4/5/09

Νέα βιβλία Θρησκευτικών στο Λύκειο;

Ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Σπηλιωτόπουλος επισκέφθηκε την Πέμπτη 30 Απριλίου 2009 το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο. Από τις δηλώσεις που έκανε αμέσως μετά είναι σαφές ότι σχεδιάζεται «περιορισμός της διδακτέας ύλης στα ουσιώδη» και κάτι τέτοιο οπωσδήποτε προϋποθέτει νέα βιβλία.
Τρεις επισημάνσεις θα κάνουμε:
1.Η συγγραφή νέων βιβλίων Θρησκευτικών για το Λύκειο θα πρέπει να γίνει από πρόσωπα με γνώση βαθιά της πατερικής θεολογίας αλλά και φρόνημα ορθόδοξο, χριστιανικό, πατερικό. Εάν η συγγραφή ανατεθεί σε (γνωστούς για τους παροικούντας την Ιερουσαλήμ) ευρω-θεολόγους τότε το αποτέλεσμα θα είναι η αλλοίωση του ορθόδοξου χαρακτήρα των βιβλίων και άρα και του μαθήματος των Θρησκευτικών.
2.Η αλλαγή των βιβλίων Θρησκευτικών στο Γυμνάσιο δημιούργησε πολλές αντιδράσεις θεολόγων εκπαιδευτικών. Έγιναν πολλές επισημάνσεις λαθών θεολογικού προσανατολισμού, τονίστηκε η αναγκαιότητα αλλαγής πολλών σημείων των βιβλίων, υπογραμμίστηκαν τραγικές ελλείψεις σε αυτά. Το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο μέχρι στιγμής δείχνει μάλλον αδιαφορία για όλες αυτές τις παρατηρήσεις, θέτοντας εκτός παιχνιδιού τις θέσεις των μάχιμων θεολόγων εκπαιδευτικών για τα σχολικά εγχειρίδια.
3.Δηλώνουμε πως δεν θα ανεχτούμε να συμβεί με τα βιβλία του Λυκείου ότι συνέβη με εκείνα του Γυμνασίου. Ζητούμε να ενημερωθούμε για τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τη συγγραφή των βιβλίων Θρησκευτικών, όταν αυτή προγραμματιστεί και να ληφθούν κάποτε σοβαρά υπόψη και οι θέσεις των εκπαιδευτικών θεολόγων. Δεν θα γίνουμε στρατιωτάκια που θα διδάσκουν ό,τι αποφασίζεται άνωθεν και καταγράφεται στα σχολικά εγχειρίδια. Διατηρούμε το δικαίωμα της κρίσης για το περιεχόμενο των βιβλίων και εκφράζουμε την ανησυχία μας για την σχεδιαζόμενη αλλαγή του χαρακτήρα του ορθοδόξου πατερικού χριστιανικού μαθήματος των Θρησκευτικών στα ελληνικά σχολεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)