12/7/09

Αγία Γραφή και Ανθολόγιο Πατερικών Κειμένων ως βοηθητικά εγχειρίδια για το μάθημα των Θρησκευτικών

Όπως είναι γνωστό για την κάλυψη των διδακτικών αναγκών πολλών μαθημάτων του Γυμνασίου και του Λυκείου χορηγούνται στους μαθητές δύο ή και περισσότερα διδακτικά βιβλία. Για παράδειγμα οι μαθητές παίρνουν βιβλίο Φυσικής αλλά και Εργαστηριακό Οδηγό για το ίδιο μάθημα. Το ίδιο συμβαίνει και με άλλα μαθήματα όπως η Χημεία ή η Βιολογία. Επίσης στα φιλολογικά μαθήματα εκτός από τα άλλα βιβλία δίνεται στους μαθητές Γραμματική, Συντακτικό, Λεξικό Αρχαίων και άλλα βοηθητικά εγχειρίδια.
Κάτι παρόμοιο θα έπρεπε να συμβαίνει κανονικά και με το μάθημα των Θρησκευτικών. Δεν νοείται ένας μαθητής που διδάσκεται Θρησκευτικά να μην έχει μία Αγία Γραφή ή τουλάχιστον μία Καινή Διαθήκη. Δυστυχώς μάλιστα στην εποχή μας δεν είναι αυτονόητη η ύπαρξη Καινής Διαθήκης σε κάθε σπίτι, την οποία θα μπορούσε ο θεολόγος να ζητήσει από τους μαθητές να φέρουν στο σχολείο. Κάποια σχολεία έχουν προμηθευτεί 20-30 αντίτυπα Καινής Διαθήκης τα οποία μπορεί εντός του σχολείου να χρησιμοποιεί ο θεολόγος δίνοντάς τα στους μαθητές. Αλλά ούτε όλα τα σχολεία έχουν τέτοια αντίτυπα, ούτε οι μαθητές μπορούν να εργαστούν πάνω στο ιερό κείμενο στα σπίτια τους αν δεν έχουν τη δική τους προσωπική Καινή Διαθήκη.
Εκτός από την Καινή Διαθήκη ιδιαίτερα χρήσιμο θα ήταν να χορηγούνταν στους μαθητές παράλληλα με τα άλλα βιβλία Θρησκευτικών ένα Ανθολόγιο Πατερικών κειμένων. Αυτό θα μπορούσε ή να είναι ένα μεγάλο βιβλίο κοινό για όλες τις τάξεις ή ένα μικρό εγχειρίδιο χωριστά για κάθε τάξη (π.χ. στην Α΄ Γυμνασίου ένα Ανθολόγιο πατερικών ερμηνειών της Παλαιάς Διαθήκης, στη Β΄ ένα εγχειρίδιο πατερικής ερμηνείας της Καινής Διαθήκης κ.ο.κ.)
Πιστεύουμε ότι η χρήση των πηγών της χριστιανικής γραμματείας για τη διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών θα βοηθήσει στην γνωριμία των μαθητών με τον πλούτο της Αγίας Γραφής και των Πατέρων και θα οπλίσει τους θεολόγους με χρήσιμα εργαλεία για καλύτερη διδασκαλία και καθοδήγηση των μαθητών για εργασία πάνω στις πηγές.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η Πρωτοβουλία Θεολόγων ΑΠΘ στο Υπόμνημα της (28-11-08) κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα, με τον εμπλουτισμό της ύλης του ΜτΘ και με θέματα του παλιού ανθολογίου Πατερικών κειμένων!
(Αυτό προς ενημέρωση των ανώνυμων επικριτών μας, που μας κατακρίνουν χωρίς να έχουν διαβάσει το Υπόμνημα μας)

Ανώνυμος είπε...

Που είναι το Υπόμνημα σας κύριοι να το μελετήσουμε; Γιατί δεν το αναρτάτε κάπου δημόσια. Να το μελετήσουμε και να δούμε κατα πόσο αληθεύουν οι ισχυρισμοί σας.

Διότι μπορεί απο την μια να προτείνετε πατερικά κείμενα (για να ευχαριστήσετε τους ορθόδοξους) αλλά απο την άλλη να προτείνετε και θρησκειολογικά και ουδέτερα κείμενα που κρατούν ίσες αποστάσεις απο την Ορθοδοξία και τις ψευτοθρησκείες (για να ευχαριστήσετε τους δαιμόνοπληκτους ψευτοπροοδευτικούς ψευτοθεολόγους).

Περιμένουμε...

Ανώνυμος είπε...

Ίσως οι κύριοι μιλάνε για το υπόμνημα http://users.auth.gr/~adevetzi/ipomnima/Ipomnima_Theologon_AUTH.pdf

Μα αν είναι δυνατόν! Αυτό και μόνο απο τον τίτλο του φανερώνει το περιεχόμενο και την στοχοθεσία του.

Ο ΤΙΤΛΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΞΕΚΑΘΑΡΑ:"Προβλήματα του Θεολογικού κλάδου και δυσχέρειες στην απασχόληση των Θεολόγων στην Ελλάδα σήμερα".

Και φυσικά εκτός την γρήγορη αναφορά στην ενσωμάτωση του Πατρολογικού μαθήματος στο υπάρχον μάθημα των Θρησκευτικών, πουθενά δεν υποστηρίζει ότι το μάθημα δεν πρέπει να απωλέσει τον ορθόδοξο χαρακτήρα του.

Αντίθετα σε κοινωνισμό μετατρέπει το μάθημα μιλώντας και υπερτονίζοντας τον ανθρωπιστικό του χαρακτήρα και τα κοινωνικά θέματα που πρέπει κατ΄ αυτούς να δοθεί έμφαση.

Απαράδεκτο υπόμνημα. Αυτό μόνο για την εργασία και την απασχόληση ενδιαφέρεται και όχι για το περιεχόμενο του Μαθήματος των Θρησκευτικών.

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)