7/10/19

Ποιοι δεν επιθυμούν την επιστροφή στα Αναλυτικά Προγράμματα και τα βιβλία Θρησκευτικών που ίσχυαν μέχρι το 2016;

Η ανακοίνωση των νέων αποφάσεων του ΣτΕ που ακυρώνουν για μια ακόμη φορά τα «νέα Θρησκευτικά» οδηγεί αναπόδραστα στο ερώτημα με ποιο τρόπο θα πρέπει το Υπουργείο Παιδείας να συμμορφωθεί προς αυτές.
Η απλή, λογική, νομικά ορθή και αναμενόμενη εξέλιξη για όσους έκαναν την προσφυγή στο ΣτΕ και δικαιώθηκαν, αλλά και για τη συντριπτική πλειονότητα κληρικών, θεολόγων, δασκάλων και γονέων των μαθητών, είναι η επιστροφή στα ισχύοντα μέχρι το 2016 Αναλυτικά Προγράμματα και η εκτύπωση και αποστολή στα σχολεία των βιβλίων Θρησκευτικών που υπήρχαν μέχρι τότε.

Ωστόσο, παρόλο που η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας αποφεύγει να τοποθετηθεί και τηρεί σιγή ιχθύος, όλες τις μέρες, που ακολούθησαν την ανακοίνωση των αποφάσεων του ΣτΕ, στα ΜΜΕ κυκλοφορούν πληροφορίες ότι η παραπάνω λύση δεν είναι αυτή που προκρίνεται. Για να αποδυναμωθεί μάλιστα η λύση αυτή προβάλλονται επιχειρήματα δήθεν νομικά, ότι δηλ. και εκείνα τα προγράμματα δεν ήταν πλήρως ορθόδοξα και χριστιανικά όπως απαιτεί το ΣτΕ ή ότι και για εκείνα τα προγράμματα υπήρξαν αντιδράσεις της Εκκλησίας και κάποιων Θεολόγων. Πράγματι, και εκείνα τα προγράμματα και βιβλία είχαν τρωτά σημεία, τα οποία είχαν επισημανθεί από το θεολογικό και εκκλησιαστικό κόσμο και είχε ζητηθεί η διόρθωσή τους. Δεν μπορεί όμως να υπάρξει καμία σύγκριση με τα ακυρωθέντα νέα προγράμματα σπουδών, για τα οποία υπήρξε αίτημα συνολικής απόρριψης, προσφυγές στο ΣτΕ και τελικά ακύρωσή τους από αυτό. Το γενικό περιεχόμενο, η δομή των νέων προγραμμάτων, οι κατευθυντήριες γραμμές τους, η προχειρότητα των φακέλων μαθήματος, τα καθιστούσαν πολλαπλώς ακατάλληλα για το μάθημα των Θρησκευτικών από κάθε άποψη, παιδαγωγική και θεολογική αλλά και πλήρως αντιβαίνοντα σε βασικές αρχές του Συντάγματος.
Σήμερα οι μοναδικοί που δεν θέλουν τα αναλυτικά προγράμματα και τα βιβλία προ του 2016 είναι οι συντάκτες των νέων προγραμμάτων σπουδών τα οποία ακυρώθηκαν. Στόχος τους να αποφευχθεί η επιστροφή στα προγράμματα εκείνα και να διατηρηθούν με κάθε τρόπο, έστω και με περικοπές, τα δικά τους προγράμματα και οι φάκελοι για ένα, δύο, τρία ή ποιος ξέρει πόσα χρόνια. Η προτεινόμενη ως καλύτερη δήθεν