10/9/09

Πορίσματα συνεδρίου για τον Άγιο Νικόδημο τον Αγιορείτη

πηγή:romfea

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το Β΄ Επιστημονικό Συνέδριο «Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης, 200 χρόνια από την κοίμηση του», το οποίο πραγματοποιήθηκε από 3 έως 5 Σεπτεμβρίου 2009, στο Ιερό Κοινόβιο Οσίου Νικοδήμου του Αγιορείτου, Μετόχι της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας Αγίου Όρους, στον Πεντάλοφο Γουμένισσας.
Παρακάτω δημοσιεύουμε τα πορίσματα – συμπεράσματα του συνεδρίου:
1. Ο άγιος Νικόδημος είναι κορυφαίος διδάσκαλος του Γένους και της Εκκλησίας. Στην σχετικά σύντομη και πολύπονη επίγεια ζωή του παρήγαγε ογκωδέστατο έργο (τα μείζονα έργα του είναι 28, με περισσότερες των δέκα χιλιάδων σελίδων), που επηρέασε δραστικά την πορεία της θεολογικής σκέψης του σύγχρονου εκκλησιαστικού βίου της οικουμενικής Ορθοδοξίας........


Το Πηδάλιο, η Φιλοκαλία, ο Συναξαριστής, το Περί Συνεχούς Μεταλήψεως, το Συμβουλευτικό Εγχειρίδιο, το Εορτοδρόμιο, η Χρηστοήθεια, ο Αόρατος Πόλεμος και τα Πνευματικά Γυμνάσματα είναι βιβλία σταθμοί καταγραφής της ορθοδόξου θεολογίας και έγιναν αντικείμενο ερεύνης στις εισηγήσεις του παρόντος συνεδρίου.
Παραμένουν πολλά ακόμη ανέκδοτα ελάσσονα έργα του Αγίου, κυρίως επιστολικά και υμνογραφικά, καθώς και πολλές άλλες πηγές που φωτίζουν άγνωστες πτυχές του βίου, της εργογραφίας και της θεολογίας του αγίου Νικοδήμου.
Η έρευνα καλείται να καλύψει αυτό το κενό και, όταν θα καταστεί δυνατόν, να εκδώσει σε μία επιμελημένη σειρά όλα τα έργα του αγίου.
Ελπίζουμε ότι με τη δύναμη του Θεού και τη βοήθεια του αγίου αυτό θα πραγματοποιηθεί εν καιρώ τω δέοντι από την ιερά μονή του.
Το παρόν συνέδριο έδωσε έμφαση στην προβολή της ερμηνευτικής συμβολής του αγίου Νικοδήμου, που έως τώρα στη θεολογική βιβλιογραφία δεν έτυχε της αρμοζούσης προσοχής. Αυτό ήταν η αρχή, απομένει ακόμη πολύς δρόμος.
Επισημάνθηκε ότι ένας από τους τομείς στους οποίους είναι ανάγκη να στρέψουμε την προσοχή μας είναι η έρευνα των πηγών των συγγραμμάτων του αγίου Νικοδήμου.
Δηλαδή ποιές εκάστοτε είναι οι άμεσες και ποιές οι δευτερεύουσες πηγές του, καθώς και οι τυχόν εξαρτήσεις του. Επίσης πρέπει να διερευνηθεί βαθύτερα ο τρόπος αξιοποίησης των πηγών του και ποιά, κάθε φορά, η στόχευσή του.
Ιδιαίτερης επίσης προσοχής ζήτημα είναι το ποιά ήταν η επίδραση του αγίου και της διδασκαλίας του στις διάφορες εκφάνσεις του εκκλησιαστικού και πνευματικού βίου και της θεολογικής σκέψης.Οι εισηγήσεις κατέγραψαν σημαντικές πτυχές:
α) περί του ήθους των πιστών
β) περί της διατυπώσεως του δόγματος

γ) περί της Λατρείας
δ) περί της ποιμαντικής επιστήμης και της ορθοδόξου θεραπευτικής
ε) περί της κανονικής πράξεως
στ) περί της κοινωνικής διδασκαλίας
ζ) περί της συναξαριστικής γραμματείας
Αξιοποίησαν πρωτότυπο υλικό, αλλά μπροστά στο ογκώδες έργο του αγίου η προσπάθεια αποτελεί μια επιπλέον προσθήκη στην ανάπτυξη του οικοδομήματος των αγιονικοδημικών σπουδών.
Τέλος τονίσθηκε, δια πολλών προβληματισμών και διαλογικών παρεμβάσεων, ότι η διδασκαλία του αγίου Νικοδήμου θα μπορούσε να δώσει διέξοδο στην πνευματική παρακμή του σύγχρονου κόσμου και ιδιαίτερα της ελληνικής κοινωνίας.
Το εκπαιδευτικό μας σύστημα, ο εκκλησιαστικός μας βίος και ο πνευματικός κόσμος έχουν να ωφεληθούν πολλά από τον μεγάλο Αγιορείτη πατέρα, τον πολλά πονήσαντα προς φωτισμό του ορθοδόξου Γένους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)