11/4/10

Η στήριξη των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου προς τον Μητροπολίτη Αρτέμιο

Μια αντιπροσωπεία των Σέρβων από το Κοσσυφοπέδιο επισκέφτηκε τον Πατριάρχη της Σερβίας Ειρηναίο στις 18.3.2010. Μετά από τις συζητήσεις η αντιπροσωπεία έκανε press conference. Δημοσιεύουμε τη συνέντευξη ενός μέλους της αντιπροσωπείας, του κ. Igor Vojinovic (στο video η συνέντευξη και κάτω ακριβώς μεταφρασμένα στα ελληνικά όσα αναφέρει ο κ. Igor Vojinovic). Ακολουθεί και σχετική είδηση που μεταδόθηκε στα ΜΜΕ από το Πρακτορίο Fonet


Τον λόγο έχει ο κύριος Ίγκορ Βογίνοβιτς, ορίστε.
Κύριες και κύριοι όπως βλέπετε η κατάσταση είναι απελπιστική, και αυτό στην περίοδο της Μεγάλης Σαρακοστής. Από όλες τις πλευρές σήμερα κάνουν επιθέσεις κατά της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, στη Μητρόπολη Ράσκας-Πριζρένης και όποιος παρακολουθεί την κατάσταση μπορεί να δει ότι στις άλλες μητροπόλεις κάτι παρόμοιο συμβαίνει......
Πίσω από αυτό σαν να στέκεται μια ίδεα οικουμενισμού, ίσως κάποια ίδεα ουνιτισμού εκ μέρους του πάπα της Ρώμης να καταστραφεί η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία και να δημιουργηθεί κάποια Ορθόδοξη Εκκλησία της Σερβίας, να δημιουργηθεί κάποια Ορθόδοξη Εκκλησία του Κοσόβου, κάποια Ορθόδοξη Εκκλησία του Μαυροβουνίου, κάποια Ορθόδοξη Εκκλησία της Κροατίας, Ορθόδοξη Εκκλησία της Μακεδονίας, και ποιος ξέρει ίσως και κάποια Ορθόδοξη Εκκλησία της Βοϊβοντίντας. Ακόμη και στα ΜΜΕ, και ιδίως στη κρατική τηλεόραση ΡΤΣ μπορούμε συχνά να ακούσουμε - Πατριάρχης της Σερβίας.
Επιπλέον στα ΜΜΕ μπορούμε να ακούσουμε ότι άνθρωπος ο οποίος συστήνει τον εαυτό του ως δήμαρχο του Στρπτσε [1]– είναι όντως δήμαρχος του Στρπτσε , παρόλου που εκλέχθηκε σε κάποιες παράνομες εκλογές στους θεσμούς του Χάσιμ Θάτσι. Ο σκοπός όλων αυτών που λέμε, και της άφιξής μας στο Βελιγράδι, και του ίδιου του Λαϊκού Κινήματος της Πατρίδας (Νάροντνι Πόκρετ Οτατζμπίνα) στο οποίο ανήκω κι εγώ, είναι να ακούσουν το κοινό και ο Σέρβος Πατριάρχης τι είναι η αλήθεια, τι πράγματι συμβαίνει. Δεν περνάει ούτε στο κοινό ούτε στον Σέρβο Πατριάρχη η αλήθεια, τι συμβαίνει στο Κόσοβο και τα Μετόχια, και στην ίδια τη Μητρόπολη Ράσκας-Πριζρένης.
Κανένας δεν μιλάει ότι προς το παρόν κάτω εκεί δρα μια στρατεία, μια στρατεία η οποία άγει τους ανθρώπους στην ανάκριση και τους απειλεί, μια στρατεία η οποία κάθε μια εβδομάδα συγκεντρώνει τους δασκάλους θρησκευτικών και ιερείς και τους καθορίζει κατά ποιον τρόπο θα μιλήσουν, κατά ποιον τρόπο θα δουλεύουν.
