25/11/19

Η συνταγματική αναθεώρηση και το μάθημα των Θρησκευτικών

Άμεση ανάλυση του ιστολογίου μας
Ολοκληρώθηκε σήμερα στη Βουλή η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης. Τα σχετιζόμενα με το μάθημα των Θρησκευτικών, Άρθρα 3 και 16 του ισχύοντος Συντάγματος δεν αναθεωρήθηκαν.

Έτσι η ισχύς τους παρατείνεται το λιγότερο για δέκα χρόνια, καθώς όπως επεσήμανε στη Βουλή και ο Πρωθυπουργός «η επόμενη αναθεώρηση δεν μπορεί να ολοκληρωθεί παρά μόνο αν παρέλθει μια δεκαετία».
Ως γνωστόν οι πρόσφατες αποφάσεις του ΣτΕ που ακύρωσαν τα Θρησκευτικά Φίλη – Γαβρόγλου, στηρίχτηκαν πάνω σε διατάξεις του Συντάγματος που θα συνεχίσουν να είναι σε ισχύ και μετά την ολοκλήρωση της διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης. Όσο διαρκούσαν οι εργασίες της αναθεώρησης του Συντάγματος πολλοί άσκησαν παντοιοτρόπως πιέσεις ώστε να υπάρξει αναθεώρηση του Άρθρου 3 αλλά και της παρ. 2 του Άρθρου 16 και έτσι να ανοίξει ο δρόμος για την κατάργηση του χριστιανικού μαθήματος των Θρησκευτικών και την αντικατάστασή του από ένα άλλο θρησκειολογικό μάθημα. Πίστευαν μάλιστα, και ορθώς, ότι εάν υπήρξε αλλαγή των σχετικών άρθρων του Συντάγματος, θα ήταν δυνατή μία ανατροπή των αποφάσεων του ΣτΕ που ακύρωσαν τα «νέα» Θρησκευτικά. Όλες αυτές οι «ευγενείς προσδοκίες» κατέρρευσαν σήμερα με την απόφαση της Βουλής (αυτής αλλά και της προηγούμενης) να αφήσουν ανέγγιχτα τα Άρθρα 3 και 16.
Επομένως, το μόνο που μένει πλέον είναι η συμμόρφωση του Υπουργείου Παιδείας με τρόπο σαφή και ξεκάθαρο προς τις αποφάσεις του ΣτΕ για τα Θρησκευτικά, με το επιπλέον δεδομένο από σήμερα, ότι οι διατάξεις του Συντάγματος στις οποίες εν πολλοίς βασίστηκαν οι αποφάσεις του ΣτΕ συνεχίζουν να είναι σε ισχύ και επομένως δεσμεύουν οποιαδήποτε κυβερνητική απόφαση αφορά τη θρησκευτική εκπαίδευση των μαθητών, που υποχρεούται το Κράτος να παρέχει με τρόπο τέτοιο, ώστε να αναπτύσσεται η χριστιανική θρησκευτική συνείδηση των μαθητών των ελληνικών σχολείων.
Για όσους ονειρεύονται ριζικές αλλαγές στα ζητήματα της θρησκευτικής εκπαίδευσης των ελληνοπαίδων, ραντεβού σε μία δεκαετία και βλέπουμε…

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μένει να δούμε τις αποφάσεις του υπουργείου παιδείας για το μάθημα των θρησκευτικών.Ελπίζουμε και ευχόμαστε ότι θα βάζουν φρένο στις φιλοδοξίες εκείνων που επιδιώκουν να πάρουν ανεξέλεγκτα απαλλαγή, για λόγους...συνείδησης. Η κυρία Κεραμέως,ως χριστιανή ορθόδοξη, πρέπει να στηρίξει και να προστατέψει το μάθημα από τις κακόβουλες προθέσεις κάποιων μη ορθοδόξων.

Ανώνυμος είπε...

