1/12/09

Εσπερίδα Αστρονομίας από την Ιερά Μητρόπολη Ηλείας και τα Παραρτήματα Ν. Ηλείας της Π.Ε.Θ. και της Ε.Ε.Φ.

πηγή: Ζωηφόρος
«Άστρα – Γη – Ουρανός»
Εσπερίδα Αστρονομίας από την Ιερά Μητρόπολη Ηλείας και
τα Παραρτήματα Ν. Ηλείας της Π.Ε.Θ. και της Ε.Ε.Φ.
Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2009, 18.30-20.30
Πύργος: Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο (Κεντρική Πλατεία)
Η Ιερά Μητρόπολη Ηλείας και τα Παραρτήματα Νομού Ηλείας της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών και της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων, συνδιοργανώνουν εσπερίδα Αστρονομίας με θέμα:
<<΄Αστρα - Γη - Ουρανός>>
Πρόγραμμα.......
18.30: Προσλαλιά Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ηλείας κ. κ. ΓΕΡΜΑΝΟΥ

Χαιρετισμοί Επισήμων

18.45: Χαιρετισμός κ. Γεωργίου Κομιώτη, Προέδρου Παραρτήματος Ν. Ηλείας της Π.Ε.Θ.

18.55: Χαιρετισμός κ. Γεωργίου Βερβενιώτη, Προέδρου Παραρτήματος Ν. Ηλείας της Ε.Ε.Φ.

19.00: Εισήγηση κ. Ευστράτιου Θεοδοσίου, Αναπληρωτή Καθηγητή της Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Αστρονομίας και των Φυσικών Επιστημών στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα: Ο διαχρονικός ρόλος της Αστρονομίας στην ιστορία και τον πολιτισμό.

19.30: Εισήγηση του κ. Παναγιώτη Νιάρχου, Καθηγητή της Παρατηρησιακής Αστροφυσικής στο τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα: Αναζήτηση μιας άλλης Γης στο Σύμπαν.

20.00-20.30 Ερωτήσεις, απορίες, συζήτηση

Λήξη Εσπερίδας

***

Ομιλητής: Παναγιώτης Νιάρχος

Καθηγητής της Παρατηρησιακής Αστροφυσικής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ). Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Μαθηματικών του ΕΚΠΑ και κάτοχος ΜSc και PhD από το Πανεπιστήμιο του Manchester, UK. Είναι Διευθυντής του Τομέα Αστροφυσικής, Αστρονομίας και Μηχανικής του Τμήματος Φυσικής του ΕΚΠΑ και Διευθυντής του Γεροσταθοπούλειου Αστεροσκοπείου του ΕΚΠΑ. Υπήρξε επισκέπτης ερευνητής στα Πανεπιστήμια Tübingen και Münster της Γερμανίας, και έχει δημιουργήσει πολλές συνεργασίες με γνωστά αστρονομικά κέντρα και αστεροσκοπεία του εξωτερικού. Είναι μέλος: της Επιστημονικής Επιτροπής του Commission 42 της IAU, του European Network of Excellence in Asteroseismology, καθώς και διαφόρων ελληνικών και διεθνών επιστημονικών Εταιρειών και Ενώσεων. Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται σε θέματα Παρατηρησιακής Αστροφυσικής και ειδικότερα σε φωτομετρικές και φασματοσκοπικές παρατηρήσεις και θεωρητικές μελέτες αλληλεπιδρώντων διπλών αστέρων και παλλόμενων μεταβλητών αστέρων. Έχει κάνει παρατηρήσεις σε πολύ γνωστά και μεγάλα αστεροσκοπεία του εξωτερικού και έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 220 επιστημονικές εργασίες σε διεθνή περιοδικά και συνέδρια.

***

Oμιλητής: Ευστράτιος Θεοδοσίου

Αναπληρωτής Kαθηγητής της Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Αστρονομίας και των Φυσικών Επιστημών στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα στρέφονται στην Παρατηρησιακή Αστροφυσική, στη δορυφορική Φασματοσκοπία αστέρων προγενεστέρων φασματικών τύπων, στους διπλούς και πολλαπλούς αστέρες, καθώς και στην Ιστορία και Φιλοσοφία της Αστρονομίας και των Φυσικών Επιστημών. Είναι μέλoς της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης, της Ελληνικής Αστρονομικής Εταιρείας, της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών και της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας. Έχει πλέον των 200 επιστημονικών δημοσιεύσεων σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά διεθνών επιστημονικών συνεδρίων, πλέον των 300 επιστημονικών άρθρων στον ημερήσιο και στον περιοδικό τύπο, ενώ κυκλοφορούν δεκατέσσερα βιβλία του στα επιστημονικά ενδιαφέροντά του. Έχει βραβευτεί για το έργο του και τα δημοσιευθέντα βιβλία του (Βραβείο Αρώνη Πανεπιστημίου Αθηνών, κ.ά.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)