1/4/09

Συνεχίζουν τις επιθέσεις εναντίον των Θρησκευτικών ΔΟΕ και ΟΛΜΕ

πηγή: Τα Νέα (1/4/2009)
Αντίθετοι με τα αιτήματα που υπέβαλε στο υπουργείο Παιδείας ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος για αύξηση των ωρών διδασκαλίας των Θρησκευτικών και διορισμό περισσότερων θεολόγων- ακόμη και στο δημοτικό- εμφανίζονται οι εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών. Την ίδια στιγμή οι θεολόγοι επιμένουν ότι οι ώρες διδασκαλίας στα σχολεία είναι λιγοστές.
«Εκφράζουμε την πλήρη διαφωνία μας με τις προτάσεις του Αρχιεπισκόπου. Καλό είναι να περιοριστεί στα εκκλησιαστικά του καθήκοντα και να αφήσει τα θέματα της Εκπαίδευσης» λέει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος κ. Δημήτρης Μπράτης. Σχολιάζοντας μάλιστα το αίτημα του Αρχιεπισκόπου για αύξηση των ωρών των Θρησκευτικών στα σχολεία, τονίζει ότι πρόκειται για ένα θέμα που αντιμετωπίζεται υπεύθυνα από τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας. «Από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και το υπουργείο Παιδείας».
Πρόσθεσε ακόμη ότι είναι αδιανόητο να μιλάμε για αύξηση των ωρών των Θρησκευτικών, όταν όλοι τονίζουν ότι πρέπει να υπάρξει μείωση, αλλά και να αλλάξει ο χαρακτήρας του μαθήματος «από κατηχητικός που είναι σήμερα σε θρησκειολογικό».
«Πολυδύναμος» δάσκαλος
Σε ό,τι αφορά τον διορισμό θεολόγων στα δημοτικά σχολεία - προκειμένου να διδάσκουν το μάθημα των Θρησκευτικών, όπως οι καθηγητές ξένων γλωσσών π.χ. τα αγγλικά- ο πρόεδρος των δασκάλων απαντά στον Αρχιεπίσκοπο ότι αυτή η πρόταση είναι «πέρα από κάθε επιστημονική και παιδαγωγική άποψη. Όλες οι έρευνες έχουν καταδείξει ότι σ΄ αυτή την ηλικία, τα παιδιά έχουν ανάγκη από τον ένα, “πολυδύναμο” δάσκαλο. Είναι δυνατόν ένας μαθητής δημοτικού να παρακολουθεί 15 καθηγητές διαφορετικών ειδικοτήτων όπως στο γυμνάσιο;».
Ενστάσεις διατυπώνουν και οι καθηγητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Ο πρόεδρος των καθηγητών (ΟΛΜΕ) κ. Κώστας Μανιάτης τάσσεται υπέρ της μείωσης- γενικά- των ωρών διδασκαλίας. Όπως λέει, «το ζήτημα της αύξησης των ωρών των διαφόρων μαθημάτων πρέπει να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο της απαιτούμενης συνολικής αναμόρφωσης των αναλυτικών προγραμμάτων στην κατεύθυνση μείωσης της έκτασης της ύλης, έτσι ώστε το σχολείο να προσανατολιστεί στην πραγματική μόρφωση των μαθητών».
Ο πρόεδρος των καθηγητών συμπληρώνει ακόμη ότι το μάθημα των Θρησκευτικών πρέπει να παραμείνει υποχρεωτικό, αλλά με μία προϋπόθεση: «Περιεχόμενο του μαθήματος πρέπει να είναι η επιστημονική προσέγγιση της θρησκείας. Δηλαδή, πρέπει να έχει θρησκειολογικό χαρακτήρα. Εφόσον έχει αυτόν τον χαρακτήρα, τότε το μάθημα πρέπει να είναι υποχρεωτικό. Εξάλλου η κοινωνία μας είναι πολυπολιτισμική και ένας μεγάλος αριθμός είναι αλλόθρησκοι ή ετερόδοξοι. Πάντως σήμερα το μάθημα των Θρησκευτικών έχει κατηχητικό χαρακτήρα...».
.
Σύντομο Σχόλιο
Είναι γνωστή η μανία της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ εναντίον των θεολόγων και του μαθήματος των Θρησκευτικών. Αλλά είναι αστείο ο κ. Μπράτης να χρησιμοποιεί το επιχείρημα του "πολυδύναμου" δασκάλου για να αποκρούσει την είσοδο θεολόγων στα Δημοτικά. Ας μας απαντήσει σε δύο ερωτήματα:
1. Πόσες από τις Σχολές Παιδαγωγικής διδάσκουν μαθήματα Θρησκευτικών στους φοιτητές τους που γίνονται δάσκαλοι;
2. Σε πόσα Δημοτικά παραβιάζεται ο νόμος και περιθωριοποιείται το μάθημα των Θρησκευτικών, πολλές φορές μάλιστα με το επιχείρημα της "διαφωνίας" του δασκάλου με το μάθημα αυτό;
.
Όσο για τον κ. Μανιάτη, πρόεδρο της ΟΛΜΕ, ας αφήσει τους θεολόγους να καθορίσουν το περιεχόμενο του μαθήματος των Θρησκευτικών και ας μην μας υποδεικνύει και το χαρακτήρα που θα πρέπει να έχει το μάθημα. Έλεος. Δεν λησμονούμε, κ. Μανιάτη, τη συμφωνία σας με τις εγκυκλίους του ΥΠΕΠΘ το περασμένο καλοκαίρι για τις απαλλαγές από τα Θρησκευτικά. Κανείς θεολόγος δεν σας πιστεύει.
.
Και κάτι για την εφημερίδα Τα Νέα: Μην γράφετε ότι οι εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών είναι αντίθετοι με τις θέσεις του Αρχιεπισκόπου. Η ΟΛΜΕ και η ΔΟΕ είναι απλώς συνδικαλιστικές οργανώσεις στις οποίες ανήκουν λίγοι εκπαιδευτικοί. Δεν εκπροσωπούν τους εκπαιδευτικούς.

1 σχόλιο:

ΜΑΡΙΟΣ είπε...

Αφού κατά τον πρόεδρο της ΔΟΕ είναι παιδαγωγικά σωστό να υπάρχει ένας δάσκαλος , τότε ας καταργήσει τους μουσικούς , γυμναστές καιξένων γλωσσών και να τα κάνει όλα ένας .
Συμφωνώ απόλυτα με το σχόλιο του blog προς τα ΝΕΑ , ότι άλλο εκπαιδευτικοί και άλλο ΔΟΕ και ΟΛΜΕ .

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)