1/4/09

Απαλλαγές από τα Θρησκευτικά: Οι θέσεις του Συνηγόρου του Πολίτη, των Θεολόγων και της Εκκλησίας – Ποια θα είναι η απόφαση του Υπουργού Παιδείας;

Μετά τη δημοσιοποίηση της Επιστολής της Δ.Ι.Συνόδου προς τον Υπουργό Παιδείας πολλές εφημερίδες σχολίασαν ποικιλότροπα το περιεχόμενο της Επιστολής. Η εφημερίδα Ελευθεροτυπία ζήτησε μάλιστα τη γνώμη του Βοηθού Συνηγόρου του Πολίτη κ. Ανδρέα Τάκη για το θέμα. Είναι αποκαλυπτικά όσα δήλωσε ο Βοηθός Συνήγορος:
.
«Σύμφωνα με τον Συνήγορο, δικαίωμα απαλλαγής από το μάθημα των Θρησκευτικών δεν έχουν μόνον οι αλλόθρηκοι ή ετερόδοξοι μαθητές, αλλά όλοι οι μαθητές ανεξάρτητα από τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις, εφόσον επικαλεστούν (οι ίδιοι ή οι κηδεμόνες τους) λόγους συνείδησης με απλή υπεύθυνη δήλωση.
….
Συνεπώς η έκδοση διευκρινιστικής εγκυκλίου περί υποχρεωτικότητας των Θρησκευτικών για τους ορθόδοξους μαθητές θα ακύρωνε στην πράξη τη δυνατότητα απαλλαγής από τη διδασκαλία όσων μαθητών είναι μεν χριστιανοί ορθόδοξοι αλλά δεν επιθυμούν την παρακολούθηση του μαθήματος».

.
Αυτό που ζητείται από τους Θεολόγους και την Εκκλησία είναι ακριβώς το αντίθετο από αυτό που επιδιώκει ο Συνήγορος. Ο Συνήγορος θέλει «να έχουν δυνατότητα απαλλαγής … όσοι μαθητές είναι μεν χριστιανοί ορθόδοξοι αλλά δεν επιθυμούν την παρακολούθηση του μαθήματος» ενώ αντίθετα οι Θεολόγοι και η Εκκλησία ζητούν να μην δίνεται δικαίωμα απαλλαγής στους Ορθοδόξους μαθητές. Πιστεύουμε μάλιστα ότι η ακύρωση χορήγησης απαλλαγής σε Ορθόδοξους μαθητές θα γίνει με πιο σίγουρο και οριστικό τρόπο με την αναστολή εφαρμογής των εγκυκλίων του καλοκαιριού (όπως ζητάει ο Κοσμήτορας της Θεολογικής ΑΠΘ) και όχι με νέα διευκρινιστική εγκύκλιο.
.
Ο Υπουργός Παιδείας τώρα καλείται να αποφασίσει ποια από τις δύο πλευρές θα ικανοποιήσει. Ενδιάμεση λύση δεν υπάρχει. Ή θα αναστείλει την εφαρμογή των εγκυκλίων του καλοκαιριού, κλείνοντας οριστικά στους Ορθόδοξους μαθητές την πόρτα της «φυγής» από το μάθημα των Θρησκευτικών ή θα «υπακούσει» στο Συνήγορο ξεσηκώνοντας ακόμη περισσότερο τους θεολογικούς και εκκλησιαστικούς κύκλους που ήδη αναμένουν με ανυπομονησία τις αποφάσεις και απαντήσεις του. Πάντως καλό θα ήταν πριν λάβει τις τελικές αποφάσεις να συζητήσει με τους Κοσμήτορες των Θεολογικών Σχολών αλλά και την Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων που έχουν ζητήσει συνάντηση μαζί του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)