25/9/24

Ανακρίβειες και ασχετοσύνη για το μάθημα των Θρησκευτικών από το Mega

Δεν θα ασχολούμασταν καν με τη συζήτηση που έγινε στη διάρκεια της εκπομπής «Buongiorno» του MEGA σήμερα το πρωί γύρω από το μάθημα των Θρησκευτικών. Απλούστατα γιατί πρόκειται για ένα "πρωϊνάδικο" που, όπως και πολλές άλλες ίδιες τηλεοπτικές εκπομπές, προσπαθεί να παίξει και τον ρόλο δημοσιογραφικής εκπομπής.
Ατυχώς όμως εκπαιδευτικές ιστοσελίδες μεγάλης αναγνωσιμότητας αναπαρήγαγαν την είδηση, ευτυχώς χωρίς να μεταφέρουν τις εντελώς λανθασμένες τοποθετήσεις της κεντρικής παρουσιάστριας της εκπομπής για το μάθημα. 

Οφείλουμε όμως να ξεκαθαρίσουμε ότι σε αντίθεση με όσα ακούστηκαν: 

- Τα Θρησκευτικά δεν είναι μάθημα επιλογής αλλά υποχρεωτικό μάθημα σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Δικαίωμα απαλλαγής έχουν μόνο άθεοι, αλλόθρησκοι και ετερόδοξοι. 

- Τα Θρησκευτικά δεν είναι μάθημα για να μαθαίνουν οι μαθητές για τις άλλες θρησκείες. Η αναφορά στις άλλες θρησκείες είναι μικρό μόνο μέρος του μαθήματος, που πρέπει να γίνεται με τρόπο διακρικό και σε μαθητές των μεγαλύτερων τάξεων. Τα Θρησκευτικά οφείλουν να έχουν ορθόδοξο χριστιανικό προσανατολισμό και να καλλιεργούν την χριστιανική συνείδηση των μαθητών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)