λύση της διατήρησης των ακυρωθέντων προγραμμάτων και φακέλων, με μία απλή οδηγία αποφυγής διδασκαλίας κάποιων αποσπασμάτων τους και η ταυτόχρονη εκκίνηση εκπόνησης νέων προγραμμάτων σπουδών υποκρύπτει πολλές σκοπιμότητες. Ασφαλώς όλοι γνωρίζουν ότι η εκπόνηση νέων προγραμμάτων και η συγγραφή νέων βιβλίων είναι διαδικασία χρονοβόρα. Μέχρι να υπάρξουν λοιπόν νέα προγράμματα και σχολικά εγχειρίδια, θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται τα ακυρωθέντα προγράμματα και οι φάκελοι, έστω με κάποιες περικοπές;
Κάποια πράγματα θα πρέπει να γίνουν ξεκάθαρα. Όσοι πρωταγωνίστησαν στα νέα προγράμματα που τώρα ακυρώθηκαν, πρέπει επιτέλους να πάψουν να κάνουν τους τιμητές, τους εμπειρογνώμονες, τους ειδικούς για το μάθημα των Θρησκευτικών. Και τούτο ισχύει και για τους Ιεράρχες που με τις κινήσεις τους προώθησαν την εφαρμογή των ακυρωθέντων προγραμμάτων. Είναι υπόλογοι απέναντι στους θεολόγους, τους δασκάλους και τους γονείς και είναι τραγελαφικό να παρουσιάζονται και πάλι ως ειδικοί, επιδιώκοντας να ρυθμίσουν το αύριο του μαθήματος.
Τέλος, όσα λέγονται από τους ίδιους αυτούς τιμητές του μαθήματος για μεγάλη «απελευθέρωση» των απαλλαγών και μετατροπή του μαθήματος σε προαιρετικό, δεν συμβάλουν παρά στην προώθηση των σχεδίων της Ένωσης Αθέων και όσων επιδιώκουν τον εξοβελισμό του μαθήματος από τα σχολεία. Απαλλαγές με απλή επίκληση λόγων θρησκευτικής συνείδησης υπήρξαν και προ του 2015 αλλά οι απαλλαγές δεν μετέτρεψαν το μάθημα σε προαιρετικό. Βεβαίως η εγκύκλιος Λοβέρδου ρύθμισε το θέμα πολύ καλύτερα και μείωσε τις απαλλαγές, περικόπτοντας ουσιαστικά τις περιπτώσεις κατάχρησης του δικαιώματος απαλλαγής. 
Σε κάθε περίπτωση όφειλαν όλοι να γνωρίζουν ότι το ισχύον σε όλες τις χώρες δικαίωμα απαλλαγής από τα Θρησκευτικά, δεν πλήττει την υποχρεωτικότητα του μαθήματος, που είναι κατοχυρωμένη στο Σύνταγμα και την νομολογία. Επιπλέον δε, όταν μιλούμε για το δικαίωμα της απαλλαγής δεν θα πρέπει αυτό να συγχέεται με την κατάχρησή του από ορθόδοξους μαθητές, για την οποία και το ΣτΕ προβλέπει συγκεκριμένα μέτρα, ώστε να αποφευχθεί. Εκτός κι αν κάποιοι σχεδιάζουν από κοινού με την Ένωση Αθέων τρόπους απαλλαγής όχι των αθέων, αλλοθρήσκων και ετεροδόξων μαθητών αλλά και αυτών που είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι.

