23/2/10

Ε.Σημαντήρης, Προς όσους θέλουν να βγάλουν το Σταυρό


ΠΡΟΣ ΟΣΟΥΣ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΝ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ


Γράφει ο κ. Ε.Σημαντήρης
Εθελοντής Σαμαρείτης Ε.Ε.Σ.


Με αφορμή το όσα δημοσιεύτηκαν σχετικά με την κατάργηση του Σταυρού από τη σημαία του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και την υγιή αντίδραση Εθελοντριών Αδελφών στα Ιωάννινα, αλλά κυρίως λόγω της απάντησης του Προέδρου του Ε.Ε.Σ., έχω να παρατηρήσω ότι ο Σταυρός υπήρχε (βλ. φωτογραφία του 1987- δεξιά), υπάρχει (βλ. φωτογραφίες του1995 και 2005 - δείτε πατώντας το Διαβάστε περισσότερα) και πρέπει να υπάρχει στη Σημαία του Ε.Ε.Σ.......

Δεν γνωρίζω αν οι κυρίες που διαμαρτυρήθηκαν είναι «γηραιές», όπως είπε ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Σ.. Μάλλον γεραρές είναι. Ο Σταυρός είναι σύμβολο θυσίας και δύναμης, όπως άλλωστε είναι και οι ιδέες του Ερυθρού Σταυρού. Δυστυχώς κάποιοι «προοδευτικοί», ακόμη και μέσα στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, με ιδέες που δεν συνάδουν με το πνεύμα του ερυθροσταυρισμού, άνθρωποι που μισθοδοτούνται και δεν μπορούν να έχουν το πνεύμα του εθελοντισμού που διακατέχει όσους και όσες αφήνουν τα πάντα για να προσφέρουν σε μια ιδέα, συμπλέουν με το νεοεποχίτικο πνεύμα και, φοβισμένοι από τη δύναμη του Σταυρού, προφασιζόμενοι κάθε τι, προσπαθούν να τον καταργήσουν. Δεν θα το πετύχουν. Αυτό που ίσως καταφέρουν είναι να καταργήσουν τους αληθινούς ερυθροσταυρίτες, αυτούς που έχουν στο αίμα τους το πνεύμα του Ερρίκου Ντυνάν. Ας ελπίσουμε πως θα πρυτανεύσει η λογική!

Ε.Σημαντήρης
Εθελοντής Σαμαρείτης Ε.Ε.Σ
.

Σημαία Ε.Ε.Σ. 1995

Σημαία Ε.Ε.Σ. 2005

15 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Κάνουμε μεγάλο λάθος αν νομίζουμε, ότι ο εικονιζόμενος σταυρός στη σημαία αυτή, καθώς και στην ελληνική σημαία είναι ο χριστιανικός σταυρός.

Μια απλή ενημέρωση σε κάποια εγκυκλοπαίδεια ή στο διαδίκτυο, μας το επιβεβαιώνει.

Ο χριστιανικός σταυρός είναι ανισοσκελής, ενώ αυτός είναι ο αρχαιοελληνικός ισοσκελής σταυρός, γι' αυτό και οι νεοπαγανιστές ορύονται στα έντυπά τους, για την μη αφαίρεση αυτού του αρχαιοελληνικού σταυρού από τη σημαία και την αντικατάστασή του με τον χριστιανικό σταυρό.

ΙΚ

Ανώνυμος είπε...

ΙΚ,
κάνεις μέγα λάθος. Ο σταυρός της ελληνικής σημαίας που είναι ισοσκελής είναι ο σταυρός του Χριστού. Τι λες; Οι αγωνιστές του '21 δεν έβαλαν στη σημαία τους το Σταυρό του Χριστού αλλά έναν σταυρό "αρχαιοελληνικό"; Ας μην λέμε ανοησίες, συγχώρεσέ μου τη λέξη, με πράγματα ξεκάθαρα, εμφανή και σαφή.
Αν οι νεοπαγανιστές έχουν ιδέες διάφορες περί του σταυρού της ελληνικής σημαίας, ας μην παρασυρόμαστε και μεις σε ίδιες ανόητες σκέψεις και αναλύσεις.
Γ.

Ε.Σημαντήρης είπε...

Συμφωνώ με τον σχολιαστή Γ 7.56μμ όσον αφορά τον Σταυρό στην Ελληνική σημαία. Πάντως το όλο θέμα με τον ΕΕΣ έγινε για τον Σταυρό στο κοντάρι.Για αυτό και εμφανίζω παλαιότερες φωτογραφίες όπου υπήρχε ο Σταυρός σε πείσμα αυτών που θέλουν τώρα να τον βγάλουν.

Ανώνυμος είπε...

http://thriskeftika.blogspot.com/2010/01/blog-post_03.html

http://thriskeftika.blogspot.com/2009/11/blog-post_9817.html

Παρατίθενται οι θέσεις κάποιου με το ψευδώνυμο Ι.Κ. για τα θρησκευτικά σύμβολα και για την ελληνική σημαία . Είναι ο ίδιος άραγε που είναι λαύρος με την εξέλιξη ?

