις!!! Τι του λένε λοιπόν του Υπουργού με τη στάση τους; Συνεχίστε να επιβάλετε κ. Υπουργέ το δομημένο απ αρχής έως τέλους πολυθρησκειακό σας Πρόγραμμα!!! Έ' Κκάντε όμως και μερικές διορθώσεις και όλα καλά. Το ΣτΕ δεν μιλάει όμως για διορθώσεις Σεβασμιώτατοι, το ΣτΕ το ΑΚΥΡΩΝΕΙ και το Πρόγραμμα και τα εξ αυτού παράγωγα σεβασμιώτατοι άγιοι Ποιμένες της Κρήτης!!!! Εσείς κάνετε ότι δεν καταλαβαίνετε!!!!! Ανοίγετε όμως, αν σας ενδιαφέρει αυτό να το πληροφορηθείτε, πόλεμο με τους πιστούς και τους σκανδαλίζετε! αυτό το καταλαβαίνετε;

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)