15/4/10

Δημοσιεύματα για τις αποφάσεις της ΔΙΣ για τα θρησκευτικά σύμβολα

Στη σημερινή (15/4/2010) απόφαση της ΔΙΣ για τα θρησκευτικά σύμβολα αναφέρονται ήδη αρκετά δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού τύπου, ενώ και αύριο αναμένεται το θέμα να απασχολήσει τις στήλες των εφημερίδων. Αναδημοσιεύουμε πιο κάτω τα σχετικά άρθρα της Ναυτεμπορικής, της Ελευθεροτυπίας και του Αθήνα 9.84

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Παρέμβαση Δ.Ι.Σ. για τα θρησκευτικά σύμβολα στις δικαστικές αίθουσες
Παρέμβαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για το θέμα της παρουσίας θρησκευτικών συμβόλων στις δικαστικές αίθουσας.Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος.....
με αφορμή τα δημοσιεύματα κατά τα οποία κατετέθη αίτηση ακυρώσεως στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της χώρας σχετικά με την παρουσία θρησκευτικών συμβόλων στις αίθουσες των Δικαστηρίων, αποφάσισε να ασκήσει παρέμβαση κατά την ένδικη διαδικασία και έδωσε εντολή στον Νομικό Σύμβουλο της Ιεράς Συνόδου να αντιμετωπίσει το θέμα νομικώς.
Παραλλήλα η Διαρκής Ιερά Σύνοδος με τις αρμόδιες Συνοδικές Επιτροπές θα μελετήσει το θέμα ευρύτερα για να παρουσιαστούν, όπως σημειώνεται, «η θεολογική αξία των θρησκευτικών συμβόλων που νοηματοδοτούν τον σεβασμό του ανθρωπίνου προσώπου και την αξία της ετερότητος, και επί πλέον τον σεβασμό της ιστορίας, του πολιτισμού και της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου, σύμφωνα άλλωστε και με την συνθήκη της Λισαβώνος».
Υπενθυμίζεται ότι η στις 18 Ιανουαρίου 2010 η διοίκηση του Δ. Εφετείου Θεσσαλονίκης απέρριψε αίτημα τριών δικηγόρων για αφαίρεση των εικόνων και κάθε θρησκευτικού συμβόλου από τις αίθουσες των δικαστηρίων καθώς όπως υποστήριζαν η παρουσία τους αντίκειται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και στον Κώδικα Οργανισμού των Δικαστηρίων.
Το Εφετείο έκρινε ότι μόνη αρμόδια για το θέμα είναι η Πολιτεία, καθώς πρόκειται για ευαίσθητο θέμα που συνδέεται με την ιστορία του ελληνικού έθνους.
_________________________________________
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Να παραμείνουν οι εικόνες στις δικαστικές αίθουσες, ζητά η Εκκλησία
Στην απόφαση να παρέμβει στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της χώρας με στόχο να παραμείνουν τα θρησκευτικά σύμβολα στις αίθουσες των δικαστηρίων προχώρησε η Εκκλησία. Η υπόθεση βρίσκεται σε εξέλιξη καθώς νομικοί της Θεσσαλονίκης έχουν ζητήσει την απομάκρυνση των εικόνων. Στις σχετικές αποφάσεις κατέληξε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος και δόθηκε εντολή στον νομικό σύμβουλο να αντιμετωπίσει το θέμα.
Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, η Εκκλησία με τις αρμόδιες συνοδικές επιτροπές θα μελετήσει το θέμα, προκειμένου να παρουσιαστεί ευρύτερα η θεολογική αξία των θρησκευτικών συμβόλων που σηματοδοτούν το σεβασμό του ανθρώπινου προσώπου, την αξία της εταιρότητος, το σεβασμό της ιστορίας, του πολιτισμού και της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου, σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λισσαβώνας.
Να σημειωθεί ότι την απόσυρση των θρησκευτικών συμβόλων από τις δικαστικές αίθουσες έχουν ζητήσει τρεις νομικοί από τη Θεσσαλονίκη.
____________________________________
ΑΘΗΝΑ 9,84
Προσφεύγει στη δικαιοσύνη η Εκκλησία της Ελλάδας
Στη δικαιοσύνη αποφάσισε να προσφύγει η Εκκλησία της Ελλάδας, αντιδρώντας στο αίτημα για αποκαθήλωση των θρησκευτικών συμβόλων από τα δικαστήρια, που κατέθεσαν πρόσφατα, στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, τρεις δικηγόροι από τη Θεσσαλονίκη, αφού προηγουμένως το αίτημά τους είχε απορριφθεί από την Επιτροπή Διοίκησης των Διοικητικών Δικαστηρίων της Θεσσαλονίκης.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος - δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου Μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος - αποφάσισε να ασκήσει παρέμβαση κατά την ένδικη διαδικασία και έδωσε εντολή στο νομικό σύμβουλο της Ιεράς Συνόδου, να αντιμετωπίσει το θέμα νομικώς.

Οπως υποστήριξε, τα θρησκευτικά σύμβολα νοηματοδοτούν τη σημασία του ανθρώπινου προσώπου και της ετερότητας και εμπνέουν το σεβασμό της ιστορίας, του πολιτισμού και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, σύμφωνα και με τη Συνθήκη της Λισσαβόνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)