4/6/18

ΗΠΑ: Δικαιώθηκε αρτοποιός που αρνήθηκε να φτιάξει τούρτα σε ομόφυλο ζευγάρι

O κ. Jack Phillips (AP Photo/David Zalubowski).
OYAΣΙΓΚΤΟΝ. Με οριακή διαφορά το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών αποφάσισε ότι ένας αρτοποιός από το Κολοράντο είχε το δικαίωμα να αρνηθεί να φτιάξει γαμήλια τούρτα για ένα ζευγάρι ομοφυλοφίλων.

Ωστόσο, το Δικαστήριο δεν έλαβε απόφαση για το μεγάλο ζήτημα που αφορά την υπόθεση, αν δηλαδή μια επιχείρηση μπορεί να επικαλεστεί τις θρησκευτικές της πεποιθήσεις για να αρνηθεί την παροχή υπηρεσιών σε ομόφυλα ζευγάρια.

Η υπόθεση έφτασε στο Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών όταν ένα ζευγάρι ομοφυλοφίλων, ο Τσάρλι Κρεγκ και ο Ντέιβ Μάλινς πήγαν το 2012 στο κατάστημα του Τζακ Φίλιπς σε προάστιο του Ντένβερ στο Κολοράντο και του ζήτησαν να τους φτιάξει μια γαμήλια τούρτα. Ο Φίλιπς όταν κατάλαβε ότι επρόκειτο για γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου αρνήθηκε να τους φτιάξει την τούρτα.

Η πολιτειακή νομοθεσία του Κολοράντο απαγορεύει τις διακρίσεις με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό και η επιτροπή στην οποία αρχικά απευθύνθηκε το ζευγάρι κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η άρνηση του Φίλιπς παραβίασε τη νομοθεσία. Τα πολιτειακά δικαστήρια του Κολοράντο διατήρησαν την απόφαση αυτή.

Ωστόσο, όταν τα μέλη του Ανωτάτου Δικαστηρίου έλαβαν καταθέσεις τον περασμένο Δεκέμβριο ενοχλήθηκαν από σχόλια που έγιναν από ένα μέλος της επιτροπής. Σύμφωνα με τον δικαστή Αντονι Κένεντι, το εν λόγω μέλος της επιτροπής δεν έδειξε σεβασμό στα θρησκευτικά πιστεύω του Φίλιπς.

«Η εχθρότητα της επιτροπής δεν είναι συνεπής με την πρώτη τροπολογία του Συντάγματός μας σύμφωνα με την οποία οι νόμοι μας θα πρέπει να εφαρμόζονται με έναν τρόπο που είναι ουδέτερος απέναντι στη θρησκεία» έγραψε χαρακτηριστικά ο δικαστής Κένεντι.

Οι φιλελεύθεροι δικαστές Στίβεν Μπρέιερ και Ελενα Κάγκαν πλαισίωσαν τους συντηρητικούς δικαστές στο αποτέλεσμα αυτό.

Πάντως, οι δικαστές Ρουθ Μπέιντερ και Σόνια Σοτομαγιόρ τάχθηκαν κατά της απόφασης.

Από την πλευρά της, η δικηγόρος που εκπροσώπησε τον Φίλιπς εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία επαίνεσε την απόφαση.

«Η κυβερνητική εχθρότητα απέναντι στους πολίτες που έχουν θρησκευτικά πιστεύω δεν έχει θέση στη δική μας κοινωνία. Το δικαστήριο με την απόφασή του καταδίκασε τέτοιου είδους συμπεριφορές» είπε χαρακτηριστικά η δικηγόρος Κρίστεν Ουάγκονερ που εκπροσώπησε τον Φίλιπς.

Η ίδια δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι ο πελάτης της είναι πρόθυμος να πουλήσει έτοιμα προϊόντα σε οποιονδήποτε μπαίνει στο κατάστημά του στο Ντένβερ. Ωστόσο, έχει αποφασίσει να μην περνάει μηνύματα ή να μην γιορτάζει εκδηλώσεις οι οποίες έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τα πιστεύω του.

Από την πλευρά της, η American Civil Liberties Union (ACLU) που εκπροσώπησε το ζευγάρι στο δικαστήριο εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι οι δικαστές δεν εξέδωσαν μια ευρύτερη απόφαση σε σχέση με τη θρησκεία και τους νόμους κατά των διακρίσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)