πηγή:romfea
.
EKTAKTO - Ο Πατριάρχης της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Παύλος, 95 ετών, εκοιμήθη σήμερα σε νοσοκομείο του Βελιγραδίου, μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο RTS.
Το πρακτορείο ειδήσεων Beta είχε μεταδώσει νωρίτερα ότι ο Πατριάρχης Παύλος πέθανε σήμερα σε νοσοκομείο στο Βελιγράδι.......
Ο Μητροπολίτης Αμφιλόχιος, ο οποίος υπηρετούσε ως αναπληρωτής του Παύλου εδώ και χρόνια, δήλωσε ότι μόλις έμαθε ότι ο Πατριάρχης "πέθανε", διευκρίνισε το RTS.
Ο πατριάρχης της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας είχε εισαχθεί στο στρατιωτικό νοσοκομείο στο Βελιγράδι πριν από δύο χρόνια για διάφορα προβλήματα υγείας, η ακριβής φύση των οποίων δεν αποκαλύφθηκε ποτέ από τους θρησκευτικούς ηγέτες.
O Παύλος ανέλαβε ως επικεφαλής της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, το 1990, λίγο πριν την αιματηρή κατάρρευση της πρώην Γιουγκοσλαβικής Ομοσπονδίας.
Η Ορθόδοξη Εκκλησία ανέκτησε μεγάλη επιρροή στον πληθυσμό την περίοδο που άσκησε τα καθήκοντα του.
EKTAKTO - Ο Πατριάρχης της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Παύλος, 95 ετών, εκοιμήθη σήμερα σε νοσοκομείο του Βελιγραδίου, μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο RTS.
Το πρακτορείο ειδήσεων Beta είχε μεταδώσει νωρίτερα ότι ο Πατριάρχης Παύλος πέθανε σήμερα σε νοσοκομείο στο Βελιγράδι.......
Ο Μητροπολίτης Αμφιλόχιος, ο οποίος υπηρετούσε ως αναπληρωτής του Παύλου εδώ και χρόνια, δήλωσε ότι μόλις έμαθε ότι ο Πατριάρχης "πέθανε", διευκρίνισε το RTS.
Ο πατριάρχης της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας είχε εισαχθεί στο στρατιωτικό νοσοκομείο στο Βελιγράδι πριν από δύο χρόνια για διάφορα προβλήματα υγείας, η ακριβής φύση των οποίων δεν αποκαλύφθηκε ποτέ από τους θρησκευτικούς ηγέτες.
O Παύλος ανέλαβε ως επικεφαλής της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, το 1990, λίγο πριν την αιματηρή κατάρρευση της πρώην Γιουγκοσλαβικής Ομοσπονδίας.
Η Ορθόδοξη Εκκλησία ανέκτησε μεγάλη επιρροή στον πληθυσμό την περίοδο που άσκησε τα καθήκοντα του.
11 σχόλια:
Εκοιμήθη μια αγία μορφή της Εκκλησίας. Ο Θεός τον πήρε για να τον ξεκουράσει στις αυλές Του.
Ας ευχηθούμε σύντομα να εκλέξει ως διάδοχό του το Πατριαρχείο Σερβίας τον παραδοσιακό επίσκοπο και κορυφαίο Ορθόδοξο θεολόγο Μητροπολίτη Μπανάτου Αμφιλόχιο Ράντοβιτς, πνευματικό παιδί του Ιουστίνου Πόποβιτς και του π. Επιφάνιου Θεοδωρόπουλου.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης για τη κοίμηση του Σερβίας
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, μόλις πληροφορήθηκε την κοίμηση του μακαριστού Πατριάρχου Σερβίας Παύλου έκανε την εξής δήλωση:
Μετά λύπης επληροφορήθημεν σήμερον εις το Οικουμενικόν Πατριαρχείον την εν Κυρίω κοίμησιν του αδελφού Πατριάρχου των Σέρβων κυρού Παύλου.