15 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τον δρόμο της μη εφαρμογής όλων όσων είναι "προδήλως αντισυνταγματικά" τον δίδαξαν η ΠΕΘ και οι νομικοί της σύμβουλοι. Σύμφωνα με το σκεπτικό του ΣτΕ τα ΠΣ του 2003 είναι το ίδιο αντισυνταγματικά όπως και τα νέα. Επομένως η προσέγγιση "ολίγον έγκυος" δεν στέκει! Δεν μπορεί να εφαρμοστούν!

Ανώνυμος είπε...

Κρατείστε και τα σχολικά "ορθόδοξα" μαθήματά σας και τα δικαστήρια σας για να μην πω και τα Νέα Προγράμματα, που λίγο διέφεραν από τα παλιά. Οι πολιτικοί έτσι και αλλιώς προσωρινά και πολύ ευκαιριακά σας χαϊδεύουν. Έχουμε χρέος και στον εαυτό μας και στην κοινωνία να προχωρήσουμε.

Ανώνυμος είπε...

Έωλα επιχειρήματα των νοσταλγών της επιβολής, εκείνων που συμμάχησαν με τους ουδετερόθρησκους Φίλη-Γαβρόγλου, εκείνων, που στις συνελεύσεις του σωματείου των παρανόμων που έκαναν στον Χολαργό καλούσαν και τον Φίλη και πήγαινε εκεί και έκαναν μαζί του συνελεύσεις και οργάνωναν μαζί του τα σχέδια εναντίον του ορθόδοξου μαθήματος . Ντροπή επιτέλους να θέλουν οι ακυρωμένοι 100% από το όργανο που στηρίζει και διατηρεί τη Δημοκρατία στη χώρα να έχουν το θράσος να έρχονται πάλι και να θέλουν να εμπλακούν στη διαδικασία για να μαζευτούν τα κομμάτια του μαθήματός μας μετά από την 8ετή ζημιά και τις πληγές που εκείνοι του δημιούργησαν. Ντροπή να διεκδικούν να συμμετέχουν στη διαδικασία επιστροφής στην δημοκρατική και θεολογική κανονικότητα, εκείνοι που με έπαρση απειλούσαν πέρισυ τέτοιο καιρό μαζί με τον Γαβρόγλου και τους συμβούλους τους τους Θεολόγους να εφαρμόζουν το Νέο τους αίσχος, αλλιώς θα τους περάσουν από πειθαρχικο. Ντροπή να ισχυρίζονται ότι τα Νέα αυτά εκτρώματα που επέβαλαν με τους ουδετερόθρησκους και την εξουσία τους το 2016 είναι τα ίδια ή παρόμοια με εκείνα του 2003-06. Ντροπή να βαπτίζουν απόρριψη τις παρατηρήσεις που γίνονταν για εκείνα τα βιβλία. Ά και κάτι θυμήθηκα. Στη διαδικασία έγκρισης αυτών των βιβλίων της Ε' Τάξης Δημοτικού Δασκάλου - Μαθητή αλλά νομίζω και των δύο βιβλίων της ΣΤ΄Δημοτικού ποιος ήταν κριτής δηλαδή ποιος τα ενέκρινε; Ο σημερινός Πρόεδρος της ΠΕΘ ο καθηγητής Ηρακλής Ρεράκης. Είναι δυνατό να συμμετέχει και να εγκρίνει ο Ρεράκης τέσσερα βιβλία εάν ήταν όπως αυτά τα εκτρώματα; Γι αυτό ας αφήσουν ορισμένοι την άθλια προπαγάνδα και ας κρυφτούν κάπου αν έχουν έστω και λίγο αξιοπρέπεια. Η μόνη λύση για το άμεσο μεσοδιάστημα μέχρι να γραφτούν τα νέα προγράμματα και βιβλία όχι βέβαια από αυτούς που στριφογυρίζουν γύρω από τον φίλο τους και υποστηρικτή τους στο Υπουργείο αλλά από ικανούς άξιους και ειδικούς είναι η λύση που συμφωνεί και με τις αποφάσεις του ΣτΕ η προσωρινή επιστροφή στο Αναλυτικό και στα βιβλία του 2003-06. Τέτοια κακότητα και μίσος έχουν ορισμένοι που είναι έτοιμοι να κάνουν φανερή, γιατί κρυφή έχουν συνάψει, συμμαχία με τους άθεους για να κτυπήσουν το Ορθόδοξο μάθημα με όπλο τις απαλλαγές. ¨Ομως απαλλαγές ορθοδόξων δεν προβλέπονται με το ΣτΕ και να αφήσουν τους εκφοβισμούς των συναδέλφων και τις καταστροφολογίες τους. Έλεος επιτέλους!!!

Ανώνυμος είπε...

Όταν θα βλέπουμε να φεύγουν από δω κι από κει οι "ορθόδοξοι μαθητές" από το μάθημα που "εμπεδώνει την ορθόδοξη χριστιανική συνείδηση" (ιδίως τα παιδιά του Γυμνασίου και Λυκείου) τότε ίσως ξυπνήσουμε αλλά θα είναι πολύ αργά. Οι προσφυγόντες στα δικαστήρια για το μάθημα των Θρησκευτικών έχουν μεγάλη ευθύνη για την πνευματική ζημιά που πάει να γίνει. Πολλά από τα παιδιά που φοιτούν στο ελληνικό δημόσιο σχολείο να μην έρθουν σε επαφή με την ορθόδοξη πίστη και παράδοση αυτού του τόπου. Τουλάχιστον μπορεί να μην είμαστε δικαιωμένοι μέσα στην κοινωνία αλλά στα δικαστήρια σκίζουμε...Ως τότε ας εξακολουθήσουμε να χτυπάμε τους ΚΑΙΡΙΤΕΣ σ’ έναν εμφύλιο που δεν φαίνεται να’ χει τελειωμό…

Ανώνυμος είπε...

Έξω από τα σχολεία τα αντισυνταγματικά θρησκειολογικά εκτρώματα!

ΜΕΡΤΖΑΝΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ είπε...

ΑΝΩΝΥΜΕ 7 Οκτωβρίου 2019 - 11:28 μ.μ. άσε τις αμπελοφιλοσοφίες.
Τα παλιά προγράμματα που ίσχυαν μέχρι το 2016 δεν είχαν ακυρωθεί από το ΣτΕ.
Το ΣτΕ με τις αποφάσεις του 1749 & 1750 του 2019 που ακύρωσαν τα ΦΕΚ Γαβρόγλου μάς γύρισαν στην κατάσταση του 2016.
Υπάρχει Συνταγματική τάξη και όχι ο αχταρμάς και η σύγχυση των καταργηθέντων προγραμμάτων
που μάλλον σας έχει επηρεάσει....
Για αποκάλυψε την ταυτότητά σου αν σου βαστάει....