Προετοιμάζεται η εισαγωγή του δυτικού ρυθμού στη λατρεία στη περιοχή της Μητρόπολης Ράσκας-Πριζρένης. Παρόλο που όλος ο πιστός λαός της Μητρόπολης Ράσκας-Πριζρένης, παρόλο που ολόκληρο το ιερατείο, και όλοι οι μοναχοί εκτός από τους αδελφούς στο Βίσοκι Ντέτσανι υποστηρίζουν τον Επίσκοπο Αρτέμιο, αυτό δεν μπορεί να ακουστεί στο κοινό.
Εκτός αυτού, είναι παρατηρητέο ότι αυτοί που είναι κατά του Επίσκοπου Αρτεμίου επιθυμούν συνεργασία με την ΕULEX [2], επιθυμούν συνεργασία με τον Χάσιμ Θάτσι, επιθυμούν συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, επιθυμούν συνεργασία με το ΝΑΤΟ, επιιθυμούν συνεργασία με το γενικό κακό.
Το Λαϊκό Κίνημα της Πατρίδας από την πρώτη μέρα είναι με το πλευρό του Επίσκοπου Αρτεμίου επειδή με το πλευρό του είναι ο Θεός και η αλήθεια, επείδη ο ίδιος είναι ένα καλό παράδειγμα πως πρέπει να ενεργεί ένας επίσκοπος της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Εάν κάποιος ενδιαφέρεται για οικονομικές ατασθαλίες, δεν είναι πρόβλημα να βρεθεί αυτό, αλλά όχι στον Επίσκοπο Αρτέμιο, πράγμα που οι ίδιοι το ξέρουν καλά. Ας προσπαθήσουν λιγάκι και θα βρουν αυτούς τους ανθρώπους. Και αυτοί οι άνθρωποι είναι σήμερα σκληροί αντίπαλοι του Επίσκοπου Αρτεμίου.
Εκτός αυτού ο σερβικός λαός και το Λαϊκό Κίνημα της Πατρίδας στο Κόσοβο και τα Μετόχια όλον τον καιρό θα κολλάει αφίσες προς ένδειξη υποστήριξης στον Επίσκοπο Αρτέμιο. Θα δρα με οποιονδήποτε τρόπο να υποστηρίξει τον Επίσκοπο Αρτέμιο. Ο σερβικός πιστός λαός στους χώρους του Κοσόβου και Μετοχίων, όταν αρχίζουν να εισάγουν καινοτομίες του πάπα Ρώμης στις σερβικές ορθόδοξες εκκλησίες, θα βγεί από τους ναούς. Διότι αυτό δεν είναι ιδιωτικοί ναοί οποιουδήποτε επίσκοπου, αυτό είναι ναοί του ίδιου του λαού, και μίας και μοναδικής αποστολικής Εκκλησίας.
Δεν μπορεί ο Πάπας Ρώμης μέσω των λεγάτων του να μας επιβάλλει ούτε την Ουνία ούτε τον οικουμενισμό. Σε όποιον αρέσει ο Πάπας Ρώμης κανένα πρόβλημα, υπάρχει η Ρωμαιοκαθολική εκκλησία ας πάει εκεί. Εμάς ας μας αφήνει ήσυχα.
Οπότε η κατάσταση στην ίδια τη Μητρόπολη Ράσκας-Πριζρένης δεν είναι καθόλου έτσι όπως σας παρουσιάζεται στα ΜΜΕ, όπως παρουσιάζεται στο κοινό. Ούτε ηρέμησε, ούτε εδραιώθηκε τάξη και ασφάλεια, ούτε όλα είναι εντάξει.
Ποτέ δεν ήταν χειρότερη η κατάσταση στη Μητρόπολη Ράσκας-Πριζρένης απ` ότι είναι τώρα, και ποτέ δεν ήταν μεγαλύτερο χάος. Ο φόβος είναι ανήκουστος. Ένας ιερέας τον οποίο οι υπόλοιποι ιερείς, δεν θα τον ονομάσω τώρα, φωνάζουν μεγάλο ιεροεξεταστή, με δυο ανθρώπους πηγαίνει στα σπίτα και φοβίζει τους υπόλοιπους ιερείς, φέρνει ανθρώπους σε ανακρίσεις, απειλεί, παίρνει υποστήριξη από το ΚΦΟΡ [3]και την ΕULEX.