Ανώνυμος είπε...

Θα συμβουλεύαμε τους αντιρρησίες περί του χριστιανικού σταυρού να προμηθευτούν μια σημαία των αγωνιστών του ΄21 για να δουν τον τύπο του σταυρού.

Επειδή καταγόμαστε από τις Σπέτσες, ο σταυρός (κόκκινος) που υπάρχει στη σημαία των αγωνιστών του ΄21 είναι ο ανισοσκελής.

Για τους μη γνωρίζοντες όμως παραπέμπουμε στο λήμμα "Σταυρός" της εγκυκλοπαίδειας ΠΑΠΥΡΟΣ, όπου εικονίζονται οι διάφοροι τύποι σταυρών. Εκεί αναφέρονται: "α/ ο ελληνικός σταυρός με δύο ίσες κεραίες β/ ο λατινικός σταυρός, του οποίου η κατακόρυφη κεραία είναι μακρύτερη από την οριζόντια..... σύμφωνα με την παράδοση ο σταυρός πάνω στον οποίον πέθανε ο Χριστός ανήκε στον τύπο του λατινικού σταυρού.....".

Εκτός αν τα ανωτέρω είναι ψέμματα και αναμένεται να πληροφορηθούμε, εμείς οι ανόητοι, την αλήθεια, βασισμένη σε κάποια άλλη τεκμηριωμένη αναφορά.

ΙΚ

Ανώνυμος είπε...

Οι αγωνιστές του '21 δεν έβαλαν στη σημαία τους το Σταυρό του Χριστού αλλά έναν σταυρό αρχαιοελληνικό! Σατανικής έμπνευσης και οικτρής γελοιότητας ψευδοεπιχείρημα των ανιστόρητων παγανιστών. Και όμως ο Κολοκοτρώνης, ο Μακρυγιάννης και ο Παπαφλέσσας έβαλαν το Σταυρό Του Χριστού στη σημαία γιατί στον Χριστό πίστευαν και δεν περιμένουμε τον οποιονδήποτε να διορθώσει το ''λάθος '' τους και να μας ''σώσει'' αφαιρώντας το σταυρό ή τα θρησκευτικά σύμβολα ή προπαγανδίζοντας την εξέλιξη .. της σημαίας ως προσαρμογή στο πολυπολιτισμικό περιβάλλον..

Ανώνυμος είπε...

ΙΚ

Το επόμενο που θα ακούσουμε (μην το πιστέψεις όπως το άλλο με το σταυρό) είναι ότι κάθε φορά που οι αγωνιστές του 21 έλεγαν ''Χριστός'' εννοούσαν ''Ζευς ο νεφεληγερέτης''

Οξύρυγχος

Ανώνυμος είπε...

Eγκυκλοπαίδεια ΠΑΠΥΡΟΣ

Με τον όρο ΠΑΠΥΡΟΙ της Οξυρρύγχου αναφερόμαστε σε ένα πολύ μεγάλο αριθμό παπυρικών χειρογράφων που βρέθηκαν μετά από πολύχρονες ανασκαφές (1895-1934) στην Οξύρρυγχο, ένα κεφαλοχώρι στην Άνω Αίγυπτο, νότια του Φαγιούμ. Η Οξύρρυγχος, όπως και ολόκληρη η Αίγυπτος, είχε γίνει μια περιοχή ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού μετά την κατάκτηση της από τον Αλέξανδρο το 332.Κατά την περίοδο 1906/7 βρέθηκαν τέσσερις ακέραιοι κώδικες του 5ου αιώνα που περιέχουν το Δευτερονόμιο, τον Ιησού του Ναυή, τους Ψαλμούς, τα τέσσερα ευαγγέλια και τις Επιστολές του Απόστολου Παύλου.
Οι πάπυροι της Οξυρρύγχου που βρέθηκαν σε αυτή τη σημαντική περίοδο ανακαλύψεων, έδωσαν μεγάλη ποσότητα παπυρικού υλικού, που βοήθησε σημαντικά την ανάπτυξη της παπυρολογίας ως μίας ανεξάρτητης ιστορικής επιστήμης.

http://www.papyrology.ox.ac.uk/POxy/

Ανώνυμος είπε...

Σκοπός είναι να διαλεγόμαστε με σοβαρά επιχειρήματα και όχι με αστειότητες και πρωτίστως, όχι με τον ΔΙΑ (ΔΙΑλογος), αλλά με τον Χριστό (διάΛΟΓΟΣ).

ΙΚ

Ανώνυμος είπε...

Σκοπός είναι να διαλεγόμαστε με σοβαρά επιχειρήματα και όχι με αστειότητες άρα ΙΚ μην αναπαράγεις τα αποκυήματα της εξελιγμένης φαντασίας ανιστόρητων παγανιστών.

ΛΟΓΟΣ-ΔΙΑ
ΛΟΓΟΔΙΑρροια

Ανώνυμος είπε...