Ανώνυμος είπε...

"Για αποκάλυψε την ταυτότητά σου αν σου βαστάει...."

Τι να πει κανείς; Αλίμονο!

Γκουρβελος Παναγιωτης είπε...

Οι πνευματικοί εγκληματίες του "Καιρού", που θέλουν να κάνουν τους μαθητές μας πνευματικούς γενίτσαρους, έχουν το θράσος ακόμα να μιλάνε;

Ανώνυμος είπε...

Τα παλια θρησκευτικα δεν ειχαν ακυρωθει γιατι δεν ειχε προσφυγει κανεις εναντιον τους στο ΣτΕ. Γιατι δεν δοκιμαζετε την τυχη σας τωρα; Υπαρχουν νεα δεδομενα. Και ο κ. Ρερακης οπως και ολοκληρη η ΠΕΘ πρεπει να θυμουνται τι ειχε ανακοινωσει η Εκκλησια της Ελλαδος, με αρχιεπισκοπο το μακαριστο Χριστοδουλο, για τα θρησκευτικα εκεινα το 2006. Εκανε λαθος που τα χαρακτηριζε πανθρησκειακα, που υποστηριζε οτι αλλοιωνουν το ορθοδοξο ηθος και οτι εισαγουν προτεστατικες και παπικες θεωρησεις; Η μηπως δεν υπηρχαν μαυροι Χριστοι και στα ακομα παλαιοτερα, του λυκειου;

Ανώνυμος είπε...

"Έχουμε χρέος και στον εαυτό μας και στην κοινωνία να προχωρήσουμε."

Ο ανώνυμος πρέπει να είναι Συριζαίος και έχει κακοκαιρίτικες οικουμενιστικές ιδεοληψίες. Μέσα στις ιδεοληψίες αυτές είναι γι΄ αυτόν "το προχωράμε" ότι πηγαίνουμε οπισθοδρομικά στην προ Χριστού εποχή του θρησκευτικού σκοταδιού και αφήνουμε το φώς του Χριστού!

Ελληνορθόδοξος

Ανώνυμος είπε...

Τα ΝΠΣ θα συνεχίσουν,χωρίς τα κείμενα από τα άλλα θρησκεύματα...είναι απόφαση,καμία επιστροφή στα παλιά.Η ζημιά όμως έγινε,μπαίνει ισότιμο μάθημα,μπαίνουν και οι Ισλαμιστές στα σχολεία των Αθηνών να διδάξουν το κοράνι ! μέσα στο φανατισμό σας ανοίξατε την κερκόπορτα και τώρα γλάψτε γοερά...

Ανώνυμος είπε...

Αν κάποια από τα παραπάνω σχόλια είναι αποτέλεσμα νεοελλαδίτικης ορθοδοξίας τότε αυτή την "ορθοδοξία" τη χωρίζει μέγα χάσμα σπό το Ευγγέλιο του Ναζωραίου.

Ανώνυμος είπε...

Ο κ. Παναγιώτης Γκούρβελος παλεύει σύμφωνα με την ορθόδοξη συνείδηση του! Μπράβο του.

Δαμιανός

Ανώνυμος είπε...

Το σχόλιο 3:46 μμ του Ελληνορθόδοξου σχολιάζει τον ανώνυμο 7-10 11:28 μμ.

Ανώνυμος είπε...

Ανάλογα πώς το έχεις διδαχθεί το "Ευαγγέλιο του Ναζωραίου" ανώνυμε 6:08 μ.μ.!
Αν το έχεις διδαχθεί προτεσταντικά και οικουμενιστικά τότε αυτό το "Ευαγγέλιο του Ναζωραίου" απέχει πελώρια από το Ευαγγέλιο του Θεανθρώπου!

Αν πάλι την Ορθοδοξία την διδάχθηκες σαν "αγαπουλισμό" και πάλι απέχει πελώρια από την πραγματική Ορθοδοξία!

Η φράση σου "Ναζωραίου" φανερώνει ότι είσαι άπιστος και δεν έχεις πίστη στη Θεότητα του Χριστού.

Μόνο αιρετικοί και άπιστοι στηρίζουν τον αιρετικό και άθεο οικουμενισμό!

Αντιοικουμενιστής Αναγνώστης

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)