9/11/19

Το Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας αναγνώρισε τη «νέα εκκλησία» της Ουκρανίας


Ο Πατριάρχης Αλεξάνδρειας και πάσης Αφρικής, Θεόδωρος Β', μνημόνευσε για πρώτη φορά τον προκαθήμενο της σχισματικής ουρκανικής εκκλησίας, Επιφάνιο.
Τη «νέα εκκλησία» της Ουκρανίας αναγνώρισε το Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας, ακολουθώντας το... παράδειγμα της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Μάλιστα, σύμφωνα με την εκκλησιαστική ιστοσελίδα «romfea.gr», ο Πατριάρχης Αλεξάνδρειας και πάσης Αφρικής, Θεόδωρος Β’, κατά τη σημερινή Θεία Λειτουργία, μνημόνευσε για πρώτη φορά τον σχισματικό Μητροπολίτη Κιέβου, Επιφάνιο.
«Κατά τους παρελθόντας μήνας, διεπιστώσαμεν την διάθεσιν των Αδελφών Αγίων Ιεραρχών υπέρ της αναγνωρίσεως του παραχωρηθέντος διά συνοδικού τόμου υπό του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου του Αυτοκεφάλου της Ουκρανικής Εκκλησίας» αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση του προκαθήμενου της αφρικανικής εκκλησίας.
Και προστίθεται: «Όπως τυγχάνει τοις πάσι γνωστόν, η Αγία Καθολική Ορθόδοξος Εκκλησία ημών λειτουργεί κατά το συνοδικόν σύστημα διοικήσεως, ως παρέλαβε τούτο εκ της παραδόσεως και των Αγίων Οικουμενικών Συνόδων. Κατά τούτο, οι Πρόεδροι των κατά τόπους Εκκλησιαστικών Συνόδων αποτελούσι την συνισταμένην των μελών αυτών».
«Συνωδά τούτοις και ημείς, ως συνισταμένη και επιτελεστική αρχή της διαθέσεως των Αδελφών Αγίων Ιεραρχών, εμνημονεύσαμεν εν τοις Διπτύχοις της Καθολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, τον Προκαθήμενον της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Μακαριώτατον Μητροπολίτην Κύριον Κύριον Επιφάνιον, προσευχόμενοι διακαώς υπέρ ειρήνης και ευσταθείας των Ορθοδόξων Εκκλησιών ημών» καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόφαση του Πατριαρχείου Αλεξάνδρειας έρχεται λίγες εβδομάδες μετά την αντίστοιχη απόφαση της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Μάλιστα, η κίνηση αυτή, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Πατριάρχη Μόσχας και πάσης Ρωσίας, Κύριλλου, ο οποίος δεν μνημόνευσε στην κυριακάτικη λειτουργία της 3ης Νοεμβρίου τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμο.

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας το 2016: Η Ουκρανική Εκκλησία ανήκει στη Ρωσική Εκκλησία με μητροπολίτη τον Ονούφριο.

https://www.youtube.com/watch?v=JzVHzuKICs4

* * *

Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρος (το έτος 2018): δεν προσκυνά τους πολιτικούς η Εκκλησία.

https://mospat.ru/gr/2018/10/01/news164505

manowar είπε...

τελικα απο οτι φαινεται πρεπει να τους φερθουμε οπως στους ουνιτες μετα τη συνοδο της φερραρα φλωρεντια

Ανώνυμος είπε...

Η συνισταμένη δύναμη ασκεί και συνισταμένη ροπή... προς τον Αδη, ειδικά όταν οι συνιστώσες είναι προς την ίδια κατεύθυνση. Νόμοι της φυσικής.

Ανώνυμος είπε...

Τότε έκανε λάθος, λόγω αγνοίας. Τώρα κάνει το σωστό, αφού έλαβε γνώσιν. Είναι ευλογία το να αναγνωρίζεις το λάθος σου, να μην επιμένεις σε αυτό, να το διορθώνεις. Άξιος.

Ανώνυμος είπε...

Δεν είναι αυτός που είχε προσφέρει το "ιερό κοράνιο σε μουσουλμάνο;

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)