Τελέσαντες τρισάγιον εις το τέλος του εσπερινού της εορτής του Αποστόλου και Ευαγγελιστού Ματθαίου εδεήθημεν όλη ψυχή και καρδία υπέρ αναπαύσεως της μακαρίας αυτού ψυχής εν χώρα ζώντων, ήδη δε συλλυπούμεθα την σεβασμίαν Ιεραρχίαν, τον ευαγή κλήρον και τον πιστόν λαόν της αδελφής Εκκλησίας της Σερβίας, οι οποίοι όλοι κλαίουν δια την απώλειαν του σεπτού Πρωθιεράρχου των.
Μόνον ο Πατριάρχης Παύλος χαίρει σήμερον δια την μετάβασίν του εις τους ουρανούς.
Επικαίρως επαναλαμβάνομεν τους λόγους του Σέρβου ποιητού Μ. Μπέτσκοβιτς δια τον αοίδιμον Πατριάρχην:
«Κανείς εις την θορυβωδεστάτην εποχήν μας δεν ωμίλει τόσον χαμηλοφώνως και κανείς δεν ηκούετο μακρύτερα. Κανείς δεν ωμίλει ολιγώτερον και η ομιλία του να έλεγε περισσότερα. Κανείς εις την τόσον εθελοτυφλούσαν εποχήν μας δεν αντίκρυζε την αλήθειαν με περισσοτέραν αταραξίαν».
Αιωνία αυτού η μνήμη!
Είθε ο Κύριος και Δομήτωρ της Εκκλησίας να αναδείξη άξιον διάδοχον αυτού επί κεφαλής της Αγιωτάτης Εκκλησίας Σερβίας και πατέρα του ενδόξου Σερβικού Έθνους δια να συνεχίση την κατηξιωμένην πρωθιεραρχικήν διακονίαν εκείνου και να διαφυλάξη τας παραδόσεις και τα ιδανικά του λαού του.
πηγή:http://www.romfea.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=3485&Itemid=1
Πολύ εύστοχη η νεκρολογία του Παναγιότατου για το μακαριστό Σερβίας Παύλο.
Είθε Κύριος ο Θεός να φωτίσει τον Παναγιότατο να ακολουθήσει τα αχνάρια του εν χώρα ζώντος Πατριάρχου Σερβίας Παύλου.
Από romfea
Την εξόδιο του Σερβίας θα τελέσει ο ΟικουμενικόςΣτον καθεδρικό ναό του αρχαγγέλου Μιχαήλ στο Βελιγράδι εκτίθεται από χθες το απόγευμα, η σορός του Πατριάρχη Σερβίας κυρού Παύλου,
ο οποίος εκοιμήθη σε ηλικία 95 ετών, έπειτα από μακροχρόνια ασθένεια.
Έξω από το ναό έχει σχηματιστεί ουρά μερικών χιλιομέτρων από πιστούς, οι οποίοι περιμένουν υπομονετικά να προσκυνήσουν.
Η προσέλευση του κόσμου δεν διακόπηκε και κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Η αρχιερατική Σύνοδος της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας ανακοίνωσε ότι η κηδεία του Πατριάρχη Παύλου θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 19 Νοεμβρίου και θα ενταφιαστεί, όπως ο ίδιος επιθυμούσε, στη μονή των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ, που βρίσκεται 11 χιλιόμετρα έξω από το Βελιγράδι, στο προάστιο Ρακόβιτσα.
Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες της "Romfea.gr", την εξόδιο ακολουθία του μακαριστού Πατριάρχη κυρού Παύλου θα τελέσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος.
Η σερβική κυβέρνηση κήρυξε από σήμερα τριήμερο πένθος.
Η πολιτική ηγεσία της Σερβίας χαρακτήρισε το θάνατο του πατριάρχη Παύλου μεγάλη απώλεια, ενώ το χαρακτήρα και το έργο του εξήραν και ηγέτες γειτονικών χωρών.
