14/7/09

Διδασκαλία της Χριστιανικής Ηθικής από το Γυμνάσιο

Όπως είναι γνωστό στους καθηγητές Θεολόγους οι μαθητές των ελληνικών σχολείων διδάσκονται τις βασικές αρχές της χριστιανικής ηθικής στην Γ’ Λυκείου από το βιβλίο «Θέματα Χριστιανικής Ηθικής». Στο βιβλίο αυτό ανάμεσα στα άλλα γίνεται λόγος για τις σχέσεις των δύο φύλων, το γάμο, την οικογένεια, τις εκτρώσεις, την ευθανασία.
Θεωρούμε πως ήρθε ο καιρός η χριστιανική διδασκαλία για όλα τα παραπάνω σημαντικότατα θέματα να ενταχθεί στο μάθημα των Θρησκευτικών προηγουμένων τάξεων (πιθανότατα στο Γυμνάσιο) και να μην αφήνεται για την Γ΄ Λυκείου μόνο. Στην εποχή μας που με «δασκάλους» την τηλεόραση και το ίντερνετ ο πανσεξουαλισμός επηρεάζει δυστυχώς πολλούς μαθητές, δεν έχουμε ανάγκη από σεξουαλική αγωγή, όπως διατείνεται το Υπουργείο Παιδείας, αλλά από εκτενή διδασκαλία και καθοδήγηση των μαθητών στην ηθική του Ευαγγελίου. Οι εγκυμοσύνες μαθητριών και πολύ χειρότερα οι εκτρώσεις από μαθήτριες των σχολείων μας είναι μια πραγματικότητα την οποία όλοι επιμελώς αποσιωπούν. Είναι αποτυχημένο το ελληνικό σχολείο που δεν κατάφερε να εμφυσήσει στους μαθητές του τις βασικές αρχές της χριστιανικής ηθικής. Και είναι μεγάλη η ευθύνη των γονέων, αλλά και ημών των θεολόγων, που δεν καταφέρνουμε να εμφυσήσουμε στους μαθητές μας το πνεύμα της ασκητικής ζωής και του καλού αγώνα της παρθενίας.
Όσο τα ήθη των νέων μας εκτραχύνονται, όσο ο πανσεξουαλισμός, η βία και η γενική απαξίωση δείχνουν να επικρατούν στη νεολαία τόσο πιο πολύ έχουμε ανάγκη της χριστιανικής ηθικής. Ως θεολόγοι οφείλουμε να εργαστούμε για την έγκυρη και εντατική διδασκαλία των αρχών της χριστιανικής ηθικής, να επισημάνουμε στους μαθητές μας τους πνευματικούς και σωματικούς κινδύνους της αμαρτίας, να στηρίξουμε τους τραυματισμένους από την αμαρτία μαθητές μας, να τους δώσουμε ελπίδα μέσω της διδασκαλίας της μετανοίας, να τους οδηγήσουμε στην ασφαλή οδό της εκκλησιαστικής ζωής, να τους κάνουμε πνευματικούς αγωνιστές.
Φτιάξαμε αθλητικά γυμνάσια αλλά δεν δημιουργήσαμε πνευματικούς αθλητές. Θέλει το Υπουργείο να προσφέρει σεξουαλική αγωγή αλλά περιφρονεί τη χριστιανική ηθική και το μάθημα των Θρησκευτικών. Αφήσαμε το αμπέλι της παιδείας ξέφραγο στις κάθε είδους θεωρίες και βάλαμε στην άκρη την εκκλησιαστική εμπειρία και ζωή, διώχνοντας τους πνευματικούς από τα σχολεία. Ήδη δρέπουμε τους καρπούς της εκπαιδευτικής παραφροσύνης. Και είναι οι καρποί αυτοί πικροί.

5 σχόλια:

Unknown είπε...

Στο από 28-11-2008 υπόμνημα της η Πρωτοβουλία Θεολόγων ΑΠΘ, αναφέρεται στο θέμα της διδασκαλίας της Χριστιανικής Ηθικής και την αναγκαιότητα το μάθημα στην Γ' Λυκείου, να γίνει από 1 ώρα 2 ώρες!
(για τον αγαπητό Φανατικό Φαρισαίο Ανώνυμο επικριτή μας!)

Ανώνυμος είπε...

Είναι γνωστό ότι για Οικουμενιστές, οι Ορθόδοξοι συκοφαντούνται ως Φαρισαίοι, Ταλιμπάν, φονταμενταλιστές, γραφικοί και άλλα παρόμοια.

Όμως να ξέρουν ότι ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΑΝΗΚΟΥΝ στους παραπάνω χαρακτηρισμούς, διότι ΑΝ ΕΙΧΑΝ ΤΗΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΗ ΤΙΜΙΟΤΗΤΑ και δεν ήταν φοβερά υποκριτές, δεν θα δέχονταν ούτε εκκλησιαστικά αξιώματα που ανήκουν μόνο σε Ορθόδοξους, αλλά ούτε και πτυχία Ορθόδοξης Θεολογίας ώστε να αποκαλούνται στην συνέχεια ορθόδοξοι θεολόγοι ενώ είναι στην πραγματικότητα αιρετικοί κενολόγοι!

Ανώνυμος είπε...

Απο αναληθείς και άδικους χαρακτηρισμούς οι Οικουμενιστές και οι Εκκοσμικευμένοι είναι γεμάτοι! (βλ. και επίθεση και χαρακτηρισμούς του ανάξιου-οικουμενιστού κληρικού Τσέτση στους ορθόδοξους που υπέγραψαν την Ομολογία Πίστεως).

Απο επιχειρήματα όμως που να αποδεικνύουν αυτά που λένε (ότι δήθεν είναι ορθόδοξοι και δήθεν υπερασπίζονται τον ορθόδοξο χαρακτήρα του μάθηματος) εκεί πραγματικά είναι πάμπτωχοι και αποστερημένοι κάθε επιχειρήματος. Γι' αυτό και βουβαίνονται όταν τους ζητάμε να μας παραθέσουν τα στοιχεία! Κάνουν τον Κινέζο!

Ανώνυμος είπε...

ΥΠΟΚΡΙΤΕΣ ΚΑΙ ΦΑΣΙΣΑΙΟΙ ΕΙΣΤΕ ΕΣΕΙΣ!

Δείξτε μας πού υποστηρίξατε τον ομολογιακό-ορθόδοξο χαρακτήρα του μαθήματος των Θρησκευτικών;

Γιατί άλλο ο αγώνας για την αύξηση των ωρών διδασκαλίας (=ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ, ΤΟΝ ΔΙΟΡΙΣΜΟ, ΤΙΣ ΚΑΡΕΚΛΕΣ) και άλλο ο αγώνας για το περιεχόμενο του μαθήματος των Θρησκευτικών (=ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΣΤΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ)!

Δεν μιλάτε σε ανόητους να ξέρετε κύριοι!

Όσο προσπαθείτε να παρουσιαστείτε ως αγωνιστές του Ορθόδοξου χαρακτήρα (φυσικά σε μπλογκ που κυριαρχεί το ορθόδοξο φρόνημα και όχι παντού!) τόσο αυτοεξευτελίζεστε!

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια στους διαχειριστές για την ανάρτηση αυτού του άρθρου. Λέει τα πράγματα με το όνομά τους.

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)