16/4/10

Ανταλλαγή Επιστολών π. Σαράντη Σαράντου και π. Δανιήλ Αεράκη για τα λειτουργικά κείμενα

Αναδημοσιεύουμε από το http://anavaseis.blogspot.com/ το κείμενο του π. Σαράντη Σαράντου "Ἡ ἀνομία τῶν λειτουργικῶν μεταφράσεων καί ἡ διαστροφή τῆς ὀρθοδόξου Λατρείας", απαντητικό κείμενο του π. Δανιήλ Αεράκη και τέλος Ανοικτή Επιστολή του π. Σαράντη στον π. Δανιήλ.
Πατήστε το Fullscreen για να διαβάσετε καλύτερα το Scribd
π. Σαράντης Σαράντος και π. Δανιήλ Αεράκης για λειτουργικά κείμενα

3 σχόλια:

Παναγιώτης Τελεβάντος είπε...

Η αντιπαράθεση των δύο σχολίων δείχνει το πατερικό στίγμα της θεολογίας του π. Σαράντη και το Νεοβαρλααμικό στίγμα της σκέψης του π. Δανιήλ.

Ανώνυμος είπε...

Ο π. Σαράντης είναι ένας κληρικός που εκτός από τη χάρη και την ταπείνωση που τον διακατέχει είναι και πλήρης καταρτησμένος σε θέματα πίστεως. Γνωρίζει άριστα τους κανόνες της εκκλησίας μας και τους υποστηρίζει πάντα χωρίς φανατισμό. Στη σημερινή εποχή θα πρέπει δυστυχώς να φανεί ΟΜΟΛΟΓΗΤΗΣ στα αυτονόητα (όπως πάντα συμβαίνει) με κίνδυνο να χαρακτηριστεί φυσικά και ΦΑΝΑΤΙΣΜΕΝΟΣ! Λυπάμαι που κάποιοι ιερωμένοι δεν αντιμετωπίζουν την τάξη αυτή που δεν την έθεσε ο π. Σαρ. αλλά οι Αγιοι Πατέρες μας και οι Ιεροί κανόνες της Εκκλησίας μας το ίδιο και θέλουν καινοτομίες. Ακόμη όμως κ αυτό δυστυχώς ή ευτυχώς έχει προβλεφθεί και έχει ειπωθεί ότι στα χρόνια τα δύσκολα ακόμη και οι εκλεκτοί θα πλανηθούν. Ας προσέχουμε λοιπόν ποιους εμπιστευόμαστε, κ ας προσευχόμαστε όλοι μας για όλους να έχουμε φώτιση για την Αλήθεια του Κυρίου μέσα μας.

Ανώνυμος είπε...

Θα ήθελα να επισημάνω σχετικά με το θέμα των μυστικών ευχών κατά τη Θεία Λειτουργία. Δυστυχώς στις περισσότερες εκκλησίες που έχω πάει οι ευχές πλέον λέγονται φωναχτά κάτι που αυτό που εμένα μ' ενοχλεί σαν ποίμνιο είναι ότι δεν μ' αφήνει να προσευχηθώ και να συγκεντρωθώ ειδικά στη σημαντική στιγμή που ετοιμάζεται η Θεία Κοινωνία. Επίσης ενώ θα πρέπει οι ψάλτες να κρατάνε κάποιο ίσο (αν λέγεται σωστά συγχωρέστε με δεν γνωρίζω πολλά από αυτό)σταματούν εντελώς και ακούμε όλοι μαζί τις ευχές! Η εμπειρία μου είναι ότι αυτό είναι πολύ άσχημο έως ενοχλητικό. Αισθάνθηκα ότι βρίσκομαι σε ομιλία και δεν ένιωσα καμία κατάνυξη!!
Επίσης θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι στην Αγ. Παρασκευή της Ν. Σμύρνης εκτός από τη διπλή λειτουργία που τελείται την Κυριακή, υπάρχει και εκκλησιαστικό όργανο που την συνοδεύει!!! Αυτό πώς το επιτρέπει η Ιερά Σύνοδός μας; Θα ήθελα κάποιος να μου απαντήσει.
Σας ευχαριστώ

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)