14/4/20

Πως θα λειτουργεί η ιχνηλάτηση επαφών και πότε έρχεται σε Android και iOS

Την περασμένη Παρασκευή, οι Google και Apple ανακοίνωσαν την από κοινού συνεργασία τους για την ενσωμάτωση συστήματος “ιχνηλάτησης” επαφών στα λειτουργικά συστήματα Android και iOS με σκοπό την παρακολούθηση της εξάπλωσης τηςασθένειας COVID-19.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση των δύο εταιρειών, πολύ εύλογα εκφράστηκαν πολλά ερωτήματα που αφορούν τον τρόπο λειτουργίας αυτών των συστημάτων, καθώς και των προεκτάσεων τους στο θέμα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων και της ιδιωτικότητας των πολιτών. Γι’ αυτό, λοιπόν, οι δύο εταιρείες επανήλθαν με νέες επεξηγήσεις του σχεδίου τους.

Καταρχάς, να διευκρινήσουμε ότι η παραδοσιακή ιχνηλάτηση επαφών γίνεται ζητώντας από έναν ασθενή να δημιουργήσει μια λίστα με όσους ήρθε σε επαφή. Στη συνέχεια οι αρμόδιοι αναζητούν αυτούς τους ανθρώπους, τους εφιστούν την προσοχή για εμφάνιση συμπτωμάτων και τους ζητούν να απομονωθούν. Το σχέδιο των Apple και Google θέλει να επιταχύνει και να διευρύνει σημαντικά αυτή τη διαδικασία με την εκμετάλλευση τηςτεχνολογίας Bluetooth και του εργαλείου που έχει σχεδόν ο κάθε άνθρωπος στην τσέπη του: το smartphone.

Πως θα λειτουργεί η ιχνηλάτηση επαφών των Google και Apple

Όταν δύο άνθρωποι βρεθούν σε κοντινή απόσταση, τα smartphones τους θα ανταλλάσουν μεταξύ τους ανώνυμους τυχαίους κωδικούς-δείκτες που θα αλλάζουν κάθε 15 λεπτά. Σε περίπτωση που ένας από αυτούς διαγνωστεί ότι πάσχει από COVID-19, τότε θα ανεβαίνει στο cloud μια λίστα με τέτοιους κωδικούς-δείκτες που ανταλλάχθηκαν με όλους όσους ήρθε σε κοντινή επαφή. Παράλληλα, το smartphone του δεύτερου χρήστη θα κατεβάζει ανά τακτά διαστήματα τέτοιες λίστες με κωδικούς και αν κάποιος κωδικός έχει “μεταφερθεί” και στο δικό του smartphone, τότε αυτό θα σημαίνει πως ήρθε σε κοντινή επαφή με κάποιον ασθενή και θα πρέπει να ενημερώσει ο ίδιος άμεσα τις αρχέςΠαρόλα αυτά, δεν θα μπορεί από μόνος του ο χρήστης να δηλώσει πως είναι ασθενής.
Στην πρώτη φάση που θα ξεκινήσει τον προσεχή Μάιο, οι Apple και Google θα κυκλοφορήσουν ένα νέο API που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τις αρμόδιες αρχές για τη δημιουργία μιας γενικής εφαρμογής ιχνηλάτησης για όλους τους πολίτες. Αυτή η εφαρμογή θα συνοδευτεί από μια μικρή αναβάθμιση στο λογισμικό των συσκευών Android και iOS για να υποστηρίξουν μια τέτοιου είδους “διείσδυση”, ενώ διευκρινίζεται πως μόνο οι κυβερνητικοί οργανισμοί θα έχουν πρόσβαση σε αυτό το API, διότι μόνο αυτοί έχουν την εξουσιοδότηση πραγματοποίησης ιχνηλάτησης επαφών. Επιπλέον, καμία άλλη πληροφορία (π.χ. τοποθεσία) πλην αυτών των κωδικών δεν συλλέγεται ή συμπεριλαμβάνεται στην ανταλλαγή μεταξύ των smartphones.
Στη δεύτερη φάση, όμως, οι δύο εταιρείες θα προχωρήσουν σε ενσωμάτωση αυτής της μεθόδου ψηφιακής ιχνηλάτησης στα λειτουργικά συστήματα Android και iOS, διότι έτσι θα μπορούν να εξασφαλίσουν απόλυτη (;) ασφάλεια, να δώσουν στον χρήστη τη δυνατότητα να συμμετέχει ή όχι (opt-in, opt-out) και να διασφαλίσουν ότι θα λειτουργεί ασταμάτητα αυτή η ανταλλαγή κωδικών-δεικτών χωρίς σοβαρές επιπτώσεις στην αυτονομία του smartphone. Μόλις συμβεί αυτό, τα smartphones θα στέλνουν διαρκώς ανώνυμους δείκτες στα άλλα κοντινά smartphones και σε περίπτωση που βρεθεί κάποιος θετικός, τότε το Android ή το iOS θα σε ειδοποιεί άμεσα για να κατεβάσεις την κρατική εφαρμογή. Αντιλαμβάνεστε, βέβαια, ότι η επιτυχία του συστήματος θα εξαρτηθεί από τη συμμετοχή των πολιτών.
Η Google αποκάλυψε πριν από μερικές ώρες ότι η ενσωμάτωση του νέου συστήματος θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο μήνα μέσα από τα Google Play Services χωρίς να χρειαστεί μεγάλο update για το Android OS που συνήθως παίρνει πολύ χρόνο για να το ακολουθήσουν οι άλλοι κατασκευαστές.
Ακόμη, οι αναβαθμίσεις των Play Services γίνονται ως επί το πλείστον στο background χωρίς να το αντιλαμβάνεται ο χρήστης και με αυτόν τον τρόπο θα γίνει εφικτή η ενσωμάτωση του συστήματος ιχνηλάτησης από smartphones με έκδοση Android 6.0 Marshmallow ή μεταγενέστερα.
Να σημειωθεί, επίσης, ότι η Google σκοπεύει να δημιουργήσει ένα framework που θα μπορέσουν να εκμεταλλευτούν όσες εταιρείες δεν έχουν πρόσβαση στα Google Play Services (π.χ. Huawei) για να αναπτύξουν παρόμοια συστήματα ιχνηλάτησης.
Σε ό,τι αφορά τις συσκευές iOS, η Apple έχει σκοπό να καλύψει και όσες χρησιμοποιούν ακόμα το iOS 12, ενώ υπολογίζει πως θα είναι έτοιμη στα μέσα Μαΐου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)