Τελικά, η πείσμονα άρνηση να φέρουμε επιχειρήματα σε έναν ειλικρινή αντίλογο, δεν δείχνει, παρά ότι εμφολεύει μια ανεξήγητη (;) παθογένεια.

ΙΚ

Ανώνυμος είπε...

Αν και αποδεικνύουμε το αυτονόητο να γιατί δεν ισχύουν οι ισχυρισμοί του ΙΚ και των παγανιστών:
Στο Μοριά οι σημαίες έφερα συνήθως τον Αγιο Γεώργιο ή άλλον Αγιο και το Σταυρό με επιγραφές «Τούτω Νίκα» ή «Ιησούς Χριστός Νικά». Ο κάθε
καπετάνιος έφτιαχνε και τη δική του εκδοχή στην ίδια βασική ιδέα: το
μπαϊράκι με σταυρό. Ο Κολοκοτρώνης το 1806 έφερε σημαία με τον σταυρό του Αγίου Ανδρέου. (Πηγές: Η σημαία μας – του Οδ. Σταυράκη, Ελληνική Σημαία – της Αν. Κούλη).
Τα σύμβολα, που υπάρχουν στα έγγραφα "καθιερώσεως" και "αφιερώσεως" των Φιλικών φέρουν απαραιτήτως το σημείον του Σταυρού• οι σημαίες, οι σφραγίδες και τέλος και τα παράσημα είναι σταυροφόρα. Από το πνεύμα του 1821 προέκυφε και το ανώτατο παράσημον της χώρας μας, ο "Μεγαλόσταυρος του Σωτήρος", δηλαδή ο συνδυασμός του Σταυρού και της εικόνος του Χριστού.

Ειδικώς για τις σημαίες της επαναστάσεως, που άλλοτε αναφέρονται ως "σημαίες του σταυρού", άλλοτε ως "σταυροφόρες σημαίες" και άλλοτε ως "σημαίες της Ελευθερίας", ο Γραμματέας του Γ. Αρχηγού της Πελοποννήσου Μιχαήλ Οικονόμου μας εξηγεί, ότι "σημαία της επαναστάσεως" και "σημαία του σταυρού" είναι ταυτόσημος, δηλαδή άλλοτε αvαφέρεται το σύμβολο και άλλοτε ο σκοπός, τον οποίον υπηρετούν οι σταυροφόρες σημαίες. (Ηλίας Οικονόμου Θεός και επανάσταση του 1821Περ. Kοινωνία, τεύχος 2, έτος κζ', Απρίλιος-Ιούνιος 1984.)
Σήμερα στο κέντρο του σταυρού, η σημαία του στρατού ξηράς φέρει την εικόνα του Αγίου Γεωργίου, η δε σημαία της αεροπορίας την εικόνα του Αρχάγγελου Μιχαήλ. Εννέα χώρες της Ευρώπης έχουν ήδη τον σταυρό στην σημαία τους και δεν σκοπεύουν να τον αφαιρέσουν.
Ο ΙΚ στο παρόν ιστολόγιο εμμένει 1) να αφαιρεθεί ο σταυρός από τη σημαία ως αρχαιοελληνικός (!) 2) να απομακρυνθούν τα θρησκευτικά σύμβολα από τα σχολεία 3) να θεολογούμε για τον κοινό πρόγονο πιθήκου-ανθρώπου. Και οι τρεις εμμονές του ΙΚ δεν αγγίζουν κανέναν συνειδητό ορθόδοξο. Και φυσικά δεν μας εκπλήσσει η αντιποίηση του ιατρικού επαγγέλματος από τον ΙΚ με διαγνώσεις παθογένειας διαδικτυακώς και ψευδωνύμως.

Ανώνυμος είπε...

O σταυρός τέθηκε έτσι στην σημαία μας έτσι ώστε ποτέ να μην αναποδογυρίζεται (ο σταυρός) στη μάχη ή στην έπαρση της κόντρα στην πνοή του ανέμου. Ορθοδόξους Αγίους είχε και έχει η πολεμική σημαία πάνω αυτό σε αυτόν τον σταυρό και δεν καταλαβαίνω γιατί ενοχλούνται ορισμένοι.

ν.

Ανώνυμος είπε...

Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια.

Για τολμήστε να προτείνετε την αφαίρεση από τη σημαία του αρχαιοελληνικού ισοσκελούς σταυρού και να τοποθετήσετε τον ανισοσκελή σταυρό του Χριστού!

Αλλά πεισμόνως δεν θέλετε τον χριστιανικό σταυρό, αλλά τον παγανιστικό, που υπάρχει σήμερα και δεν καταλαβαίνω το γιατί.

ΙΚ

Ανώνυμος είπε...

Τα πολλά λόγια, δηλαδή, τα ψευτοεπιχειρήματα σου ΙΚ, είναι φτώχεια.

Ευχαριστούμε τους Ανώνυμους 11:25 μ.μ και 11:40 μ.μ για τις παραπομπές.

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)