24/11/09

O Ζακύνθου Χρυσόστομος για την "Ομολογία Πίστεως"

Απόσπασμα συνέντευξης του Μητροπολίτου Ζακύνθου Χρυσοστόμου στον Κώστα Καντούνη και την εφημερίδα Απογευματινή (23/11/2009)
Μητροπολίτης Ζακύνθου:
«Δόθηκαν οι απαραίτητες εξηγήσεις. Οι Σεβασμιώτατοι διευκρίνισαν ότι δεν ήθελαν να θίξουν τον Οικουμενικό Πατριάρχη, ούτε να φύγουν μακριά από το Συνοδικό Σύστημα. Κάποιες φορές κι εμείς οι Αρχιερείς παρασυρόμεθα από πιστούς που έχουν υπέρμετρο φανατισμό. Μόνον η Σύνοδος μπορεί να αποφανθεί επί θεμάτων πίστεως. Οτιδήποτε άλλο είναι εωσφορικό και αντίθετο προς την Ορθόδοξη αντίληψη περί συνοδικότητας»
Σχόλιο του ιστολογίου μας
Μόνον η Σύνοδος μπορεί να απόφανθεί επί θεμάτων πίστεως; Αλήθεια; Και όταν αποφαίνεται η Σύνοδος, μήπως κατέχει και κανένα αλάθητο; Και γιατί κάθε άλλη ενέργεια και πρωτοβουλία κρίνεται ως "εωσφορική" και "φανατική"; Ποιος απεφάνθη ορθά περί της Πίστεως; Η Σύνοδος των επισκόπων της Φερράρας - Φλωρεντίας ή ο ένας και μοναδικός άγιος Μάρκος ο Ευγενικός; Και κάτι τελευταίο. Ας σταματήσει πλέον το παραμύθι ότι οι Μητροπολίτες "παρασύρθηκαν" και υπέγραψαν την Ομολογία Πίστεως. Προσβάλλει και τους ίδιους τους υπογράψαντες και τη νοημοσύνη όσων διαβάζουμε τέτοιες απόψεις
.

5 σχόλια:

Κυριάκος είπε...

«Κάποιες φορές κι εμείς οι Αρχιερείς παρασυρόμεθα από πιστούς που έχουν υπέρμετρο φανατισμό.»

Δηλαδή περίπου όπως

«12 καὶ εἶπεν ὁ Ἀδάμ· ἡ γυνή, ἣν ἔδωκας μετ᾿ ἐμοῦ, αὕτη μοι ἔδωκεν ἀπὸ τοῦ ξύλου, καὶ ἔφαγον.» (Γένεσις 3, 12)

Κυριάκος είπε...

Να διευκρινίσω πως δεν παρομοιάζω την ομολογία πίστεως (την οποία υπέγραψα) με την πτώση, αλλά την αποποίηση ευθυνών του Ζακύνθου με αυτήν του Αδάμ, αφού ο Ζακύνθου θεωρεί την ομολογία εωσφορική.

Ανώνυμος είπε...

Πολυ καλά τα λέει ο Ζακύνθου!

Παναγιώτης Τελεβάντος είπε...

Τώρα κατάλαβα:

Ασχολείστε σοβαρά με τις δηλώσεις του Ζακύνθου; Κύριε ελέησον!

Οι δηλώσεις του Σεβασμιότατου μόνον τότε αξίζουν σχολιασμού αν γίνονται σε φιλανθρωπικά περιοδικά.

Ξέρετε ποια εννοοώ. Αυτά με τα φτωχά κοριτσόπουλα που δεν έχουν ρούχα να αγοράσουν τα καυμένα και φωτογραφίζονται γυμνά όπως Πένθχαουζ, Πλέιμπου κτλ.!

Σιγά μη δεν ρωτήσουμε το Ζακύνθου να μας πει τι γνώμη έχει για την Ομολογία πίστεως.

Μια ερώτηση μόνον πρέπει να απαντήσει: Αφού δεν απεκήρυξε την ετεροδιδασκαλία για τις προγαμιαίες σχέσεις γιατί δεν τον καθαίρεσαν ή γιατί δεν αυτοκαθαιρείται;

Ανώνυμος είπε...

Έχετε δίκιο κύριε Τελεβάντο. Δυστυχώς και ο Μητροπολίτης Ζακύνθου όπως και ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ Βαρθολομαίος κρύβονται πίσω από δηλώσεις ψεύτικης ευσέβειας και ταπεινολογίας, ότι μόνο Σύνοδος μπορεί να αποφανθεί για τα θέματα της Πίστεως, ότι ομολογία πίστεως θεωρείται ομολογία που έχουν πει οι Άγιοι κλπ ενώ τα θέματα της Πίστεως και των συμπροσευχών έχουν ήδη οριοθετηθεί από τους Ιερούς Κανόνες και τους Αγίους Πατέρες και η τωρινή ομολογία της πίστεως κατά του Οικουμενισμού απλά δηλώνει ότι αποδέχεται ότι αποδέχονται οι Άγιοι και απορρίπτει ότι απορρίπτουν οι Άγιοι! Αυτή είναι η αληθινή ευσέβεια, η υπακοή στα λόγια των Αγίων! Το παιχνίδι με τις λέξεις Ορθόδοξη Πίστη και Ομολογία το οποίο παίζουν με διπλωματικό τρόπο οι Οικουμενιστές Επίσκοποι πρέπει επιτέλους να σταματήσει!
Αν ήταν ευσεβείς και όχι ασεβείς τότε δεν θα παραβίαζαν τους Ιερούς Κανόνες και θα επικροτούσαν οποιαδήποτε κίνηση(όπως η Ομολογία της Πίστεως κατά του Οικουμενισμού) τάσσεται με τους Αγίους!

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)