9/12/08

Η πνευματική φτώχεια των νέων αιτία της βίαιης έκρηξής τους

Η πνευματική φτώχεια των νέων αιτία της βίαιης έκρηξής τους

Γράφει "ο περαστικός"
.
Η βίαιη εξέγερση των μαθητών αυτές τις μέρες μετά από το θάνατο ενός 15χρονου οδήγησε στη διατύπωση πολλών απόψεων από πολιτικούς, εκπαιδευτικούς και δημοσιογράφους. Οι πολιτικοί μίλησαν για την έκρηξη της νεολαίας απέναντι στα προβλήματα που αντιμετωπίζει, οι εκπαιδευτικοί στην πλειονότητά τους συμμερίστηκαν την εξέγερση των μαθητών, οι δημοσιογράφοι βάλθηκαν να καταδικάζουν την ελληνική αστυνομία και όλοι μαζί οι παραπάνω έχυσαν πλήθος από κροκοδείλια δάκρυα για το μικρό που έχασε τη ζωή του.
.
Κανείς δεν θέλησε να μιλήσει για την πνευματική φτώχεια των νέων μας ως αιτία που οδήγησε στις βίαιες αυτές αντιδράσεις. Ο μικρός Αλέξανδρος που έχασε τη ζωή του αξίζει της προσευχής όλων μας για να τον δεχθεί ο Κύριος της ζωής και του θανάτου κοντά του. Όμως αναλογιστήκατε ποτέ για όλα αυτά τα παιδιά που ξεχύθηκαν στους δρόμους από πότε έχουν να πατήσουν το πόδι τους σε εκκλησία; Από πότε έχουν να εξομολογηθούν και να κοινωνήσουν; Πόσα αμαρτήματα έχουν διαπράξει και πόσο ανήθικα σκέφτονται και ζουν; Δεν θα ήταν υπερβολή να λέγαμε ότι το διαβολάκι κάνει πολύ καλά τη δουλειά του σήμερα στη νεολαία. Τα παιδιά ξέχασαν από που είναι η πόρτα της Εκκλησίας, δεν αγάπησαν ποτέ την αγιασμένη ζωή των Μυστηρίων της Εκκλησίας, δεν έσκυψαν ποτέ ταπεινά να πούνε τα ανομήματά τους σε κάποιον πνευματικό, δεν πήραν μέσα τους το Σώμα και το Αίμα του Ζωοδότη Χριστού.
.
Στράφηκαν έτσι στους ψευτοαγώνες κατά της εξουσίας, στις ψευτοϊδεολογίες της χρεοκοπημένης αριστεράς, στα κηρύγματα της αθεΐας και της ψευτοελευθερίας. Και κάποια εγκλωβίστηκαν στα ναρκωτικά, οδηγήθηκαν στην κατάθλιψη, τις ποικίλες εξαρτήσεις και κάποτε στην αυτοκτονία. Νόμισαν πως έγιναν μικροί θεοί, πως μπορούν μόνοι τους να κατακτήσουν τον κόσμο. Σε αυτές τις ιδέες τους οδήγησαν και οι γονείς και πολλοί δάσκαλοί τους. Και έτσι έφτασαν στον εγωισμό και την κακία, στη βία και στην διάπραξη κάθε κακού τυφλωμένοι από το σκοτάδι της έπαρσης και όχι φωτισμένοι από το φως του Χριστού.
.
Μεγάλη ευθύνη για όλα αυτά τα παιδιά έχουμε όλοι οι καθηγητές. Μεγαλύτερη ευθύνη έχουμε εμείς οι θεολόγοι. Αποτύχαμε αν δεν μπορούμε να οδηγήσουμε τους μαθητές μας στο σωτήριο λιμάνι της Εκκλησίας. Αποτύχαμε αν αφήσαμε τα παιδιά στα χέρια των «προοδευτικών» συναδέλφων μας που κατάφεραν να τους μάθουν να «αγωνίζονται για την ελευθερία» με μολότωφ και σπάσιμο των βιτρίνων. Αν δεν μπορέσουμε να κάνουμε τα παιδιά να γευθούν τη Χάρη του Θεού δεν πρόκειται να αποτρέψουμε την παιδική βία. Έχουμε χρέος να δώσουμε στα παιδιά γεύση ζωής αιωνίου. Και δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι «ουκ έστιν ημίν η πάλη προς αίμα και σάρκα αλλά προς τους κοσμοκράτορας του σκότους του αιώνος τούτου, προς τα πνευματικά της πονηρίας» (Εφ.6,12)