Αυτοί που επιχείρησαν αντίθετα με το Σύνταγμα και μετον εκπαιδευτικό νόμο να διαστρεβλώσουν τη θεολογική διάσταση της παιδείας, πειράζοντας και διαστρεβλώνοντας το θεολογικό μάθημα στο σχολείο -ένα μάθημα που αναφέρεται και καλύπτει την οντολογική σύσταση του ανθρώπου, που είναι το ψυχικό ή πνευματικό του στοιχείο, διακρίνονται με βεβαιότητα από μια γενική αναρχικότητα, αγραμματοσύνη ιδιαίτερα δε από μια μέγιστη πολιτισμική ασχετοσύνη. Δεν μπορείς να φτιάχνεις προγράμματα και βιβλία για ορθόδοξα ελληνόπουλα θέλοντας να κάνεις αντεθνική και αντιχριστιανική προπαγάνδα και προσηλυτισμό σχεδιάζοντας αντί την ιστορία της ιστορίας κοινωνιολογία και ιδεολογία της ιστορίας και ιδεολογικά θρησκευτικά με αντίθετες προς την ορθή δόξα των παιδιών και των γονέων τους διδασκαλίες. Για να τα κάνεις αυτά πρέπει να είσαι δολοφόνος ψυχών, δηλαδή ανώμαλος και επικίνδυνος για την κοινωνία όσο και πολύ περισσότερο για την παιδεία. Θα βρεθεί κάποιος σωστός παράγοντας να τους ξηλώσει όλους αυτούς τους αναρχομαρξιστές και νεοταξίτες ανώμαλους πνευματικά από το Υπουργείο και το ΙΕΠ για να μην καταστρέφουν τις συνειδήσεις και τις ψυχές των παιδιών μας; Διότι από ό, τι φαίνεται όποιος και αν πάει στο Υπουργείο αυτούς τους χρεώνεται και το κακό συνεχίζεται και θα συνεχίζεται. Οι ρίζες τους και τα πλοκάμια τους είναι βαθιά ριζωμένα εκεί με μια και μοναδική αποστολή: Την αποδόμηση των αρχών, των προτύπων και των αξιών του ορθόδοξου Ελληνισμού.

Ανώνυμος είπε...

Η στάση που τήρησε η Ν.Δ. στο ζήτημα της μη αναθεώρησης του Άρθρου 3 υπήρξε καταλυτική τόσο στην προηγούμενη προτείνουσα Βουλή ως αξιωματική αντιπολίτευση όσο και στην τωρινή αναθεωρητική Βουλή ως κυβέρνηση. Έτσι το Άρθρο 3 παρέμεινε ως είχε.

ΟΜΩΣ! Οι επιμέρους υπουργικές αποφάσεις και εν προκειμένω οι αποφάσεις της Υπουργού Παιδείας για τα Θρησκευτικά θα κρίνουν κατά πόσο στην πράξη η Ν.Δ. επιθυμεί τον σεβασμό προς την Ορθόδοξη Εκκλησία και την καλλιέργεια των μαθητών με ορθόδοξα χριστιανικά Θρησκευτικά ή εάν τελικά την σημαντική νίκη της μη αναθεώρηση του άρθρου 3 έρθει και επικαλύψει η ηττοπάθεια ενώπιον του αριστερόστροφου ψευτοπροοδευτισμού που επιθυμεί τον αποχριστιανισμό της νεολαίας. Η διατήρηση πάντως στις θέσεις τουν των προσώπων που πρωταγωνίστησαν στην προσπάθεια αλλοίωσης του ΜτΘ δεν προοιωνίζεται καλά για το μέλλον του μαθήματος. Ούτε και η χρονική καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων είναι δικαιολογημένη.
Τι ετοιμάζουν; Νέους φακέλους, δηλ. τους παλιούς με προσθαφαιρέσεις σελίδων; Τραγικό, εάν είναι έτσι. Διαφορετικά; Γιατί δεν δίνεται εντολή επανατύπωσης των βιβλίων του 2016;
Εκ των έργων σου κρινώ σε...

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)