Μπροστά από τα μοναστήρια και τις εκκλησίες μας έχουμε φρουρές του ΚΦΟΡ. Από ποιον τα φυλάνε; Από μας; Και ταυτόχρονα όμως αφήνουν στους Αλβανούς και στις τρομοκρατικές τους οργανώσεις να φυλάνε το Γκαζιμέσταν[4] ! Το κάνει ΚΦΟΡ και η κατοχική αποστολή της ΕULEX. Και από την άλλη πλευρά μπορούν να έρθουν στην Γκρατσάνιτσα, μπορούν να έρθουν και στη Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα, και να μην αφήσουν τον σερβικό λαό να μπεί μέσα [5].
Και καλό θα ήταν να εξεταστεί ποιος είναι εκείνος ο άνθρωπος ο οποίος φαίνεται στην ταινία ο οποίος με το μπλε χειμωνιάτικο μπουφάν βρίσκεται μπροστά από την Ιερά Μονή Γκρατσάνιτσα και χτυπάει με την γροθιά στο κεφάλι το Σέρβο καλόγερο. Ποιος είναι αυτός; Ποιο είναι το όνομα και το επίθετό του; Ποιος τον έφερε εκεί και να λάβει ευθύνη για αυτό.
Και ποιος έφερε τους άλλους κακοποιούς με πολιτικά ρούχα οι οποίοι χτυπούσαν εκεί τους καλόγερους. Ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι, πως παρουσιάστηκαν ξαφνικά στην Γκρατσάνιτσα. Ποιοι είναι αυτοί που σήμερα στο Κόσοβο και τα Μετόχια απειλούν, οι οποίοι προφυλακίζουν τον πιστό λαό. Όταν αυτό εξεταστεί τότε τα πράγματα μπορούν να είναι εντάξει.
Και παρακαλούσαμε τον Πατριάρχη μας, εάν είναι δυνατόν, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος και η Σύνοδος της Ιεραρχίας να πάρουν την απόφαση να επιστραφεί ο Σεβασμιότατο Επίσκοπο Αρτέμιο στην έδρα του. Είναι ο δικός μας ο επίσκοπος ο Αρτέμιος, θα τους παρακαλούσαμε μην τον αγγίζετε.
18. μαρτίου 2010.
Σημειώσεις
1. Στρπτσε είναι μία πόλη στο Κόσοβο – εδώ πρόκειται για Σέρβους που συμετείχαν στις αλβανικές εκλογές το Νοέμβριο του 2009, παρ` ότι η σερβική Κυβέρνηση και η Σερβική Εκκλησία έστειλαν το μύνημα να μη συμετέχουν οι Σέρβοι στις εκλογές αυτές, διότι με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζουν το Κόσοβο ως ανεξάρτητο κράτος, και βοηθούν την θεμελίωση αυτού του νεοσύστατου «κράτους». Η σερβική Κυβέρνηση, όμως, πλαγίως υποστήριζε την συμμετοχή των Σέρβων στις εκλογές αυτές, και συνεχίζει να δέχεται τους εκλεγμένους ως όντως εκπροσώπους του σερβικού λαού στο Κοσσυφοπέδιο.
2. Το EULEX είναι διεθνής οργανισμός ο οποίος εστάλη στο Κόσοβο με σκόπο να βοηθήσει τη συγκρότηση του ανεξάρτητου Κοσόβου.
3. ΚΦΟΡ είναι διεθνής στρατός στο Κοσσυφοπέδιο.
4. Το Γκαζιμέσταν είναι το κεντρικό σημείο του Κοσυφοπεδίου όπου έγινε η κρίσημη μάχη μεταξύ Σέρβων και Τούρκων το 1389.