.
Κλείνουμε το άρθρο με τους λόγους του Γέροντος Παϊσίου για το θέμα:
.
"Και βλέπω σήμερα που απομακρύνουν τα παιδιά από την Εκκλησία, πως έχουν αγριέψει! Ενώ στην Εκκλησία το παιδάκι θα ηρεμήση, θα γίνη καλό παιδί, γιατί δέχεται την ευλογία του Θεού, αγιάζεται. Δεν τα αφήνουν να πηγαίνουν στην Εκκλησία, για να μην επηρεασθούν από τα πνευματικά! Από τις άλλες ανοησίες όχι μόνον δεν τα απομακρύνουν, αλλά τους τις διδάσκουν κιόλας! Μα δεν καταλαβαίνουν ότι τα παιδάκια, αν επηρεασθούν, ας υποθέσουμε, από την Εκκλησία, από την θρησκεία, στο κάτω-κάτω δεν θα κάνουν αταξίες, θα είναι φρόνιμα, θα έχουν επιμέλεια στα μαθήματά τους, δεν θα είναι ζαλισμένα όπως τώρα. Μέχρι να μεγαλώσουν, και στα θέματα τα εθνικά θα είναι σωστά τοποθετημένα, δεν θα μπλέξουν με παρέες, με ναρκωτικά, να αχρηστευθούν. Όλα αυτά δεν θα είναι μια προϋπόθεση να γίνουν καλοί άνθρωποι; Αυτό τουλάχιστον δεν το αναγνωρίζουν; Δεν το σέβονται;Αλλά σκοπός τους τώρα είναι να απομακρύνουν τα παιδιά από την Εκκλησία. Τα δηλητηριάζουν, τα μολύνουν με διάφορες θεωρίες, κλονίζουν την πίστη τους. Τα εμποδίζουν από το καλό, για να τα αχρηστέψουν. Τα καταστρέφουν από μικρά. Και τα παιδάκια, φυσικά, από αρνάκια γίνονται κατσικάκια. Αρχίζουν μετά να χτυπούν άσχημα και τους γονείς τους και τους δασκάλους και αυτούς που τα κυβερνούν. Τα κάνουν όλα άνω-κάτω· συλλαλητήρια, καταλήψεις, αποχή από τα μαθήματα. Και τελικά, όταν φθάνουν να ξεκοιλιάσουν αυτούς που τα κυβερνούν, τότε θα βάλουν και αυτοί μυαλό".

4 σχόλια:

benakis είπε...

Συμφωνώ απόλυτα. Αν οι νέοι δεν απομακρύνονταν από την αγκαλιά της Εκκλησίας μπορεί:1. Να γνώριζαν τον Εφραίμ ή καποιόν παρόμοιου πνευματικού (και όχι μόνο) πλούτου και τότε φυσικά δε θα είχαν και λόγους να εξεγείρονται αφού θα είχαν κάνει την καλή τους2. Θα είχαν τα μέσα σε παραδικαστικά και άλλα κυκλώματα (βλέπε Γιοσάκης και άλλα λουλούδια του χώρου) όποτε αν τα έχεις καλά με την εξουσία γιατί να εξεγερθείς εναντίον της;3. Και να μη συνέβαιναν όλα τα παραπάνω θα κοιμότανε τον ύπνο του δικαίου, ικανοποιημένοι με τα 600 Ευρώ του μεροκάματού τους αν τα είχανε κι αυτά. Σημασία όμως θα είχε ότι θα έμεναν αμόλυντοι από θεωρίες που τους κάνουν κατσικάκια από προβατάκια που θα έπρεπε να ήταν. Η εκκλησία ακριβώς όπως και οι πολιτικοί και τα κόμματα προκαλούν την οργή των νέωνγιατί είναι ο κατεξοχήν χώρος όπου υπάρχει ασυνέπεια μεταξύ των λόγων της και των πράξεων της. Ας κοιτάξει λοιπόν να αλλάξει και να πετάξει από πάνω της ό,τι σάπιο υπάρχει και ύστερα ας προσπαθήσει ξανά να αναλάβει τη διαπαιδαγώση των νέων
Για να μηντρελαθούμε τελείως μέρες που είναι!