Θρησκευτικοί ηγέτες άλλων δογμάτων εξέφρασαν, επίσης, τη θλίψη τους για το θάνατο του Πατριάρχη των Σέρβων, επισημαίνοντας ότι σε στιγμές δοκιμασίας για τις ανθρώπινες αξίες, τη δεκαετία του ΄90, δεν παρασύρθηκε από το μίσος και το φανατισμό, διδάσκοντας πάντα την αγάπη και τη συμβίωση των λαών.
Ο Πατριάρχης Παύλος ήταν ιδιαίτερα αγαπητός και είχε χαρακτηριστεί από τον κόσμο ως "ζωντανός άγιος", χάρη της απλοϊκότητας του βίου του και της επιμονής του για την εφαρμογή των διδαχών του Ευαγγελίου στις ανθρώπινες σχέσεις.
Ο Πατριάρχης Παύλος γεννήθηκε το 1914 σε ένα χωριό της Σλαβονίας - σημερινή Κροατία- και σε πολύ μικρή ηλικία έμεινε ορφανός και από τους δύο γονείς.
Σπούδασε στη Θεολογική σχολή του Βελιγραδίου και το 1944 άρχισε να εργάζεται ως καθηγητής θρησκευτικών.
Το 1946 εκάρη μοναχός και το 1948 χειροτονήθηκε ιεροδιάκονος.
Το 1954 μετέβη στην Αθήνα για μεταπτυχιακές σπουδές τις οποίες ολοκλήρωσε δύο χρόνια αργότερα.
Το 1957 διορίστηκε επίσκοπος Ράσκας και Πρίζρεν, αξίωμα που υπηρέτησε 33 χρόνια.
Την 1η Δεκεμβρίου του 1990 εξελέγη, με μυστική ψηφοφορία, Πατριάρχης της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και την επόμενη ημέρα ενθρονίστηκε στο καθεδρικό ναό του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο Βελιγράδι.
Συλλυπητήρια μηνύματα
Συλλυπητήρια μηνύματα για την εκδημία του Πατριάρχη της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Παύλου, ο οποίος εκοιμήθη, χθες, σε ηλικία 95 ετών, απέστειλαν ο πρόεδρος και η πρωθυπουργός της Κροατίας, Στιέπαν Μέσιτς και Γιάντρανκα Κόσορ αντίστοιχα
"Η εκδημία του Πατριάρχη Παύλου είναι μεγάλη απώλεια για τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία, επειδή, με το έργο του, προς όφελος της Εκκλησίας και του λαού, υπήρξε ένας άνδρας που πίστευε με ειλικρίνεια στη δύναμη του θεϊκού καλού ενός ανθρώπου και συνέβαλε με την ποιμαντορική του φροντίδα σε στιγμές που ήταν επίπονες για πολλούς Σέρβους ορθοδόξους, καθώς και στις προσπάθειες για την επίτευξη της ειρήνης και την εγκαθίδρυση του διαλόγου και του αμοιβαίου σεβασμού μεταξύ των λαών και των εθνών", αναφέρει- μεταξύ άλλων- στο μήνυμά του ο κ. Μέσιτς.
Τα συλλυπητήριά της προς τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία και το ποίμνιό της εξέφρασε και η κ. Κόσορ.
romfea
Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος πληροφορηθείς την εκδημία του μακαριστού Πατριάρχου Σερβίας κυρού Παύλου, τέλεσε σήμερα τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του.
Η δε Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος έχει ήδη αποστείλει συλλυπητήριο τηλεγράφημα προς τον Τοποτηρητή του Πατριαρχείου της Σερβίας.
Μόνο η μορφή του απέπνεε βαθύτατο
σεβασμό και αγάπη! Όταν γινόταν ο
πόλεμος στην υπό διάλυση τότε Γιου
γκοσλαυία, κάθε μέρα ήταν πανταχού παρών μετά την λειτουργία, που τε-
λούσε ΑΝΕΛΙΠΩΣ! Υπήρξε ασκητικός διδάσκοντας περισσότερο με το παρά-
δειγμά του παρά με το λόγο του!
