23/2/10

Όλοι προ των ευθυνών μας για το μάθημα Θρησκευτικών

Οι δύο επιστολές της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων (ΠΕΘ) προς την Υπουργό Παιδείας κ. Άννα Διαμαντοπούλου και προς την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος θέτουν προ των ευθυνών τους όλους όσοι σχετίζονται με το μάθημα των Θρησκευτικών.
Η Υπουργός Παιδείας καλείται τώρα να απαντήσει αν πραγματικά σχεδιάζει τη μετατροπή του μαθήματος των Θρησκευτικών (ΜτΘ) σε προαιρετικό, αλλά και να συναντηθεί με τα μέλη του Δ.Σ. της ΠΕΘ. Αν δεν υπάρξει άμεσα συνάντηση με τους θεολόγους ή υπουργική απάντηση στο ζήτημα της πιθανής μετατροπής του μαθήματος σε προαιρετικό,.......
τότε κανείς θεολόγος πλέον δεν θα πρέπει να δείχνει εμπιστοσύνη στην Υπουργό σχετικά με τα σχεδιαζόμενα για το μάθημά μας. Η δε αντίδρασή μας πρέπει τότε να πάρει τη μορφή εντατικής και διαρκούς καταγγελίας του κυβερνητικού σχεδιασμού αποχριστιανοποίησης της παιδείας ώστε να υπάρξει κίνημα εκπαιδευτικών, γονέων, κληρικών, ενώσεων και φορέων που θα αποτρέψει με την ορμή του την υλοποίηση των σχεδίων αυτών.
Αλλά και η επί μακρόν σιωπή των συνοδικών Ιεραρχών –εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων- για το ΜτΘ, παρόλες μάλιστα τις υπουργικές ασαφείς και προκλητικές δηλώσεις περί μετατροπής του μαθήματος σε προαιρετικό, μετά την Επιστολή της ΠΕΘ, πρέπει να σταματήσει. Οι Ιεράρχες οφείλουν να δώσουν την δέουσα προσοχή στα ζητήματα της παιδείας με αιχμή το ΜτΘ, την διατήρηση των χριστιανικών εικόνων στις σχολικές αίθουσες και την πρωινή σχολική προσευχή. Η αναβληθείσα Σύνοδος της Ιεραρχίας, όταν συγκληθεί, οφείλει να λάβει σαφή και ξεκάθαρη θέση για όλα τα παραπάνω θέματα. Τα θέματα της Πίστεως και της παιδείας πρέπει επιτέλους να αποτελέσουν την προτεραιότητα των Ιεραρχών μας. Η τυχόν αδιαφορία για αυτά λόγω εντατικής ενασχόλησης με τα μπεζενίτικα και πατριαρχικά κόλπα, τις εκλογές βοηθών επισκόπων και τα παρόμοια θα απογοητεύσουν για μια ακόμη φορά θεολόγους, γονείς και μαθητές.
Τέλος, οι θεολόγοι των σχολείων οφείλουμε όχι μόνο να κλείσουμε τα αυτιά μας στις διασπαστικές φωνές που τον τελευταίο καιρό ακούγονται στον κλάδο μας αλλά να καταγγείλουμε την άτυπη πλην όμως ουσιαστική συνεργασία ομάδας θεολόγων με τους υπευθύνους του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, που στόχο έχει την απορθοδοξοποίηση του θρησκευτικού μαθήματος. Το μήνυμα της ΠΕΘ «Τον τελευταίο καιρό πολλά λέγονται και θρυλούνται σχετικά με τον χαρακτήρα και την υποχρεωτικότητα του μαθήματος των θρησκευτικών, «ως μή όφειλε», ακόμη και απο θεολογικούς κύκλους» ελπίζουμε να έγινε αντιληπτό σε όλους.

1 σχόλιο:

Παναγιώτης Τελεβάντος είπε...

Ετσι είναι ακριβώς όπως τα περιγράφετε κ. Θεολόγε.

Η ΠΕΘ επιτέλους μίλησε.

Ελπίζουμε να δώσει συνέχεια και να φανεί συνεπής.

Παράλληλα οι διασπαστές του "Καιρού", οι άνθρωποι του Γιαγκάζογλου, πρέπει να μας βρουν όλους αντιμέτωπους στα καταχθόνιά τους σχέδια.

Οταν ευκαιρήσουν εξαιτίας του βαρυφορτωμένου τους προγράμματος με τα χρυσόστολιστά τους συλλείτουργα και αφού ολοκληρώσουν το θεάρεστο έργο της αποκατάστασης του Μπεζενίτη οι Ιεράρχες μας ελπίζουμε να ξυπνήσουν και να πάρουν δυναμική θέση για το μάθημα των θρησκευτικών.

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)