9/11/14

Ο άγιος Νεκτάριος για την ανάγκη θρησκευτικής και πνευματικής μόρφωσης

Οι κοσμικοί άνθρωποι δεν επιθυμούν τη θρησκευτική μόρφωση των παιδιών τους, γιατί τη θεωρούν αιτία πολλών κακών και στρεβλώσεων. Απ’ την άλλη οι χριστιανοί είναι επιφυλακτικοί στην παιδεία που απελευθερώνει τον άνθρωπο και μειώνει την ηθική αξία των εντολών του Θεού. Ο άγιος Νεκτάριος όμως επιμένει στην αναγκαιότητα και της θρησκευτικής μόρφωσης και της πνευματικής. Λέει χαρακτηριστικά: «Η πνευματική και η θρησκευτική μόρφωση παρομοιάζονται με δύο διαφορετικά δέντρα στο ίδιο χωράφι φυτεμένα, τα οποία πρέπει να δέχονται την ίδια φροντίδα κι επιμέλεια για να αναπτυχθούν παράλληλα. Διαφορετικά θε έχουν δυσανάλογη ανάπτυξη, η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση κι επικράτηση του ενός και το μαρασμό και την ταπείνωση του άλλου. Εάν η επιμέλεια στραφεί προς το πνεύμα μόνο, η καχεξία του θρησκευτικού συναισθήματος του ανθρώπου θα είναι αναπόφευκτη. Εάν πάλι στραφεί μόνο προς τη θρησκεία, οι πνευματικές δυνάμεις θα μαραθούν και θα ατονήσουνΣυνέπεια στην πρώτη περίπτωση είναι η αθεΐα, που οδηγεί στον κορεσμό, την αφροντισιά και την αυτοκτονία.

Στη δεύτερη περίπτωση συνέπεια είναι η δεισιδαιμονία, η ερινύς αυτή της ανθρωπότητας, η οποία κρατάει στα χέρια της φωτιά και μαχαίρι και απειλεί καθένα που έχει διαφορετική άποψη».

Από το βιβλίο του Πρωτ. Διονυσίου Τάτση, "Διδαχές Αγίου Νεκταρίου".

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Θαυμάσια η διαλεκτική της ισορροπίας των δύο ειδών μορφώσεως κατά τον μεγάλο άγιο!

Ανώνυμος είπε...

Αν δεν απατώμαι αδελφοί, σε ένα τροπάριο του εσπερινού της εορτής του αγίου υπάρχει η φράση "τη παιδεία την αρετήν συνάψας".
Επίσης είναι γνωστό ότι ο άγιος υπήρξε τόσο φιλομαθής που σημείωνε ρητά των Αγίων Πατέρων και των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων πάνω σε καπνοσακκούλες στο καπνοπωλείο που εργαζόταν νέο παιδί! Και πραγματικά, υπήρξε "τέρας μορφώσεως", αποδεικνύοντας περίτρανα ότι κάθε άλλο παρά ο χριστιανισμός αντιτίθεται και αντιστρατεύεται τη γνώση, επιστομίζοντας παράλληλα κάποιους συμπλεγματικούς πολεμίους της χριστιανικής αλήθειας!
Λ.Ν.

Ανώνυμος είπε...

Μαλλον εδω θελει να πει ο αγιος πως θεωρια και πραξις ειναι μελημα της καθε ψυχης,...δεν μπορω να δω κατι αλλο...

Υπαρχουν κατι γεροντακια που ουτε το ονομα τους δεν γνωριζουν να γραψουν και ομως τους ψαλμους τους ξερουν απ εξω και τη θεια Λειτουργια την μονολογουν ψιθυριστα...και,πεθαναν εν μετανοια και ταπεινωσει....χωρις να γνωριζουν και πολλη θεολογια .

Υπαρχουν ομως και αγιοι πολυ μορφωμενοι, και τα αρχαια ελληνικα τους απταιστως μιλουσαν και ερμηνευαν, και φιλοσοφια εγνωριζαν,πλην ομως δεν αφωμοιωναν τα φιλοσοφικα στοιχεια εις την ψυχην τους, για να μη κανουν μια διπλη προσωπικοτητα του φιλοσοφου και του χριστιανου-Ορθοδοξου.
Ουτε τα ορθοδοξα στοιχεια μπορουσαν να κατανοηθουν εαν δεν βιωθουν εν Χαριτι και αποκαλυφθουν φυσικα,οποταν η θεογνωσια θα ηταν σαν ενα απιαστο πουλι.
Γι αυτο ,καπως ετσι το βλεπουμε ...............,ταπεινωσις και μετανοια ειτε λιγα γνωριζει κανεις ειτε πολλα, ουτως η αλλως,υπαρχει διαφορα γνωσεως και προοδου ...γι αυτο παντου τα παντα Χαρις + μετρο...... Αυτη ευσπλαχνιζεται οποιον θελει να ευσπλαχνιστει και ελεει οποιον θελει να ελεησει κατα το μετρο του ζηλου,της προθυμιας,της ταπεινωσης,της πιστεως και της αγαπης της αληθειας,του Θεου και του πλησιον κι των εργων..
Εκτος εαν εννοει ο αγιος να γνωριζει κανεις ποιες ειναι οι αρχες και των αλλων θρησκειων,που καλο ειναι να γνωριζει κανεις ωστε να μπορει να μαχεται για την αληθεια.Αλλα και ο Μεγας γερων Βαρσανουφιος καθως και η γραφη τουτους λεγει να τους αποφευγουμε.
Οποτε μαλλον γυριζουμε στην πρωτη εκδοχη,οπου θεωρει ο αγιος πιστη και γνωση συν εργα... που ειναι το κλειδι,παντα εν ταπεινωσει και μετανοια...
Μεγας Αγιος!
Την ευχη του να εχομε...

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)