30/7/22

Εγκρίθηκαν από το Υπουργείο Παιδείας της Βουλγαρίας τα βιβλία Θρησκευτικών της Συνόδου του Πατριαρχείου

 

Στις 25 Ιουλίου 2022, το Υπουργείο Παιδείας και Επιστημών της Βουλγαρίας παρέδωσε τις επίσημες αποφάσεις έγκρισης των συνοδικών εγχειριδίων με θέμα «Θρησκεία – Χριστιανισμός – Ορθοδοξία» για τις 8η, 9η και 11η τάξη.

Στις 19 Ιουλίου 2022 υπογράφηκαν οι αποφάσεις του Υπουργού Παιδείας και Επιστημών της Βουλγαρίας Νικολάι Ντένκοφ, με τις οποίες τα εγχειρίδια της Εκκλησίας του Πατριαρχείου της Βουλγαρίας περιλαμβάνονται στον κατάλογο του Υπουργείου Παιδείας με βιβλία γνώσεων, εγχειρίδια και διδακτικά βοηθήματα που μπορούν να διανεμηθούν και να χρησιμοποιηθούν στο σχολικό εκπαιδευτικό σύστημα.

Το εγχειρίδιο για την 8η τάξη και μεθοδολογικά ολοκληρώνει τον κύκλο των σχολικών βιβλίων για την Ε', ΣΤ' και Ζ' τάξεις, όπου χρησιμοποιούνται παρόμοιες ρουμπρίκες και προσεγγίσεις στην ανάπτυξη των εργασιών για το εκπαιδευτικό περιεχόμενο.

Τα νέα εγχειρίδια είναι αξιόλογα για τα κατάλληλα ανεπτυγμένα και πάντα επίκαιρα θρησκευτικά, εκκλησιαστικά, βιοηθικά και κοινωνικά ερωτήματα, τις απαντήσεις στα οποία έχουν ιδιαίτερη ανάγκη οι μαθητές Λυκείου για να οικοδομήσουν τη ταυτότητά τους, το σύστημα αξιών και μια εποικοδομητική στάση ζωής. Το περιεχόμενο των νέων εκκλησιαστικών εγχειριδίων για την Ορθοδοξία δίνει έναν σωστό προσανατολισμό σε νέους και νέες σε εποχές που κυριαρχούν η μεγάλη πόλωση απόψεων και ταυτόχρονα - ποικίλη κοσμοθεωρία και θρησκευτικός πλουραλισμός, η Εκκλησία της Βουλγαρίας δίνει στους νέους τα εργαλεία για να εμβαθύνουν στη δοκιμασμένη και η αναλλοίωτη πίστη και η αξεπέραστη ευαγγελική ηθική.

Τα νέα σχολικά βιβλία της Συνόδου για την 8η, την 9η και την 11η τάξη μπορούν να χρησιμοποιηθούν στα βουλγαρικά σχολεία από το νέο σχολικό έτος 2022-2023, μαζί με τα σχολικά βιβλία από την 1η έως την 7η τάξη που ήδη κυκλοφορούσαν.

Τέλος κατά την ερχόμενη χρονιά θα ετοιμαστούν τα δύο τελευταία σχολικά βιβλία του Πατριαρχείου Βουλγαρίας για τη 10η και τη 12η τάξη, αντίστοιχα, με τα οποία θα ολοκληρωθεί η συμμετοχή στη διαγωνιστική διαδικασία του Υπουργείου Παιδείας.

Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να λάβουν δωρεάν τα εγχειρίδια για τις ομάδες μαθητών που διδάσκουν κατά το νέο σχολικό έτος 2022-2023. Αυτό ισχύει τόσο για τους δασκάλους των κοσμικών σχολείων όσο και για τους εκπαιδευτικούς των εκκλησιαστικών σχολείων. Μετά το τέλος της σχολικής χρονιάς, τα σχολικά βιβλία επιστρέφονται στο σχολείο - για την επόμενη τάξη αποφοίτησης. Στους μαθητές δίνονται μόνο τα σχολικά βιβλία για την Α' τάξη.

Για την απόκτηση των συνοδικών εγχειριδίων, οι διευθυντές ή οι δάσκαλοι θα πρέπει να επικοινωνήσουν με την αρμόδια μητρόπολη στην οποία βρίσκονται το σχολείο/ τα σχολεία τους. Αυτό θα πρέπει να γίνει στα τέλη Αυγούστου και αρχές Σεπτεμβρίου 2022. Κάθε δάσκαλος πρέπει να στείλει στη διοίκηση της μητρόπολης το αίτημά του - κείμενο, με όνομα, επαφές, σχολείο, τόπο διαμονής, μορφή εκπαίδευσης στα Θρησκευτικά, αριθμό ομάδων και τον απαραίτητο αριθμό σχολικών βιβλίων ανάλογα με τις τάξεις στις οποίες θα διδαχθεί η Ορθοδοξία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)