16/12/08

Συμπεράσματα θεολογικής Ημερίδας στη Μυτιλήνη

.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ Δ/ΝΣΗ Α/ΘΜΙΑΣ & Β/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ
Ελευθερίου Βενιζέλου 26. 81100 - Μυτιλήνη
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Ανδρέας Αργυρόπουλος. Σχολικός Σύμβουλος Θεολόγων
Κινητό: 697321608.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
.
Με επιτυχία το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2008 διεξήχθη η Επιμορφωτική Ημερίδα Θεολόγων, που οργάνωσε ο Ανδρέας Αργυρόπουλος, Σχολικός Σύμβουλος Θεολόγων Περιφέρειας Β. Αιγαίου, σε συνεργασία με την Ένωση Θεολόγων Λέσβου, με θέμα: «Το μάθημα των Θρησκευτικών. Διαπιστώσεις – Προοπτικές». Οι Εισηγητές κ. Γεώργιος Στάθης, Μόνιμος Πάρεδρος Θεολογίας στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και κ. Ανδρέας Αργυρόπουλος, Σχολικός Σύμβουλος Θεολόγων Περιφέρειας Β. Αιγαίου, με τις εισηγήσεις τους επεσήμαναν τις θετικές αλλαγές που έχουν γίνει στο μάθημα των Θρησκευτικών κατά την τελευταία εικοσαετία. Συγκεκριμένα, τόνισαν ότι στο μάθημα των Θρησκευτικών παρ’ ότι συναντάμε ομολογιακά χαρακτηριστικά, αναντίρρητα το μάθημα αυτό έχει και γνωσιολογικό χαρακτήρα. Το προσεχές διάστημα καλό θα ήταν να γίνουν και περαιτέρω αλλαγές, ούτως ώστε το μάθημα των Θρησκευτικών να μπορεί να απευθύνεται σ’ όλους ανεξαιρέτως του μαθητές και μαθήτριες του Ελληνικού Δημόσιου Σχολείου. Η διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών είναι ευκταίο να δημιουργεί ευκαιρίες για ενεργοποίηση και προβληματισμό, ώστε να ωθεί σε διερεύνηση και ανακάλυψη της γνώσης από τους ίδιους τους μαθητές και τις μαθήτριες. Στο σημείο αυτό οι Εισηγητές τόνισαν ιδιαίτερα το γεγονός της ομαδοσυνεργατικής διδασκαλίας, με την αντίστοιχη οργάνωση της τάξης, η οποία ευνοεί την ανάπτυξη διαλόγου και συνεργασίας μεταξύ των μαθητών και οδηγεί στην συνδιαμόρφωση απόψεων.
.
Στη συνέχεια οι Εισηγητές αναφέρθηκαν στον ανοικτό διάλογο που τελευταία διεξάγεται για το μάθημα, τονίζοντας ότι η Ορθόδοξη Θεολογία οφείλει να πραγματοποιήσει ένα δημιουργικό άνοιγμα προς τον πολυπολιτισμικό κόσμο μας, λαμβάνοντας παράλληλα υπ’ όψη τους προβληματισμούς της νέας γενιάς. Τόσο τα ΑΠΣ (Αναλυτικά Προγράμματα Σπουδών) και το ΔΕΠΠΣ (Διαθεματικό Ενιαίο Πλαίσιο Προγράμματος Σπουδών), όσο και τα χρησιμοποιούμενα σχολικά βιβλία του μαθήματος των Θρησκευτικών, λειτουργούν υπέρ του πολυπολιτισμικού συχνά περιβάλλοντος της σχολικής τάξης στο σύγχρονο Δημόσιο Ελληνικό Σχολείο, αφού σέβονται τη θρησκευτική και πολιτισμική ετερότητα, δεν τη δυσφημούν, ούτε τη μειώνουν, αλλά την αναδεικνύουν και την προστατεύουν, συμβάλλοντας έτσι στη διαμόρφωση ενός κλίματος συνδιαλλαγής και κατανόησης μεταξύ ομάδων ή και ατόμων με διαφορετική καταγωγή, θρησκευτική τοποθέτηση και πολιτισμική παράδοση.
.
Την εν λόγω Επιμορφωτική Ημερίδα Θεολόγων τίμησαν με την παρουσία τους ο κ. Αθανάσιος Φραγκόπουλος, Διευθυντής Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου, οι Σχολικοί Σύμβουλοι της Περιφέρειας Β. Αιγαίου, κ. Ευστράτιος Αναγνώστου, Προϊστάμενος Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β. Αιγαίου, κ. Δημήτριος Σουβλερός Σχολικός, Σύμβουλος Φιλολόγων και Διευθυντής ΠΕΚ Μυτιλήνης, κ. Πρόδρομος Ελευθερίου, Σχολικός Σύμβουλος Μαθηματικών, κ. Γεώργιος Πανσεληνάς, Σχολικός Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής, και κα. Αναστασία Σιακωτού, Σχολική Σύμβουλος Γαλλικών. Χαιρετισμό απέστειλε και ο κ. Δημήτριος Κρέτζας, Σχολικός Σύμβουλος Φυσικών. Επίσης με την παρουσία του τίμησε την Ημερίδα και ο κ. Δημήτριος Ζαχαριάδης, Αιρετός ΠΥΣΔΕ Λέσβου. Η συζήτηση που διεξήχθη κατά τη διάρκεια της Επιμορφωτικής Ημερίδας, υπήρξε ιδιαίτερα εποικοδομητική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)