5. Εννοεί μάλλον την περίπτωση όταν ο τοποτηρητής Αθ. Γιέβτιτς έφτασε στην Γκρατσάνιτσα, και η διεθνείς ένοπλες δυνάμεις μαζί με τη αλβανική αστυνομία (KPS) και τη συμμετοχή των μοναχών από τη μονή Ντέτσανι εμπόδισαν τους Σέρβους πιστούς και πολλόυς μοναχούς να μπούνε στην Γκρατσάνιτσα και να εκφράσουν την υποστήριξη τους στον Επίσκοπο Αρτέμιο. Μετά από συγκρούσεις που έγιναν, οι πιστοί σπάσανε την φρουρά και εισέβαλαν μέσα.
__________________________________________
ΕΙΔΗΣΗ Fonet
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ, 18 Μαρτίου (ΦόΝετ) – Ο Πρόεδρος της Σερβικής Εθνικής Επιτροπής (SNV) του βορείου Κοσόβου Μίλαν Ιβάνοβιτς ζήτησε σήμερα από τη Σύνοδο της Ιεραρχίας της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (ΣΟΕ) να αποφασίσει να επιστραφεί ο επίσκοπος Αρτέμιος στην θέση του Επίσκοπου της Μητρόπολης Ράσκας-Πριζρένης.
Ο Ιβάνοβιτς δήλωσε ότι η αντιπροσωπεία από το Κόσοβο είχε συζητήσεις με τον επικεφαλή της ΣΟΕ τον Πατριάρχη Ειρηναίο.
Μας έχει ειπωθεί ότι η απόφαση θα εξαρτάται από τη στάση του επίσκοπου Αρτεμίου, δήλωσε ο Ιβάνοβιτς.
Ο ίδιος στη συνέντευξη τύπου είπε ότι ο επίσκοπος Αρτέμιος είναι «απομονωμένος», ότι του «αναστάλθηκαν τα θρησκευτικά και ανθρώπινα δικαιώματα» και εκτίμησε ότι η ΣΟΕ είναι «ο πιο ισχυρός στυλοβάτης της Σερβίας στο Κόσοβο».
Η προσπάθεια αποκλεισμού και σατανικοποίησης του επίσκοπου Αρτεμίου εκθέτει σε κίνδυνο την επιβίωση των Σέρβων στο Κόσοβο, διαπίστωσε ο Ιβάνοβιτς.
Ο Ίγκορ Βογίνοβιτς από το Λαϊκό Κίνημα Πατρίδα (Ναρόντι Πόκρετ Οτάτζμπινα) δήλωσε ότι στο Κόσοβο «η κατάσταση είναι απελπιστική, κι αυτό τον καιρό της Μεγάλης Σαρακοστής».
«Από όλες τις πλευρές επιτέθηκαν κατά της ΣΟΕ στη Μητρόπολη Ράσκας-Πριζρένης. Πίσω από αυτό σαν να στέκεται η ιδέα του Πάπα Ρώμης να καταστραφεί η ΣΟΕ, να δημιουργηθεί η ορθόδοξη Εκκλησία της Σερβίας, κάποια ορθόδοξη Εκκλησία του Κοσόβου, ορθόδοξη Εκκλησία του Μαυροβουνίου, ορθόδοξη Εκλλησία της Κροατίας, ορθόδοξη Εκκλησία της Μακεδονιας ή ορθόδοξη Εκκλησία της Βοϊβοντίνας», είπε ο Βογίνοβιτς.
Ο ίδιος δήλωσε ότι «ετοιμάζεται η εισαγωγή του δυτικού ρυθμού στη λατρεία στην περιοχή της Μητρόπολης Ράσκας-Πριζρένης».
Η κατάσταση στη Μητρόπολη ποτέ δεν ήταν χειρότερη, εκτίμησε ο Βογίνοβιτς. /div>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες δημοσιεύσεις του ιστολογίου μας πατώντας το Παλαιότερες αναρτήσεις (δείτε δεξιά)