16/6/20

Καμία αλλαγή στις ώρες των Θρησκευτικών με το νέο Ωρολόγιο Πρόγραμμα Γενικού Λυκείου

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΛΥΚΕΙΟΥ
Καμία αλλαγή στις ώρες διδασκαλίας του μαθήματος των Θρησκευτικών δεν επέρχεται με το νέο Ωρολόγιο Πρόγραμμα Γενικού Λυκείου που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ.
Διατηρείται 2ωρο μάθημα στην Α΄ και Β΄ τάξη και μονόωρο στη Γ΄ τάξη Ημερησίου Λυκείου. Στα Εσπερινά Λύκεια τα Θρησκευτικά είναι μονόωρο μάθημα σε όλες τις τάξεις.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Γ΄Λυκείου: 1ωρο μάθημα Θρησκευτικών και 3ωρο μάθημα Φυσικής Αγωγής (γυμναστικής)!!!

Και να σκεφτεί κανείς ότι υπάρχει ήδη από το 1998 απόφαση του ΣτΕ που μιλά για "ικανό αριθμό ωρών διδασκαλίας" θρησκευτικών σε όλες τις τάξεις και καθορίζει ως ελάχιστο το δίωρο. http://thriskeftika.blogspot.com/2018/02/21761998.html

Και κάτι πρακτικό. Όσοι διδάσκουμε σε Λύκεια ξέρουμε ότι η Γ΄ Λυκείου απέχει από τη Γυμναστική λόγω προετοιμασίας για πανελλαδικές και αποφυγής της όλης "φασαρίας" (φόρμες, ιδρώτας, αλλαγή ρούχων κλπ όταν πολλές φορές αμέσως μετά το σχολείο αρχίζει το φροντηστήριο, χωρίς ενδιάμεση επιστροφή στο σπίτι).

Ανώνυμος είπε...

@ 16 Ιουνίου 2020 - 8:25 μ.μ.
Οφείλουμε κάποτε να καταλάβουμε το εξής: η Γ΄ Λυκείου είναι πια μια προ-πανεπιστημιακή ή προπαρασκευαστική για το πανεπιστήμιο σχολική τάξη. Οπότε, τα μόνα μαθήματα που πρέπει να διδάσκονται είναι εκείνα των λεγόμενων "κατευθύνσεων". Μέχρι τη Β΄ Λυκείου, ο θρησκευτικός γραμματισμός των μαθητών έχει πια ολοκληρωθεί (ότι είναι να μάθει ένα μαθητής, το έχει μάθει). Για να διδάξει κανείς θρησκευτικά στην Γ΄ Λυκείου, σήμερα, πρέπει να είναι πολύ μπροστά από τα γεγονότα που συμβαίνουν τόσο στην Εκκλησία όσο και στο ευρύτερο θρησκευτικό περιβάλλον. Στην περίπτωση που νομίζει ότι θα κάνει κατηχητικό, τα παιχνίδι είναι χαμένο. Οι περισσότεροι θεολόγοι, που πασχίζουμε να διατηρήσουμε είτε μονόωρο είτε δίωρο μάθημα θρησκευτικών στην Γ΄ Λυκείου, το κάνουμε δυστυχώς, για συντεχνιακούς λόγους. Ας μην γελιόμαστε και ας μην κρυβόμαστε πίσω από το ένα δάκτυλό μας. Εκτός κι αν το Λύκειο αποδεσμευτεί πλήρως από την εισαγωγή στο πανεπιστήμιο και το εκπαιδευτικό μας σύστημα μπει σ' άλλη τροχιά, εκείνη του εθνικού απολυτηρίου, όπου τα μαθήματα γενικής παιδείας θα έχουν την αξία που τους αρμόζει...
Ευχαριστώ για τη φιλοξενία.
Υ.Γ. Η πρακτική "αντιπαράθεσή σας" με τους συναδέλφους γυμναστές, είναι κλαυσίγελως. Λυπάμαι!

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)