1/7/09

Απαλλαγές από τα Θρησκευτικά: Θα ανεχτούμε το κλείσιμο του θέματος;

Ο Υπουργός Παιδείας κ. Σπηλιωτόπουλος φαίνεται πως επιδιώκει το οριστικό κλείσιμο του ζητήματος των απαλλαγών από τα Θρησκευτικά. Αν και είχε δεσμευτεί να μελετήσει την Επιστολή της Συνόδου σε εκείνον για θέματα των θεολόγων, μεταξύ των οποίων και αυτό των απαλλαγών από τα Θρησκευτικά, ποτέ δεν μας είπε ποια είναι η απάντησή του στην Επιστολή αυτή. Αλλά και το αίτημα της ΠΕΘ και των Κοσμητόρων των Θεολογικών Σχολών για συνάντηση μαζί του φαίνεται πως όχι μόνο δεν αποτελεί προτεραιότητα του Υπουργού αλλά μάλλον έχει μπει στο συρτάρι του.
Ακόμη και οι αρμόδιοι για το μάθημα των Θρησκευτικών Σύμβουλοι φαίνεται να έχουν αποδεχτεί ως τετελεσμένη την κατάσταση που διαμορφώθηκε. Καμία διαμαρτυρία δεν ακούγεται για το ζήτημα από επίσημα χείλη.
Οι μόνοι που μιλούν για το θέμα είναι οι θεολόγοι των σχολείων
, είτε στις μεταξύ τους συζητήσεις είτε σε ιστοσελίδες στο διαδίκτυο είτε με άρθρα σε εφημερίδες. Αλλά και πολλοί από αυτούς εγκατέλειψαν τον αγώνα για απόσυρση των εγκυκλίων ή γιατί κουράστηκαν να φωνάζουν ή για να κάνουν το χατίρι των προϊσταμένων τους που συμβουλεύουν «υπακοή» στις αποφάσεις του Υπουργού και σιωπή.
Αν δεν αντιδράσουμε άμεσα και με δεδομένη τη δολιότητα των πολιτικών και την αδράνεια των εκκλησιαστικών ηγετών (εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων) τότε θα πρέπει να ετοιμαζόμαστε για μια νέα υποβάθμιση του μαθήματος. Όσο οι πολέμιοι του μαθήματος βλέπουν σιωπηλούς και υποχωρητικούς τους υπερασπιστές του τόσο πιο πολύ και μεθοδικά επιτίθενται ενάντια στο μάθημα των θρησκευτικών και σε κάθε χριστιανικό στοιχείο του ελληνικού σχολείου. Ας ανανήψουμε λοιπόν άπαντες. Όλοι μας φέρουμε μερίδιο ευθύνης. Η σιωπή στην περίπτωση του μαθήματος των Θρησκευτικών είναι συνενοχή για την υποβάθμισή του.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Σωστές οι επισημάνσεις σας αλλά δυστυχώς εις ώτα μη ακουόντων!

Εννοείται ότι δεν πρέπει να υποστείλουμε την σημαία του αγώνα για ορθόδοξο υποχρεωτικό μάθημα για τους ορθόδοξους μαθητές. Αλλά τα αυτονόητα στις ημέρες μας έχουν γίνει ακατανόητα!

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)