27/9/09

Ως ορθόδοξο προσπαθεί να προβάλλει το Κείμενο της Ραβέννας ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας – Αμμοχώστου

Καθώς πλησιάζουν οι μέρες για τη συνεδρίαση της Μικτής Επιτροπής Θεολογικού Διαλόγου Ορθοδόξων και Ρωμαιοκαθολικών (Παπικών) στην Κύπρο κάνουν την εμφάνισή τους κείμενα που προσπαθούν να αποδείξουν την επιτυχία του έργου των ορθοδόξων μελών στο διεξαγόμενο διάλογο.
Ένα τέτοιο κείμενο, γεμάτο από παράδοξες θέσεις είναι και το άρθρο του Μητροπολίτου Κωνσταντίας – Αμμοχώστου κ. Βασιλείου στο amen.gr με τίτλο «To Κείμενο της Ραβέννας για τον θεολογικό διάλογο μεταξύ Ορθοδόξων και Ρωμαιοκαθολικών»............

Δεν θα απαντήσουμε σε όλα τα σημεία του κειμένου. Η καλύτερη απάντηση σε όσα ο Μητροπολίτης αναφέρει εμπεριέχεται στο σχολιασμό του Κειμένου της Ραβέννας από τον π. Σαράντη Σαράντο και από τον καθηγητή κ. Δημήτριο Τσελεγγίδη. Εμείς θα κάνουμε μόνο μερικές απλές παρατηρήσεις.
1. Γράφει ο Μητροπολίτης Βασίλειος: Οι τελευταίες παράγραφοι του κειμένου, 43 κ. εξ. προϊδεάζουν προς τούτο και θέτουν τα πλαίσια για την πορεία των συζητήσεων για το λεγόμενο «πρωτείο», αφ’ ενός μεν για το πώς κατενοήθηκε και βιώθηκε υπό της Ορθοδόξου Εκκλησίας, αφ’ ετέρου δε όπως τούτο προεβλήθηκε από τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία. Δεν σημαίνει οποιαδήποτε παραδοχή θέσεων της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Οι Ορθόδοξοι εκπρόσωποι έχουν συνείδηση της αποστολής τους στο Διάλογο.
Όμως τα πράγματα δεν έχουν έτσι. Όπως σημειώνει ο π. Σαράντης Σαράντος μεταφέροντας θέσεις του καθηγητού κ. Κορναράκη: «Στὴν παράγραφο 45 τοῦ κειμένου, προαποφασίζεται, ὁ ρόλος τοῦ ἐπίσκοπου τῆς Ρώμης νὰ μελετηθεῖ (σὲ μελλοντικὴ συζήτηση), ἐπὶ τῇ βάσει τῶν διδαχῶν τῆς πρώτης καὶ δευτέρας Βατικάνειας Συνόδου!Τὸ κείμενο δείχνει ὅτι μὲ τὴν «καλή» προαίρεση καὶ τῶν ὀρθόδοξων ἐκπροσώπων, τὸ πρωτεῖο τοῦ Πάπα λειτουργεῖ ἤδη εἰς βάρος τῆς Ὀρθοδοξίας, ἤ μᾶλλον τῶν ὀρθόδοξων μὲ «ἐκκλησιολογικὸν» ὀρθόδοξο «ἔλλειμμα»!»
Δυστυχώς οι Ορθόδοξοι εκπρόσωποι δεν έχουν τη συνείδηση της αποστολής τους ή μάλλον εξυπηρετούν τα οικουμενιστικά σχέδια του Πατριάρχη παραδίδοντας με ευκολία την Ορθόδοξη Θεολογία στα χέρια των παπικών.
2. Γράφει ο Μητροπολίτης Βασίλειος: «Έχω την πεποίθηση ότι στο κείμενο περιέχονται όλες οι Ορθόδοξες θεολογικές, εκκλησιολογικές και κανονικές θέσεις που κατοχυρώνουν την παράδοση της Ορθοδόξου Εκκλησίας»
Είναι κατανοητή η προσπάθεια ενός ορθόδοξου μέλους της Επιτροπής που υπέγραψε το Κείμενο της Ραβέννας, όπως εν προκειμένω ο Μητροπολίτης Βασίλειος, να υπερασπιστεί την ορθοδοξότητα του κειμένου. Αλλιώς θα φαινόταν ξεκάθαρα το υποχωρητικό πνεύμα των ορθοδόξων μελών μπροστά στις παπικές αξιώσεις. Όμως η αλήθεια είναι διαφορετική από αυτήν που ατυχώς προσπαθεί να μας παρουσιάσει ο Μητροπολίτης. Οι επισημάνσεις πολλών ορθοδόξων κληρικών και λαϊκών αποδεικνύουν ότι το Κείμενο της Ραβέννας ούτε την ορθόδοξη θεολογία εκφράζει, ούτε σύμφωνο με την παράδοσή μας είναι. Δυστυχώς την αλήθεια αυτή φαίνεται πως ηθελημένα παραθεωρούν τα ορθόδοξα μέλη της Επιτροπής Διαλόγου και προσέρχονται στην Κύπρο για να συνεχίσουν τον Διάλογο χωρίς να έχει προηγηθεί η διόρθωση πλήθους λαθών των κειμένων που μέχρι σήμερα έχουν υπογραφεί.
Αυτές όμως οι νοοτροπίες μας κάνουν μαζί με πολλούς άλλους πιστούς να ζητούμε την άμεση ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΩΝ ΔΙΑΛΟΓΩΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΑΠΙΚΟΥΣ με τη μορφή που γίνονται σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)