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ, benaki, συγχέεις τα πρόσωπα με την αλήθεια του Χριστού. Ο Γιοσάκης ή ο Εφραίμ δεν είναι οι αντιπρόσωποι του Χριστού στη γη.
Εγώ κάτω από τις σκέψεις του "περαστικού" ανέφερα και τα όσα σχετικά λέει ο Γέροντας Παίσιος. Αν αρνείσαι όσα έγραψε ο "περαστικός", τουλάχιστον δέξου την άποψη του αγιασμένου ασκητού Γέροντος Παϊσίου. Αν αρνείσαι και την αγιότητα του γέροντος Παϊσίου, τότε δεν μιλάμε την ίδια γλώσσα και μάλλον θα οδηγηθούμε σε Βαβέλ (σύγχυση γλωσσών).
Η Εκκλησία δεν είναι οι επίσκοποι ή οι ηγούμενοι. Είμαστε όλοι εμείς. Συμφωνώ λοιπόν μαζί σου ότι όλοι εμείς πρέπει "να αλλάξουμε και να πετάξουμε ό,τι σάπιο υπάρχει πάνω μας" για να πετύχουμε. Γι΄αυτό και ως θεολόγος επεσήμανα την ευθύνη των εκπαιδευτικών και κυρίως των θεολόγων.

benakis είπε...

Δε συγχέω τίποτα κατ' αρχήν. Σαφώς και δεν ευθύνεται η ορθοδοξία που την εκπροσωπούν άνθρωποι σαν αυτούς (και δυστυχώς δεν είναι λίγοι στους κόλπους της οι ρασοφόροι που δεν τιμούν την ιδιότητα τους)όπως ακριβώς δεν ευθύνεται και ο Μαρξ για την Παπαρήγα ή τον Τσίπρα.Τι να κάνουμε όμως που αυτοί όλοι σήμερα είναι το πρόσωπό των θρησκειών και των ιδεολογίων. Και δυστυχώς είναι αποκρουστικό.

Κατα δεύτερον το ότι μιλάμε άλλη γλώσσα είναι δεδομένο. Όμως αυτό γιατί είναι απαραίτητα κακό; Εκτός αν το συγκεκριμένο blog είναι μόνο για να ανταλλάσεται μεταξύ σας τις ίδιες απόψεις, οπότε ζητάω ταπεινά συγνώμη και δε θα ξαναενοχλήσω. Το ότι είμαστε διαφορετικοί είναι η ομορφιά του κόσμου. Και η ομορφιά της δημοκρατίας είναι ότι έχουμε τη δυνατότητα να εκφράζουμε τις διαφορετικές μας απόψεις. Και μπορεί να μην είμαι θεολόγος αλλά ο χριστιανισμός όπως μου τον έμαθαν όταν ήμουν μικρός, σημαίνει πάνω από όλα αγάπη και κατανόηση για τον άλλο.
Όσο για τον Παϊσιο θα κρίνω αυτά που λέει και θα με συγχωρέσεις αλλά αυτά που λέει δεν τα βρίσκω και τόσο σοφά. Κοινοτυπίες που τις λέει και ο κάθε παπάς στο πιο μικρό χωριουδάκι.
Αυτό όμως δε με κάνει χειρότερο άνθρωπο απο πολλούς που θεωρούν δεδομένη την αγιότητα του. Οπότε ψάξε να βρεις και διάλεξε με ποιούς έχεις περισσότερα κοινά ώστε να μπορείς να συζητάς μαζί τους.

Ανώνυμος είπε...

@benakis

Δεν αρνήθηκα ποτέ το δικαίωμα κάποιου να διαφωνεί. Όταν λέω "μιλάμε άλλη γλώσσα" εννοώ αυτό που και εσύ αναγνωρίζεις. Δεν εννοώ σε καμία περίπτωση ότι δεν μπορεί να υπάρξει άλλη γνώμη. Ο διάλογος είναι σεβαστός και επιθυμητός. Θέλω και τη δική σου και όλων τη γνώμη στο blog. Σε ευχαριστώ για τα σχόλια κι ας διαφωνούμε.

Ένα μόνο θα σχολιάσω από όσα λες, την αγιότητα του γέροντος Παισίου. Είχα την ευλογία να τον γνώρίσω εν ζωή και γι΄ αυτό μιλάω μετά βεβαιότητος για την αγιότητά του.

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)