11/2/09

π. Γεώργιος Μεταλληνός, «Μασόνοι στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο» - Θρησκευτικά Α΄ Λυκείου

Στην Ημερίδα των Θεολόγων στη Λευκάδα ετέθη στον π. Γεώργιο Μεταλληνό το ζήτημα του βιβλίου Θρησκευτικών της Α΄ Λυκείου και ειδικότερα των ενοτήτων για τους Χιλιαστές και τους μασόνους. Ο σεβαστός π. Γεώργιος μας είπε τα εξής σημαντικά:

«Ένα βασικό μειονέκτημα του εκπαιδευτικού έργου είναι τα Αναλυτικά Προγράμματα που συντάσσονται στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο. Μας δίνουν μετά καλούπια και λένε σε μας τους συγγραφείς να ρίξουμε υλικό μέσα στα συγκεκριμένα καλούπια.

Σε εμένα λοιπόν και στον κ. Φίλια ανατέθηκε η συγγραφή του βιβλίου της Α΄ Λυκείου. Έπρεπε να γράψουμε και για τη θέση της Εκκλησίας απέναντι σε άλλα θρησκεύματα. Πριν κυκλοφορήσει το βιβλίο οι Μασόνοι και οι Χιλιαστές μας έκαναν αγωγές. Ζητήσαμε ακρόαση από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο (Π.Ι.). Όταν πήγαμε να τους συναντήσουμε , ήταν 4 μέλη του Π.Ι. (η μία ήταν γυναίκα) , όχι οι θεολόγοι, μας είπαν ευθαρσώς: «Εμείς είμαστε μασόνοι». Ο πρόεδρος του Π.Ι. ήρθε σε δύσκολη θέση αλλά εγώ τους είπα «Αυτό με χαροποιεί» γιατί ξέραμε με ποιους έχουμε να κάνουμε.

Τελικά γράψαμε τις ενότητες αναφέροντας αρχικά τη διδασκαλία των μασόνων και των χιλιαστών και μετά τις εγκυκλίους της Εκκλησίας για τις ομάδες αυτές.

Μετά από 2-3 χρόνια, μια μέρα μου τηλεφώνησε ο κ. Φίλιας και με ρώτησε αν είχα δει τη νέα ενότητα του βιβλίου της Α΄ Λυκείου. Το βιβλίο είχε αλλαχθεί και έγραφε τελείως διαφορετικά από αυτά που εμείς είχαμε γράψει. Κάποιοι δικοί μας έκαναν αλλαγές χωρίς να το ξέρουμε. Τότε ζητήσαμε την απόσυρση συνολικά του βιβλίου και τη συγγραφή άλλου από άλλους συγγραφείς. Αλλά αυτό δεν έγινε».


Εμείς έχουμε μερικές παρατηρήσεις να κάνουμε:

1.Η ομολογία μελών του Π.Ι. ότι είναι μασόνοι φανερώνει ξεκάθαρα γιατί τα βιβλία αποχριστιανίζονται. Πως μπορούμε να δεχόμαστε τα νέα βιβλία αδιαμαρτύρητα όταν ξέρουμε με βεβαιότητα ότι ανάμεσα στους υπεύθυνους για το περιεχόμενό τους υπάρχουν μασόνοι; Άλλωστε και ο π. Γεώργιος διερωτήθηκε αν και σήμερα υπάρχουν μασόνοι στο Π.Ι. και θεώρησε πως το γεγονός αυτό μπορεί να μας ερμηνεύσει γιατί το ΜτΘ πολεμείται.

2.Η ευθύνη για την αλλαγή της ενότητας για τους Χιλιαστές ανήκει στο Π.Ι. Θα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον να μας αποκαλύψουν οι θεολόγοι του Π.Ι. το συγγραφέα της νέας ενότητας για τους Χιλιαστές. Σε κάθε περίπτωση είναι αντιδεοντολογικό και άδικο να αποδίδεται η νέα ενότητα στον π. Γεώργιο και τον κ. Φίλια (που τα ονόματά τους αναφέρονται ως συγγραφείς του βιβλίου) ενώ την ενότητα έχουν γράψει άλλοι.
Επίσης είναι ψευδής η πληροφορία για δήθεν συμφωνία των συγγραφέων με τη νέα ενότητα για τους Χιλιαστές. Ούτε ενημερώθηκαν για την αλλαγή, ούτε πολύ περισσότερο συμφώνησαν με αυτήν.

3. Η νέα ενότητα για τους Χιλιαστές πρέπει να αποσυρθεί και να επανέλθει η παλαιότερη που είχαν γράψει οι συγγραφείς του βιβλίου. Δεν θα σταματήσουμε να επαναφέρουμε το θέμα συνεχώς μέχρι να γίνει η απόσυρση της συγκεκριμένης διδακτικής ενότητας.
Βλ. και παλαιότερες αναρτήσεις για το θέμα:

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Συγνώμη αλλά τελικά πως το σύστημα δουλεύει σ'αυτήν την έρημη χώρα? Πως/ποιοί ελέγχουν όλα αυτά τα ινστιτούτα?

Μήπως ωριμάζει η ιδέα να ξεκινήσουμε (οι Ελληνες Ορθόδοξοι Χριστιανοί) "ιδιοτικά σχολεία" (όπως οι καθολικοί στις ΗΠΑ?). Ισως να είναι η μόνη καθαρή λύση χωρίς "κρατικο-πολιτικές" παρεμβάσεις.

Εάν οι μαθητες γράφουν καλά στις εξετάσεις και βρίσκουν δουλειές τότε τα σχολείαα αυτά δεν θα έχουν κανένα πρόλημα (και ας φωνάζουν οι νεο-μηδενιστές ...)

Το θέμα είναι, πως χρηματοδοτούνται ...

Αρκάς

Ανώνυμος είπε...

Χρειάζεστε σίγουρα σχολεία, είναι ιδιΩτικά

Θα θελα να δω πως θα χριστιανικοποιήσετε φυσική μαθηματικά χημεία υπολογιστές
Για την βιολογία δεν λέω. Η εξέλιξη δεν διδάσκεται πουθενα.

Όσο θα είστε στα πράγματα θα επικρατεί το σκοτάδι
Οι άλλοι θα πηγαίνουν στο φεγγάρι και μεις θα βαυκαλιζόμαστε ότι είμαστε οι περιούσιοι

Ανώνυμος είπε...

δεν λεει πουθενα να μην πας στο φεγγαρι... στο καλο και να μας γραφεις....

erik είπε...

Γιατί δεν δίνετε τα ονόματα των μασώνων, απο την στιγμή που οι ίδιοι ισχυρίζονται κάτι τέτοιο; Αυτοί πρέπει να ντρέπονται που είναι μασώνοι και όχι εσείς. Δημοσιεύστε τα ονόματά τους και τα e-mail τους, και αφήστε τους αναγνώστες να κάνουν ότι νομίζουν. Είτε να τους ξεφτιλίσουν ηθικώς, είτε να αδιαφορήσουν. Ευχαριστώ για την φιλοξενία.

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)