16/4/20

Καθημερινή: Ετοιμάζεται εναλλακτικό μάθημα για όσους θα παίρνουν απαλλαγή από τα Θρησκευτικά

Νέα προγράμματα σπουδών στο μάθημα των Θρησκευτικών θα έχουμε έως τα Χριστούγεννα. Βέβαια, την επόμενη σχολική χρονιά 2020-2021 οι μαθητές στα σχολεία θα διδαχθούν ένα μάθημα σε… μετάβαση.
Και αυτό, διότι ήδη επιτροπή αρμόδιων επιστημόνων έχει συντάξει έκθεση με τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στα υπάρχοντα προγράμματα, μετά την απόφαση του ΣτΕ, που τα έκρινε αντισυνταγματικά . Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την Καθημερινή, η δημιουργία ενός νέου μαθήματος είναι μεταξύ των σχεδίων που μελετά το υπουργείο Παιδείας για το τι θα διδάσκονται τις αντίστοιχες ώρες, οι μαθητές που θα παίρνουν απαλλαγή από τα Θρησκευτικά.

Με βάση την απόφαση του ΣτΕ η υπουργός Παιδείας ζήτησε από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής να συσταθεί επιτροπή επιστημόνων για τα ζητήματα που ανέκυψαν. Το πόρισμα της επιτροπής έχει ολοκληρωθεί και βασικός άξονας των προτάσεων ήταν η περικοπή των θρησκειολογικών αναφορών από τους 11 φακέλους που έχουν δοθεί που έχουν δοθεί στους μαθητές των τάξεων ως προσωρινό έντυπο υλικό, πριν συγγραφούν νέα βιβλία.
Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, ήδη βρίσκονται στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και εκδόσεων Διόφαντος οι αλλαγές, ώστε να εκδοθεί το υλικό για την επόμενη σχολική χρονιά. Παράλληλα βέβαια θα γίνει προκήρυξη σύνταξης νέων προγραμμάτων σπουδών που θα κινηθούν στον άξονα των συνταγματικών πλαισίων, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΣτΕ. Μάλιστα, όπως αναφέρει η Καθημερινή, θεωρείται εφικτό τα νέα προγράμματα να είναι έτοιμα μέχρι τον προσεχή Δεκέμβριο. Ταυτόχρονα, το υπουργείο πρέπει να αποφασίσει πώς θα απασχολούνται οι μαθητές που θα πάρουν απαλλαγή από το μάθημα των Θρησκευτικών. Το ΣτΕ έχει αναφέρει ότι οι ετερόδοξοι, αλλόθρησκοι ή άθεοι μαθητές έχουν δικαίωμα πλήρους απαλλαγής από το μάθημα και η πολιτεία οφείλει, εφόσον συγκεντρώνεται ικανός αριθμός μαθητών που απαλλάσσονται, να προβλέψει τη διδασκαλία ισότιμου μαθήματος προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος «ελεύθερης ώρας». Αποφάσεις υπέρ της αναιτιολόγητης απαλλαγής από το μάθημα έχουν εκδώσει και το ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και η ελληνική Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Έτσι, μια σκέψη είναι οι μαθητές με απαλλαγή να παρακολουθούν ένα άλλο υπάρχον μάθημα. Ωστόσο, το υπουργείο μελετά την οργάνωση ενός νέου μαθήματος, που θα ονομάζεται Φιλοσοφία της Ηθικής, για όσους παίρνουν απαλλαγή.

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αυτο το μαθημα πρεπει να το παρουμε πρωτη αναθεση.

Ανώνυμος είπε...

Ποιοι να το πάρετε αγαπητέ;

Ανώνυμος είπε...

Φιλοσοφία και ο κλάδος της, η ηθική, είναι ήδη πρώτη ανάθεση σε φιλολόγους, και δεύτερη σε θεολόγους. Πόσοι θεολόγοι διδάσκουν τη φιλοσοφία στο λυκειο; Ηθική στα θρησκευτικά υπάρχει εδώ και δεκαετίες μόνο στην πολύπαθη τρίτη λυκείου. Εύλογο είναι να προηγούνται οι της πρώτης ανάθεσης για τη συμπλήρωση του ωραρίου τους. Δεν θα αλλάξει αυτό για να προσλαμβάνονται περισσότεροι θεολόγοι, ίσα ίσα, η πρόσληψη ενός φιλολόγου αντί ενός θεολόγου λύνει τα χέρια του προγράμματος, διότι ο φιλόλογος καλύπτει πολύ περισσότερες ώρες και μαθήματα από το θεολόγο. Και ο θεολόγος του σχολείου δεν μπορεί να διδάσκει σε δύο διαφορετικά τμήματα δύο διαφορετικά μαθήματα την ίδια ώρα.
Ένα επιπλέον ερώτημα είναι σε ποιες αίθουσες θα διδάσκονται το εναλλακτικό μάθημα οι απαλλασσόμενοι -που, ας θυμηθούμε, μπορούν να πάρουν πλέον απαλλαγή με απλή επίκληση της θρησκευτικής συνειδήσεως. Υπάρχουν επιπλέον διαθέσιμες ώστε να έχουμε παράλληλη διδασκαλία; Ή με τη συμπλήρωση ικανού αριθμού διδασκομένων θα εφαρμοστεί το σύστημα που ισχύει για τις ξένες γλώσσες στο γυμνάσιο, δηλαδή επιλογή και αναδιάταξη τμημάτων -πράγμα που θα σημάνει και μείωση των διαθέσιμων για το θεολόγο ωρών, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για το μέλλον της ειδικότητας;
Πάντως, με βάση τις πληροφορίες, δεν φαίνεται να προκρίνεται το σενάριο "κάθε θρησκεία/δόγμα και τμημα", αλλά το σενάριο "ομολογιακό μάθημα για τους πρόθυμους, φιλοσοφικό μάθημα για τους απρόθυμους". Ελπίζουμε να βγει κερδισμένο το πρώτο, έστω και με τις αναμενόμενες σε βάθος χρόνου μεγάλες απώλειες.

Ανώνυμος είπε...

Πρώτα πήγαν στο ΣτΕ οι "ορθόδοξοι" και οι "άθεοι". Το ΣτΕ έδωσε στον καθένα το μερίδιό του. Αμφιβάλλει κανείς ότι θα ακολουθήσουν μια μια οι λοιπές θρησκευτικές κοινότητες;
Τα περί ανάθεσης της Ηθικής στους θεολόγους είναι όνειρσ θερινής νυκτός. Στη Γ Λυκείου, βέβαια, δεν είχαμε "Ηθική" αλλά "Χριστιανική Ηθική".

Ανώνυμος είπε...

Οι Θεολογοι, πρεπει να το παρουμε πρωτη αναθεση.

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)