6/1/10

Απ. Λακασας, Ανάκληση του διορισμού της Χριστινάκη

πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 6/1/2010

Ανάκληση του διορισμού της Χριστινάκη
Γράφει ο Απ. Λακασας
Οριστικοί τίτλοι τέλους ή μήπως ολοκλήρωση του πρώτου... κύκλου επεισοδίων στο σίριαλ της εκλογής της κ. Ειρήνης Γλάρου - Χριστινάκη σε θέση διδάσκοντος στο τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας Αθηνών, όπου οι γονείς της, Παναγιώτης και Ειρήνη, είναι καθηγητές; Με απόφαση του υπ. Παιδείας ανακαλείται ο διορισμός της κ. Ειρήνης Γλάρου - Χριστινάκη σε θέση καθηγητή.......


Μάλιστα, η απόφαση του ΥΠΕΠΘ αποκαλύπτει ότι η εκλογή της κ. Γλάρου - Χριστινάκη δεν πάσχει μόνον ως προς τις συνθήκες υπό τις οποίες πήρε το διδακτορικό της, αλλά και ως προς την τυπική διαδικασία με την οποία το εκλεκτορικό σώμα αποφάσισε τον διορισμό της. Βέβαια, καθώς η ανάκληση του διορισμού γίνεται για τυπικούς λόγους, επί της διαδικασίας εκλογής, υπάρχει ένα... παράθυρο «η διαδικασία να ξεκινήσει από το σημείο από το οποίο πάσχει», όπως ανέφερε στην «Κ» στέλεχος του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το ερώτημα είναι εάν το ίδρυμα ανοίξει και νέα... σελίδα, αφού ήδη το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους απεφάνθη ότι υπάρχει παρατυπία και στον τρόπο απόκτησης διδακτορικού από την κ. Γλάρου - Χριστινάκη.

Ειδικότερα, το θέμα ήταν «πληγή» για την εικόνα του Πανεπιστημίου Αθηνών καθώς υπήρξαν οξύτατες καταγγελίες εναντίον της οικογένειας Χριστινάκη για φαινόμενα νεποτισμού. Σχετικό δημοσίευμα της «Κ» (της Λίνας Γιάνναρου στις 18/2/2009) ανέφερε ότι οι καταγγελίες αφορούσαν «την οικογένεια Ελένης και Παναγιώτη Χριστινάκη, της κοσμήτορος της Θεολογικής Σχολής του Παν. Αθηνών και του συζύγου της, καθηγητή και πρώην προέδρου του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας, οι οποίοι φέρεται να έχουν «αποκαταστήσει» ακαδημαϊκώς τα τρία τους παιδιά, το σύζυγο της κόρης τους και... τον αδερφό τού συζύγου της κόρης τους, τοποθετώντας τους σε διάφορες θέσεις της Σχολής!».

Το θέμα προκάλεσε την αντίδραση του πρυτανικού συμβουλίου του Πανεπιστημίου Αθηνών, το οποίο ζήτησε τη σχετική γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ενώ απέστειλε τον φάκελο και στο υπουργείο Παιδείας. Το Νομικό Συμβούλιο (με την υπ’ αριθμόν 313 απόφασή του στις 31/7/09) έκρινε ότι υπάρχει πρόβλημα στη διαδικασία απόκτησης του διδακτορικού διπλώματος από την κ. Γλάρου - Χριστινάκη.

Διαπιστώνονται παρατυπίες

Από την πλευρά του, το υπ. Παιδείας δεν μπορεί να προχωρήσει σε έλεγχο για το εάν η κ. Γλάρου - Χριστινάκη ευνοήθηκε κατά τη διαδικασία απόκτησης διδακτορικού διπλώματος. Ομως, στην απόφαση, που υπογράφει ο υφυπουργός και πανεπιστημιακός κ. Ιωάννης Πανάρετος, διαπιστώνονται παρατυπίες στην τρόπο κλήσης των πανεπιστημιακών που μετείχαν στο εκλεκτορικό σώμα που θα αποφάσιζε για την εκλογή της κ. Γλάρου - Χριστινάκη. Ουσιαστικά, η κλήση των πανεπιστημιακών έγινε με διαδικασίες–εξπρές, «χωρίς την αναφορά λόγων κατεπείγοντος και ενδεχόμενης ανάγκης σύντμησης της προθεσμίας», όπως λέει η απόφαση, ενώ υπάρχει και πρόβλημα νόμιμης σύνθεσης του εκλεκτορικού σώματος αφού δεν προκύπτει ότι εκλήθησαν νομότυπα όλα τα μέλη του. Μήπως ήταν προτιμότερο να απουσιάζουν κάποια μέλη, έστω κι αν η υποψήφια για τη θέση ήταν μία; Μετά από αυτό, το υπουργείο Παιδείας ακύρωσε την πράξη διορισμού της κ. Ειρήνης Γλάρου - Χριστινάκη.

3 σχόλια:

Παναγιώτης Τελεβάντος είπε...

Πόσο θα δυσκολευτούν να την επαναδιορίσουν;

Ανώνυμος είπε...

Τι μας πειράζει εμάς αν είναι κόρη καθηγητών; Η κόρη των καθηγητών είναι αυτόματα αποδιοπομπαίος τράγος; Ειναι αξιοκρατία αυτή η λογική;

Παναγιώτης Τελεβάντος είπε...

Ασφαλώς και δεν μας πειράζει αν είναι κόρη καθηγητών.
Το ζητούμενο είναι η αξιοκρατία.

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)