13/9/22

«Οφειλόμενο χρέος και έκφραση ευγνωμοσύνης»

«Οφειλόμενο χρέος και έκφραση ευγνωμοσύνης»

Η εκδήλωση αποτελεί ένα «οφειλόμενο χρέος και μια έκφραση ευγνωμοσύνης στον Βασίλη Στεργιούλη για την προσφορά του στα θεολογικά πράγματα, στο πλούσιο συγγραφικό και πνευματικό του έργο»

τόνισε χθες ο θεολόγος και πρώην προϊστάμενος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Γιάννης Καραμήτρος, προλογίζοντας εκδήλωση της Ένωσης Θεολόγων στην κατάμεστη αίθουσα της ΓΕΧΑ.

Την εκδήλωση - αφιέρωμα προς τιμήν του εκλιπόντα Βασ. Στεργιούλη, που επί σειρά ετών διατέλεσε πρόεδρος των Θεολόγων της Λάρισας διοργάνωσε το παράρτημα Λάρισας, της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων με την ευκαιρία του ετήσιου μνημόσυνου της οικογενείας Στεργιούλη, καθώς όπως είναι γνωστό, πέρυσι τέτοιον καιρό και με διαφορά λίγων ημερών απεβίωσαν, ο Βασίλης Στεργιούλης, η σύζυγός του Ευδοξία και γιος τους, Χαράλαμπος.
Στην προσωπικότητα και το έργο του Β. Στεργιούλη αναφέρθηκε ο κ. Καραμήτρος, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του παραρτήματος Λάρισας της Ένωσης Θεολόγων, Θεοφ. Μυλωνάς, κάνοντας αναφορές στο έργο του εκλιπόντος εστιάζοντας στη σεμνότητά του.


«ΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ, ΜΑΘΗΜΑ ΖΩΗΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ»
Ακολούθησε ομιλία του προέδρου της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων και καθηγητή του ΑΠΘ, Ηρακλή Ρεράκη ο οποίος εστίασε στις εξελίξεις στο μάθημα των θρησκευτικών. Για να τονίσει μεταξύ άλλων πως «εάν μελετήσει κάποιος τις έως τώρα αποφάσεις του Υπ. Παιδείας που αφορούν στην εφαρμογή των αποφάσεων του ΣτΕ για τα θρησκευτικά, θα διαπιστώσει ότι τη διδασκαλία που επιτάσσει το ΣτΕ, τη χαρακτηρίζει ως κατήχηση και ισχυρίζεται ότι κατήχηση γίνεται μόνον στην Εκκλησία, ενώ το σχολείο είναι χώρος γνώσης και όχι κατήχησης.
Αν και ως ΠΕΘ έχουμε πολλές φορές επισημάνει αυτό το θέμα, η Εκκλησία μας έως τώρα δεν το έχει δει με την απαιτούμενη προσοχή καθώς, η προηγούμενη Διαρκής Σύνοδος, ενώ ήταν από μας ενημερωμένη λεπτομερώς, ενέκρινε, πολύ σύντομα, τα μεταβατικά Προγράμματα και τα μεταβατικά βιβλία του Υπουργείου που διδάσκονται ήδη έως τώρα, από το 2020 στα σχολεία, τα οποία ως κύρια κατεύθυνση έχουν να μείνει ο μαθητής μακράν της Εκκλησίας και να γνωρίσει απλώς περιγραφικά, ιστορικά, και όχι βιωματικά τα της Εκκλησίας, σε αντίθεση βέβαια με τον βιωματικό τρόπο διδασκαλίας που εφαρμόζουν τα εβραϊκά και τα Μουσουλμανικά σχολεία στη θρησκευτική αγωγή των μαθητών τους». Για να καταλήξει υπογραμμίζοντας ότι «όλοι γνωρίζουμε ότι ο Μακαριστός Βασίλης Στεργιούλης συνειδητοποιώντας ότι κατά τον Απ. Παύλο είναι εκκλησιαστικό χάρισμα από τον Θεό το λειτούργημα του διδασκάλου της πίστεως, είχε καθόλη τη διάρκεια της θεολογικής του διακονίας ένα ξεχωριστό και έντονο ενδιαφέρον για το μάθημα των Θρησκευτικών, επειδή πίστευε ακράδαντα στην τεράστια πνευματική συμβολή που έχει το μάθημα ως προς την καλλιέργεια, διαμόρφωση και μεταμόρφωση των νέων».
Ακολούθησε ομιλία του ομότιμου καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, Σταύρου Μπαλογιάννη ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «η δύναμις του λόγου». Για να τονίσει μεταξύ άλλων πως «η ορθόδοξος αγωγή άρδευσε πνευματικά γενεές γενεών στο Βυζάντιο και στην τουρκοκρατία», προσθέτοντας ότι σήμερα επιβάλλεται μια πιο έντονη ορθόδοξη χριστιανική μαρτυρία στη σχολική κοινότητα για να οριοθετηθεί σωστά η πορεία των νέων στη ζωή. Ως εκ τούτου τα θρησκευτικά είναι μάθημα ζωής στα σχολεία. Είναι αυτό που συγκροτεί και διαμορφώνει τη θρησκευτική την ανθρώπινη προσωπικότητα, τη στηρίζει, ψυχοσωματικά και ηθικά και τη μεταμορφώνει».
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με χαιρετισμό που απηύθυνε ο επίσκοπος Τζίντζα της Αν. Ουγκάντας, σεβ. Σίλβεστρος, ενώ προβλήθηκε οπτικοακουστικό υλικό από το έργο του Β. Στεργιούλη. Είχε προηγηθεί μνημόσυνο στον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Αχιλλίου, ενώ στην εκδήλωση, στο πλαίσιο της οποίας διανεμήθηκε και το τελευταίο σύγγραμμα του Βασ. Στεργιούλη με τίτλο «Ουράνιο δείπνο», παρευρέθηκαν ο βουλευτής Μάξ. Χαρακόπουλος, η αντιδήμαρχος Λάρισας, Ρίτα Απρίλη, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι.

Ελευθερία Λάρισας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)