1/7/18

Δημοψήφισμα για τον διαχωρισμό Κράτους - Εκκλησίας μελετά η Κυβέρνηση

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ βιάζεται να κλείσει όσο το δυνατόν περισσότερα μέτωπα -εσωτερικά και εξωτερικά- και να θέσει σε εφαρμογή τη σκληρή στρατηγική της για τις εκλογές.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Ε.Τ.», στο τραπέζι έχει πέσει η πρόταση για δημοψήφισμα το ερχόμενο φθινόπωρο, πιθανότατα τον Νοέμβριο, για τη συνταγματική αναθεώρηση που θα προβλέπει το διαχωρισμό κράτους-Εκκλησίας.

Με το δημοψήφισμα ο Αλέξης Τσίπρας επιδιώκει τρία πράγματα:

-Να σπρώξει ακόμη δεξιότερα τη Νέα Δημοκρατία.

-Να διεμβολίσει το χώρο της Κεντροαριστεράς και ο ΣΥΡΙΖΑ να καταλάβει ζωτικό χώρο.

-Να συσπειρώσει το εκλογικό του ακροατήριο και να επιτύχει έστω μια εκλογική νίκη.
Με δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ -σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις- τους επόμενους δέκα μήνες δεν αναμένεται να κερδίσει κάποια εκλογική αναμέτρηση, το δημοψήφισμα θα μπορούσε να του εξασφαλίσει μια σημαντική πολιτική υπεροχή έναντι των αντιπάλων του. «Στο δημοψήφισμα θα τεθούν πλαστά διλήμματα και πλαστά μέτωπα. Τα δημοψηφίσματα είναι μια δημοφιλής διαδικασία και ένα περιβάλλον στο οποίο ανθεί ο λαϊκισμός» υποστηρίζει κορυφαίο στέλεχος της Κεντροαριστεράς.

Το ενδεχόμενο διεξαγωγής ενός δημοψηφίσματος το φθινόπωρο θεωρείται από την επιτελική ομάδα του Μαξίμου ένα ισχυρό όπλο στα χέρια του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς με τον τρόπο αυτό θα αιφνιδιάσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης και επιπλέον θα μπορούσε να προκαλέσει νέες αναταράξεις τόσο στη Νέα Δημοκρατία όσο και στο Κίνημα Αλλαγής, ιδιαίτερα με αφορμή το ζήτημα του διαχωρισμού κράτους-Εκκλησίας. Από μια τέτοια διαδικασία εκτιμάται πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να αποκομίσει σημαντικά πολιτικά οφέλη. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο εκτιμούν πως ακόμη και αν ο ΣΥΡΙΖΑ ηττηθεί στις επόμενες εκλογές, αυτό πρέπει να γίνει με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες για να διασωθεί το πολιτικό κεφάλαιο του Αλέξη Τσίπρα και να αποτελέσει τη βασική πολιτική δύναμη της Κεντροαριστεράς στην Ελλάδα.

Ι.Π. - Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Εάν ''Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ βιάζεται να κλείσει όσο το δυνατόν περισσότερα μέτωπα -εσωτερικά και εξωτερικά-'' δεν είναι διότι θέλει ''να θέσει σε εφαρμογή τη σκληρή στρατηγική της για τις εκλογές'' αλλά επειδή γνωρίζει πολύ καλά ότι εξαιτίας της εφαρμοζόμενης ακραίας φιλελεύθερης και αθεϊστικά εμμονική πολιτικής της δεν πρόκειται να επανεκλεγεί ποτέ πια, παρά μόνον αν διαπράξει εκλογική νοθεία. Γι΄ αυτό και βιάζονται για να αφήσουν τετελεσμένα, δεσμεύοντας σε βάθος χρόνου την όποια επόμενη κυβέρνηση.

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)