Ας είναι ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ του!
Ο αγαπητός κ.Τελεβάντος πολύ προτρέχει όταν λέει ότι είναι άγιος. Ενάρετος, ασκητικός και αγνός Πατριάρχης ήταν. Ας μείνουμε όμως έως εκεί μέχρι να δούμε περισσότερα!
Ένας πιστός
Απάντηση στον "ένα πιστό".
Ουδέποτε χαρακτήρισα Αγιο το μακαριστό πατριάρχη των Σέρβων Παύλο. Απλά τον χαρακτήρισα αυτό που ήταν: Μια αγία μορφή.
Ποιοι είναι Αγιοι το δείχνει ο Θεός με τα θαύματα που τελούνται με τις πρεσβείες τους μετά την κοίμησή τους.
Αν δεν έχουν αντίρρηση θα προτιμούσα επώνυμη κριτική από όσους μου κάνουν την τιμή να σχολιάζουν άρθρα και σχόλιά μου. Διότι οι ανώνυμοι, οι επώνυμοι, οι πιστοί, κτλ. μπορεί και να μην είναι καν μέλη της Εκκλησίας. Και όμως! να αυτοχαρακτηρίζονται πιστοί ενώ δεν είναι παρά αιρετικοί και σχισματικοί.
Αγαπητέ κ.Τελεβάντο στο ανωτέρω σχόλιό σας προσπαθώντας να δικαιολογηθείτε πέσατε σε δύο λάθη.
Το πρώτο είναι ότι δήθεν δεν αποκαλέσατε άγιο τον πατριάρχη της Σερβίας μακαριστό π.Παύλο. Λέτε ότι τον αποκαλέσατε αγία μορφή και όχι άγιο! Σε τί διαφέρουν όμως μεταξύ τους αυτά; Σε τίποτα! Άγια μορφή σημαίνει άγιος άνθρωπος, κατα το ασκητική μορφή σημαίνει ασκητικός άνθρωπος! Ας μην παίζουμε με τις λέξεις λοιπόν. Αυτή είναι η αντίληψή σας και η γνώμη σας για τον π.Παύλο και μην προσπαθείτε να δικαιολογηθείτε. Η άποψη σας αυτή φαίνεται καθαρότερα σε σχόλιο άλλου blog https://www.blogger.com/comment.g?blogID=6265776774987046605&postID=327919539056269557
Το δεύτερο που κάνατε στην προσπάθεια σας να αποφύγετε και να υποβαθμίσετε την κριτική είναι η προσπάθεια απαξίωσης της ανώνυμης κριτικής και η ρίψη πάνω της των βαρύτατων σκιών της αίρεσης και του σχίσματος. Είναι αστείο το επίχειρημα σας και πριν σας αποδείξω την αστειότητα καλό είναι να το πάρετε πίσω ως ατυχές και ως της στιγμής!
Ένας πιστός
Στην ιστοσελίδα αυτή https://www.blogger.com/comment.g?blogID=6265776774987046605&postID=5791552956375904381 φαίνεται καλύτερα αν τον αποκαλείτε ή όχι άγιο!
Ένας πιστός
Η κακοπιστία είναι το μικρότερο από τα προβλήματα του ανώνυμου, που δεν έχει την εντιμότητα να σχολιάσει επώνυμα τα γραφόμενα των άλλων.
Γιατί λοιπόν δεν μας απαντά στα ακόλουθα ερωτήματα:
1.) Καταρχήν να μας χαρίσει το ονοματάκι του.
2.) Υστερα να μας πει αν είναι μέλος της Ορθόδοξης Εκκλησίας ή κάποιας παλαιοημερολογητικής κάστας και για ποιο λόγο;
3.) Παρεβρέθηκε στις φιέστες του Ζακύνθου και γιατί;
Δημοσίευση σχολίου