16/2/10

Συνάντηση Έλληνα πρωθυπουργού με τον Πατριάρχη Μόσχας (αναφορές και στα θρησκευτικά σύμβολα)

πηγή: romfea.gr
Με τον Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλο, συναντήθηκε σήμερα ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Γεώργιος Παπανδρέου, στην Πατριαρχική κατοικία στο κέντρο της Μόσχας.
Ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλος, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, τόνισε τη σημασία του πνευματικού διαλόγου και συνεργασίας μεταξύ Ρωσίας και Ελλάδας, ώστε από κοινού να υπερασπιστούν τα Ορθόδοξα θεμέλια των δύο χωρών......

«Στην εποχή της Παγκοσμιοποίησης, θα πρέπει όλοι να ανησυχούμε για το ότι οι αξίες και τα χαρακτηριστικά (Ορθοδόξων) του πολιτισμού επέζησαν. Φυσικά αυτό συνεπάγεται στην ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των ορθόδοξων χωρών», τόνισε ο Πατριάρχης Κύριλλος στην συνάντηση με τον Πρωθυπουργό.
Σύμφωνα με τον Πατριάρχη Κύριλλο, ένα από τα εργαλεία αυτής της αλληλεπίδρασης είναι η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση της Ορθοδοξίας, αλλά είναι σημαντικό να συνεργαστούμε και με άλλους τρόπους.
Ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, εξέφρασε τη ανησυχία του «ότι σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, υπάρχουν περιστατικά, που δείχνουν τη μετατόπιση των Χριστιανικών αξιών. Ως παράδειγμα να αναφέρω τη πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το Νοέμβριο του 2009, για την απαγόρευση των Χριστιανικών Συμβόλων στα σχολεία της Ιταλίας».
Επίσης, ο Πατριάρχης εξέφρασε την ικανοποίηση του, ότι "στην Ελλάδα δεν έχουν γίνει τέτοιες ενέργειες ώστε να αφαιρεθούν τα χριστιανικά σύμβολα από τα σχολεία και τα δικαστήρια, αλλά ούτε καταργήθηκε ο όρκος από το Ευαγγέλιο".
Από την πλευρά του, ο Πρωθυπουργός κ. Γεώργιος Παπανδρέου τόνισε: «Πρέπει πάντα να φροντίσουμε, ώστε αυτές οι ηθικές αξίες στην εποχή της Παγκοσμιοποίησης να μην φύγουν από τη ζωή των ανθρώπων».
Αξίζει να σημειωθεί, ότι στη συνάντηση συζητήθηκε ο προσκυνηματικός τουρισμός, καθώς και η πολιτιστική συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Ελλάδας, η οποία σύμφωνα με τον Πατριάρχη Κύριλλο θα αυξηθεί περισσότερο.
«Είναι τεράστιος ο αριθμός των προσκυνητών…. Πιστεύω ότι η ροή των προσκυνητών με προορισμό την Ελλάδα, θα αυξηθεί περισσότερο», τόνισε ο Πατριάρχης.
Εν συνεχεία ο Πατριάρχης Μόσχας, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς την Ελλάδα για τη διατήρηση του μοναδικού χαρακτήρα του Αγίου Όρους, το οποίο επισκέπτονται χιλιάδες προσκυνητές από την Ρωσία κάθε χρόνο.
«Χαίρομαι που η Ρωσία συμβάλλει στη διατήρηση των Ιερών Μονών του Αγίου Όρους, συμπεριλαμβανομένης και της χρηματοδοτικής προσφοράς», τόνισε μεταξύ άλλων ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος.
Ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας, υπενθύμισε ακόμη στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, ότι το περασμένο καλοκαίρι στη συνάντηση που είχε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο συζήτησε, να γίνει μια έκθεση στη Μόσχα με τα κειμήλια του Αγίου Όρους.
«Η Πρεσβεία της Ρωσίας στην Ελλάδα εργάζεται για την έκθεση αυτή», τόνισε ο Κύριλλος, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι "η πρωτοβουλία αυτή θα έχει απήχηση στις Ελληνικές αρχές".
Τέλος, να σημειωθεί, ότι στη συνάντηση παρέστησαν από την Ρωσική Εκκλησία, ο Πρόεδρος του Τμήματος των Εξωτερικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίωνας, ο Αντιπρόεδρος του ΤΕΕΣ, Πρωθιερέας Νικόλαος Μπαλασώφ και ο Γραμματέας π. Ίγκορ Γιακιμτσούκ.
Τον Πρωθυπουργό κ. Γεώργιο Παπανδρέου συνόδευαν, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Πεταλωτής, ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Δρούτσας και ο Πρέσβης της Ελλάδος στη Μόσχα.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Πολύ σωστός ο Πατριάρχης Μόσχας! Μπράβο του, τα λέει σωστά και για το Άγιο Όρος! Ρε παιδιά η Romfea.gr, το έχει γράψει εδώ και 2 ώρες, κανένα ελληνικό site, δεν έχει γράψει ακόμα τίποτα!!

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)