11/11/19

Τελικός απολογισμός του ΔΣ του ΙΕΠ χωρίς καμία αναφορά στα ακυρωθέντα ΠΣ για τα Θρησκευτικά

Το ΔΣ του ΙΕΠ προχώρησε σήμερα μέσω ενός Δελτίου Τύπου στον τελικό απολογισμό του έργου του, λόγω της επιλογής νέου Προέδρου που σηματοδοτεί την εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας αποδοχή της παραίτησής του.
Τον Ιούλιο του 2019, μετά τις εθνικές εκλογές, το ΔΣ του ΙΕΠ είχε θέσει στη διάθεση της νέας Υπουργού την παραίτησή του προχωρώντας λίγες μέρες μετά σε μία αναλυτική παρουσίαση των πεπραγμένων της περιόδου 2015-2018. Σε εκείνο το κείμενο μεταξύ άλλων γινόταν αναφορά στα νέα Προγράμματα Σπουδών για τα Θρησκευτικά και τους Φακέλους Μαθήματος, σημειωνόταν μάλιστα χαρακτηριστικά ότι μετά το 2016-2017 «ακολούθησε η αποτίμηση της εφαρμογής τους, η πραγματοποίηση ενός ευρύτερου διάλογου μεταξύ φορέων που σχετίζονται με το μάθημα και η τελική έκδοση των νέων Προγραμμάτων Σπουδών στα Θρησκευτικά Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου».

Στο σημερινό κείμενο ουδεμία ρητή αναφορά γίνεται στα Θρησκευτικά, αφού, ως γνωστόν, όλη εκείνη η προσπάθεια ακυρώθηκε με τέσσερις αποφάσεις του ΣτΕ ως πολλαπλώς αντισυνταγματική. Η μόνη γενικόλογη αναφορά στο σημερινό Δελτίο Τύπου του ΙΕΠ σχετίζεται με τις πρωτοβουλίες που υλοποίησε το ΙΕΠ όπως «ο ουσιαστικός «εξορθολογισμός της ύλης» όλων των τάξεων και όλων των αντικειμένων (αλλά και οι πρώτες αποφάσεις ουσιαστικής ανανέωσης των προγραμμάτων σπουδών της γενικής και της επαγγελματικής εκπαίδευσης, όπως και τα πρώτα βιβλία αυτών των προγραμμάτων με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το «Πολίτης και Δημοκρατία» της β’ Λυκείου) με έμφαση στην ουσία και όχι στην απομνημόνευση, στην κατανόηση και όχι στην εξεταστική ταξινόμηση».
Δεν περιμέναμε από το απερχόμενο ΔΣ του ΙΕΠ να αναλάβει την ευθύνη για τις αλλεπάλληλες ακυρωτικές αποφάσεις της Δικαιοσύνης για όσα αποφάσισε για το μάθημα των Θρησκευτικών. Ελπίζουμε μόνο η νέα ηγεσία του ΙΕΠ να ξεκαθαρίσει το τοπίο γύρω από το μάθημα, απομακρύνοντας αυτονόητα από το Ινστιτούτο τα πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν στο ακυρωθέν πείραμα των δήθεν νέων Θρησκευτικών.

Υ.Γ. Ακόμη και σήμερα στο banner της επίσημης ιστοσελίδας του ΙΕΠ συνεχίζει να εμφανίζεται ο σύνδεσμος προς τα ΝΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ. Ας τον «κατεβάσει» κάποιος ή τουλάχιστον ας διορθώσει τον τίτλο γράφοντας ΤΑ ΑΚΥΡΩΘΕΝΤΑ ΝΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Έχουν καταπιεί τη γλώσσα τους. "Πέπτωκε όθεν ουκ έβλεπε"

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)