28/7/09

Έφτασε στις Μητροπόλεις η εγκύκλιος της ΔΙΣ για τα εκκλησιαστικά σχολεία

πηγή: απόσπασμα άρθρου- Το Βήμα (28/7/2009)

Της Μαρίας Αντωνιάδου
Έφτασε χθες στους μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος η εγκύκλιος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου με την οποία απαγορεύει την εγγραφή κοριτσιών στα εκκλησιαστικά γυμνάσια και λύκεια. Στο δισέλιδο έγγραφο, που φέρει τις υπογραφές του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου, των μητροπολιτών που μετέχουν στη ΔΙΣ και του αρχιγραμματέα της, μεταξύ άλλων αναφέρεται: «Η Ιερά Σύνοδος εκτιμήσασα τα νυν δεδομένα εις τον χώρον της Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως (...) και επιθυμούσα όπως διαφυλάξη τον χαρακτήρα των εκπαιδευτικών αυτών μονάδων της Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως, ήτοι των Εκκλησιαστικών Γυμνασίων και Λυκείων, ως παραγωγικών σχολών της Ορθοδόξου Εκκλησίας εν Ελλάδι, έκρινεν ότι η εγγραφή μαθητριών εις τα Εκκλησιαστικά Γυμνάσια και Λύκειααφ΄ ενός μεν αντίκειται εις τον παραγωγικόν των χαρακτήρα, αφ΄ ετέρου δε θα προκαλέση τοσαύτα και τοιαύτα προβλήματα, ώστε θα καταστή προβληματική η λειτουργία των, και ομοφώνως ήχθη εις την απόφασιν περί μη εγγραφής μαθητριών εις την Δευτεροβάθμιον Εκκλησιαστικήν Εκπαίδευσιν».
Την «πόρτα» για την είσοδο των κοριτσιών και την εγγραφή τους στα εκκλησιαστικά γυμνάσια και λύκεια είχε ανοίξει με εγκύκλιό του το υπουργείο Παιδείας. Η εγκύκλιος εστάλη σε όλα τα σχολεία τον περασμένο μήνα, αλλά η άμεση αντίδραση της Ιεράς Συνόδου οδήγησε το υπουργείο Παιδείας σε υπαναχώρηση. Το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής, με ανακοίνωση του, διευκρίνισε ότι η εγγραφή των κοριτσιών θα πρέπει να έχει τη σύμφωνη γνώμη του μητροπολίτη στην περιοχή του οποίου υπάρχουν εκκλησιαστικά γυμνάσια και λύκεια.
Η απόφαση της Ιεράς Συνόδου και η υπαναχώρηση του υπουργείου Παιδείας προκάλεσαν αίσθηση, αλλά και τα πρώτα προβλήματα. Μάλιστα θεωρείται πλέον δεδομένο ότι ο διευθυντής του Εκκλησιαστικού Γυμνασίου και Λυκείου της Βόρειας Ελλάδας που δέχθηκε τις πρώτες πέντε αιτήσεις υποψηφίων μαθητριών θα τις απορρίψει, καθώς ούτε ο ίδιος ούτε ο μητροπολίτης της περιοχής θα ήθελαν να έρθουν σε ρήξη με την Ιερά Σύνοδο.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΧΑΙΡΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ! ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΠΑΝΤΑ ΝΑ ΧΑΡΟΠΟΙΕΙ ΤΟΥΣ ΠΙΣΤΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟΥΣ ΕΧΘΡΟΥΣ ΚΑΙ ΑΙΡΕΤΙΚΟΥΣ!

Ένας πιστός

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)